Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
Er zitten 303 kilocalorieën in 1 stukje (60 gram) spek, vet, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'spek, vet, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Nóg lekkerder na even opwarmen in magnetron, oven of pan. Het uitgebakken ontbijtspek wordt met de hand gezouten, gedroogd en op beukenhoutsnippers gerookt. De plakjes worden één voor één afgebakken in de hete lucht oven.
Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.
Simpel: bak een paar plakjes spek of bacon in een goede koekenpan tot ze krokant zijn. Omdat bacon minder vet bevat dan ontbijtspek, moet je misschien een klein scheutje olie toevoegen. Vetspatten zijn bijna onvermijdelijk als je spek in een pan op het fornuis bakt.
Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt.
Zeg bacon en je denkt aan spek
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Wat is bewerkt vlees? Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ...
Onder 'rood vlees' verstaan we runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees, maar ook vlees van andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld wild. Gevogelte (bv. kip, kalkoen, fazant, …) is geen rood vlees. Ook veel broodbeleg valt onder de noemer 'rood vlees', zoals ham, spek, salami, worst, bereid gehakt, …
Wanneer varkensvlees wordt gekookt, worden deze infectieuze agentia gewoonlijk gedood door de stijgende interne temperatuur van het vlees. Tenzij u er opzettelijk mee besmet wilt raken, kunt u beter geen rauw of onvoldoende verhit spek eten (en geen varkensvlees in het algemeen).
Spek kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Rauw, gebakken, of gekookte spek kun je doorgans twee dagen in de koelkast bewaren. Is het spek wittig uitgeslagen, gooi het dan weg.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het is een sponzige zoete substantie die, in de moderne variant, is gemaakt uit suiker of maïsstroop, opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.
Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Ontbijtspek. Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.
Spek komt meestal van de rug of de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, hiervan maken we spekblokjes of spekreepjes. Buikspek heeft minder vet en meer vlees. De verschillende bewerkingen van spek zijn ontstaan zodat het vlees langer bewaard bleef.
Ontbijtspek wordt gesneden uit de buik van het varken: dit deel bevat vlees doorregen met vet. Ontbijtspek wordt eerst gepekeld, gedroogd en gerookt en (vaak) opgedraaid voordat er plakken van worden gesneden.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet bewerkte vleeswaren als ham en bacon als kankerverwekkend. Wanneer dagelijks 50 gram bacon, iets minder dan twee plakken, worden gegeten, stijgt de kans op darmkanker met 18%, aldus onderzoekers.
Ja, dat is precies hetzelfde. Er zijn mensen die speklappen willen eten, maar een recept hebben van één stuk aan elkaar en dat in de oven bereiden. Dit kun je trouwens gewoon aan de slager vragen [bijvoorbeeld een stuk van 1 kilo of meer], maar als je dat niet weet kun je ook vragen om buikspek voor 4 personen.