Clotted cream recepten & tips Probeer een traditioneel Engelse recept: clotted cream op warme scones met jam. Of voeg een lepel clotted cream toe aan je koffie, gebak of bij fruit voor een heerlijke smaakbeleving.
Ongeopend is onze Clotted Cream erg lang houdbaar, eenmaal geopend moet het gekoeld bewaard worden en binnen een paar dagen gegeten worden. Kun je clotted cream in koffie doen? Clotted cream is te zwaar voor koffie, maar single en double cream kunnen gebruikt worden .
Ja, clotted cream kan een luxe touch toevoegen aan hartige gerechten . Gebruik het om romige soepen, aardappelpuree, pastasausen en meer te verrijken.
Een vuistregel is dat Clotted cream in een afgesloten verpakking in de koelkast tot twee weken bewaard kan worden. Eenmaal geopend is het ongeveer 4 dagen houdbaar, afhankelijk van hoe u het koelt. Ongeopende clotted cream blijft langer houdbaar, tot 14 dagen.
Clotted cream heeft een véél dikkere structuur en heeft meer weg van mascarpone dan de room die wij kennen. Het ontstaat door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen te drijven eraf te scheppen. In Nederland vind je clotted cream bij de meeste Jumbo's en groothandels.
Het vetgehalte is ongeveer de helft van dat van clotted cream, rond de 30%, dus het mist die rijke, dichte textuur en is het beste als je op zoek bent naar een lichtere optie. Mascarpone, met een vetgehalte van tussen de 45-55%, is het enige zuivelproduct dat in de buurt komt van de luxueuze textuur van clotted cream .
Door het lagere vetgehalte kun je zure room het beste koud eten. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de room gaat schiften. Als je het toch wilt gebruiken in warme gerechten, zorg dan dat je de zure room niet opnieuw aan de kook brengt.
Clotted cream heeft de rijkdom van boter, maar de romigheid van slagroom. Zoals mijn collega Anya het zei: "het is alles wat je leuk vindt aan slagroom, maar dan beter omdat het dik is." Het is dik genoeg om op een scone te liggen in plaats van erin te zakken; op die manier creëert het het perfecte bed voor een laag jam .
De sleutel tot een perfecte scone is om de gewichtsverhouding van 2:1:1 aan te houden. Met andere woorden: voor een scone van 70 gram heb je 35 gram jam en 35 gram room nodig.
Een populaire vervanger voor clotted cream is ongezoete, zelfgemaakte slagroom . De textuur van slagroom is lichter, maar de smaak is vergelijkbaar. Je kunt gemakkelijk je eigen slagroom maken door slagroom te kloppen tot het zachte pieken vormt. Een andere vervanger voor clotted cream is mascarponekaas.
Het wordt vaak geserveerd op scones met jam , maar zou net zo lekker zijn op crumpets of snel brood. Als bessen in het seizoen zijn, is het ook populair om een kom vers fruit te serveren met een klodder clotted cream. Eenmaal geopend, blijft een pot room ongeveer drie dagen in de koelkast goed.
Wat kun je nog doen met clotted cream? Door een klodder door je aardappelpuree te roeren, verandert deze in een handomdraai van een gewoon bijgerecht in de ster van de tafel. Het geeft ook een heerlijk romige toets aan om het even welke soep, risotto of saus.
Clotted cream blijft, net als ongezouten boter, 5 dagen (en zelfs 2 weken) goed in de koelkast. Voor de beste smaak, laat het op kamertemperatuur komen voordat u het serveert .
Je kunt mascarpone of dikke roomkaas als alternatief gebruiken. Ze hebben niet dezelfde textuur en smaak als echte clotted cream, maar vormen een goede vervanger.
Opslag: Koeling vereist : Om de versheid van de scones, pasteitjes en clotted cream te behouden, zorg ervoor dat ze bij aankomst gekoeld zijn. Individueel verpakte artikelen: Elk artikel heeft een eigen houdbaarheidsdatum op de verpakking. Houd u aan deze data om optimaal van uw lekkernijen te genieten.
Crema is het zogenaamde 'schuimlaagje' bovenop je koffie. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar het is heerlijk! De crema ontstaat doordat water onder hoge druk door de versgemalen koffie wordt geperst. Het is een samenwerking tussen de natuurlijke vetten, suikers en het CO2-gehalte in de boon.
Schep clotted cream en jam op je bord, genoeg voor één scone. Breek een klein hapklaar stukje scone met je handen of snijd de scone horizontaal door als je een mes gebruikt. Gebruik een mes om room en jam op het afgebroken stukje scone te smeren. Het hapklare stukje scone moet in 1-2 happen worden opgegeten.
Toptip. Clotted cream is een essentieel onderdeel van cream tea (slagroom mag nooit worden gebruikt), vanwege de rijke smaak en dikke consistentie.
Wij raden onze klanten aan om onze Cornish Clotted Cream niet in te vriezen , omdat deze het lekkerst is als deze vers wordt gegeten. Eenmaal ingevroren wordt de room droog en kruimelig bij het ontdooien en verliest deze zijn romige textuur.
Clotted cream wordt traditioneel gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk. Pasteurisatie is een veelvoorkomend voedselveiligheidsproces dat gebruikmaakt van hoge temperaturen om gevaarlijke bacteriën of virussen in voedsel te doden. In 1987 maakte de federale overheid het illegaal om rauwe, ongepasteuriseerde melk over staatsgrenzen heen te verkopen.
Vervang wei in elk bakrecept dat water (of zelfs melk) vereist . Ik maak graag vers brood en broodjes met mijn overgebleven wei. Probeer het ook eens in maïsbrood, pannenkoeken, wafels, muffins, zelfgemaakte koekjes (videoversie HIER), zelfgemaakte tortilla's en meer!
De room wordt zachtjes gebakken en dit is waar de magie gebeurt, de korst begint te verschijnen terwijl de lekkerste en rijkste stukjes naar boven rijzen in het kookproces . Niets is beter dan door de verzegeling heen te breken met een lepel om de gladheid van de room eronder te ervaren.
Bij het opwarmen van zure room in de magnetron is het belangrijk om korte verhittingsstoten te gebruiken in plaats van een enkele langdurige sessie . Begin met 10-15 seconden en controleer de consistentie voordat u verdergaat. Door de zure room halverwege het proces te roeren, kan de hitte gelijkmatiger worden verdeeld.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften.
Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan! Als je niets 'zuur' ruikt, dan is de room quasi zeker nog goed.