U mag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en voorlopige aanslag vennootschapsbelasting die u krijgt in het jaar waarover de belasting gaat, in termijnen betalen. U moet deze voorlopige aanslagen dan in gelijke maandelijkse termijnen betalen. Het totale bedrag moet uiterlijk op 31 december op onze rekening staan.
Kunt u uw belasting niet op tijd betalen? Dan kunt u een betalingsregeling vragen met het formulier 'Verzoek betalingsregeling voor particulieren'. Wilt u kwijtschelding van belasting en/of premie? Dan kunt u kwijtschelding vragen met het formulier 'Verzoek Kwijtschelding van belasting en/of premie voor particulieren'.
Bel de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Wij helpen u graag verder.
Betalingstermijn. Het aanslagbiljet vermeldt de uiterste datum waarop de betaling op de rekening van de bevoegde ontvanger moet zijn uitgevoerd. Algemeen geldt dat de betaling moet gebeuren binnen de twee maanden na het versturen van het aanslagbiljet.
Dan kunt u bij de FOD Financiën een 'afbetalingsplan' vragen. Dit wil zeggen dat u voor de betaling van uw belastingen, eventueel in meerdere keren, een termijn kunt vragen (maximum 12 maanden). U kunt deze termijn het makkelijkst en het snelst vragen via MyMinfin (externe link).
inkomsten hebt waarover u nog geen belasting hebt betaald, zoals bijverdiensten. te weinig loonheffing hebt betaald via uw werkgever. een te laag bedrag hebt betaald via een eerdere voorlopige aanslag.
Als dusdanig kan hij in principe niet gedwongen worden een gedeeltelijke betaling (of afbetalingsplan) te aanvaarden. Hierop is slechts één uitzondering, met name wanneer de rechter de schuldenaar een afbetalingsplan toekent. De rechter zal dan ook de modaliteiten bepalen.
Soms kunt u vragen om uitstel van betaling. Bijvoorbeeld als u nog een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst. En u wilt het verschil betalen met de belastingaanslag. U vindt alle situaties waarin u uitstel van betaling kunt krijgen op de website van de Belastingdienst.
Bij een betalingsregeling maakt u afspraken over het in delen betalen van uw nog te betalen rekening. Hierin wordt onder andere afgesproken in welke termijnen u betaalt en welk bedrag.
Als u een aanslag niet op tijd betaalt, moet u normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 tot en met 30 juni 2022 verlagen wij de invorderingsrente van 4% naar 0,01%.
U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u binnen een bepaalde periode uw schulden in termijnen betaalt. Gaan uw schuldeisers akkoord met uw voorstel? Dan is er sprake van een zogeheten minnelijk akkoord of minnelijke schuldregeling. Voor hulp kunt u terecht bij uw gemeente.
Het uitstel vraag je aan via MijnBelastingdienst. Het gevolg is wel dat je te maken krijgt met belastingrente van 4%. Deze betaal je vanaf 1 juli 2022 tot het moment dat de aanslag is opgelegd.
Ondernemers mogen hun belastingschuld door corona gespreid over 5 jaar aflossen. Het aflossen start op 1 oktober 2022. Over deze belastingschuld moeten ondernemers rente betalen, de zogeheten invorderingsrente. Deze rente is tijdelijk verlaagd tot 0,01% en wordt vanaf 1 juli 2022 weer stapsgewijs verhoogd naar 4%.
Het bijzonder uitstel geldt tot 1 april 2022
Maar blijf wel op tijd aangifte doen. Daarmee voorkomt u een boete. Vanaf 1 april 2022 moet u weer voldoen aan alle nieuwe betalingsverplichtingen.
Dan krijgt u een verzuimboete van € 385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot € 5.514. Daarnaast kunnen wij de uitbetaling van uw toeslagen en uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.
Een afbetalingsplan is een manier om uw schulden te vereffenen. Met dit plan belooft u om een zeker bedrag maandelijks te betalen om uw schulden af te lossen. Samen met uw adviseurs kunt u een maandelijks bedrag bepalen dat bij uw financiële situatie aansluit.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Wanneer u een aanslag niet of niet op tijd betaalt, krijgt u een aanmaning en als u vervolgens nog niet hebt betaald een dwangbevel. U moet dan extra kosten betalen, de zogenaamde vervolgingskosten.
Iedereen die werkt betaalt belasting over zijn inkomen. Hoe hoger je salaris, hoe meer loonbelasting je betaalt. Tegenwoordig bestaat het belastingtarief over je salaris uit twee tarieven. Heb je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, dan betaal je een lager belastingtarief over deze schijven.
Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Om in één van deze landen een verblijfsvergunning te krijgen is meestal een investering vereist die kan oplopen van honderdduizenden tot enkele miljoenen euro's.
MyMinfin is het online platform van de FOD Financiën. Je kan het gebruiken om allerlei belangrijke documenten terug te vinden. Ook om je online belastingaangifte door te geven via tax-on-web, moet je je eerst aanmelden via Myminfin. Via 'mijn aangifte' kan je dan verder surfen naar tax-on-web.
Onder niet-fiscale schuldvordering wordt onder meer begrepen elke som van niet-fiscale aard verschuldigd aan de Staat of aan Staatsinstellingen in hoofdsom en bijbehoren, waarvan de invordering wordt verzekerd door de administratie van de Federale Overheidsdienst Financiën belast met de inning en de invordering van ...
Bel: 0800 - 0543 (gratis)
Belt u vanuit het buitenland? Bel dan: +31 555 385 385.