Een kleine vochtplek op je muur zal er niet voor zorgen dat je woning instort. En meerdere vochtplekken ook niet. Wanneer de hele muur echter aangetast is en je daar niets aan doet, dan zit je wel met een probleem. Het vocht ondermijnt de draagkracht van het bouwmateriaal dan.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte. Plinten kunnen breken en/of loskomen.
Opstijgend vocht: Wanneer er sprake is van opstijgend vocht zal men in de regel de muren gaan injecteren. Dit is een zeer effectieve manier om opstijgend vocht te bestrijden. Doorslaand vocht in de kelder: Vochtige keldermuren zullen behandeld moeten worden (opnieuw bepleisteren met waterdichte stuc).
Hoewel condens op zichzelf niet gevaarlijk is, kan het op termijn wel voor andere problemen zorgen. Bijvoorbeeld een te hoge luchtvochtigheid, waardoor schimmels en bacteriën in huis meer kans krijgen. Net als chemische dampen zoals formaldehyde.
Een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis is optrekkend vocht. Dit vochtprobleem herken je vooral aan grillige vochtplekken, schimmels, … onderaan je muren op de begane grond. Optrekkend vocht ontstaat door slechte funderingen of een ontbrekende of gebrekkige waterkering.
De vloer in huis trekt krom
Wanneer de ondergrond van de woning te vochtig is, dan gebeurt het dat de houten vloeren en laminaat kromtrekken. Dit is vaak overduidelijk te zien doordat er kieren ontstaan tussen de vloerdelen.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
De meest voorkomende oorzaak van vocht in huis is condens, dit ontstaat door dagelijkse activiteiten in huis zoals douchen en wassen. Normaal gesproken is dat geen probleem als er goed geventileerd wordt.
Opstijgend vocht kun je effectief op twee manieren bestrijden: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Na het injecteren van de muren kan het enkele weken duren voordat het vocht wegtrekt en u geen problemen meer zult ondervinden. De heeft tijd nodig om hard te worden en al het vocht uit de muur te trekken.
de enige manier om de luchtvochtigheid te verlagen is door te ventileren en tegelijkertijd te stoken,doordat een m³ lucht per graad ongeveer 1 gram water kan bevatten krijg je deze er aleen maar uit door koude buitenlucht in huis te halen (bij 10 graden maximaal 10 gram vocht) deze op te warmen (tot 20 graden maximaal ...
Te hoge luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Vergoeding waterschade bij directe neerslag
Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
De huurder moet de kosten voor een lekkage betalen als hij de lekkage zelf heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld: hij boort een gat in de muur en raakt een waterleiding. De huurder betaalt ook als hij of zij niet op tijd of helemaal geen melding bij de verhuurder heeft gedaan van een eventueel gebrek.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is. Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.
De kostprijs is afhankelijk van het aantal lopende meters en het soort middel dat gebruikt wordt. Het injecteren van een enkele buitenmuur kost gemiddeld 60 tot100 euro per lopende meter. In een gemiddelde woning moet je voor dit type vochtbestrijding rekenen op een kostprijs van 800 euro tot 1500 euro.