Honden krijgen de ziekte van Weil via wilde dieren. Ratten zijn berucht, maar ook andere zoogdieren (mis, rund, paard, varken) kunnen de ziekte bij zich dragen. Knaagdieren kunnen de bacterie in de urine hebben zonder zelf ziek te zijn. De hond, koe en mens worden vaak wel (ernstig) ziek.
Rattenziekte of Leptospirose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Het is een wereldwijd voorkomende infectie waar meerdere zoogdieren (ook de mens) gevoelig voor zijn.
De ziekte wordt veroorzaakt door een wereldwijd voorkomende bacterie, Leptospira. De bacterie komt via de urine van een besmet dier in stilstaand water terecht, en vervolgens kunnen andere dieren besmet raken wanneer zij in dit water zwemmen. Rechtstreekse infectie door contact met urine is echter ook mogelijk.
Maar wist je ook dat ratten ons ziek kunnen maken? Zij kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Weil veroorzaken. Ratten verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten.
De ziekte van Weil, oftewel Leptospirose, is een ernstige bacteriële ziekte bij honden, die soms een dodelijke afloop heeft. Een juist vaccinatieschema van honden voorkomt deze vervelende ziekte.
De ziekte van Weil is een van dier op mens besmettelijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Over de hele wereld komt de ziekte voor, maar in Nederland is de aandoening zeldzaam. Sinds 2014 zien we een toename van meldingen van de ziekte van Weil. Waar de stijging door komt is nog niet duidelijk.
Het bezoek van ratten en muizen aan steden is voldoende om grond te besmetten en leptospirose bij honden te veroorzaken. Het grootste aantal geïnfecteerde honden wordt gezien in de zomer en herfst.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben. Ook neurologische verschijnselen kunnen optreden en in een later stadium nierproblemen.
Leptospirose (dat onder meer ook wel rattenziekte, melkerskoorts, modderkoorts of moeraskoorts wordt genoemd) is een zoönose, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een van de pathogene soorten van de Leptospira bacteriën, een geslacht van de dunne, spiraalvormige spirocheten.
Leptospiren treden via wondjes of slijmvliezen van mond, neus of ogen, mogelijk door water verweekte huid, actief het lichaam binnen. Daar verspreiden ze zich onmiddellijk in het bloed en de organen.
Een rattenvanger is een hond, die werd of wordt gebruikt om ratten (zwarte rat en bruine rat) te vangen. Bijvoorbeeld de Coton de Tuléar. Ook terriërs, eigenlijk een jachthond, zijn veel als rattenvangers ingezet. De Praagse rattenvanger is een hondenras.
Ratten kunnen drager zijn van verschillende zoönoses, waaronder salmonella, en zijn daarom geen geschikte huisdieren voor mensen met een zwakke immuniteit. De dieren kunnen hard bijten wanneer ze schrikken, zich in het nauw gedreven voelen of niet vaak genoeg gehanteerd worden.
Leptospirose komt met enige regelmaat voor bij honden, maar inmiddels is bekend dat meerdere soorten Leptospira ook bij katten voorkomen. Door leptospiren in de urine uit te scheiden kunnen zij zorg dragen voor het optreden van infecties bij de mens.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Al eeuwen helpt de hond de mens bij de bestrijding van ongedierte. Niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel tienduizend keer beter kan ruiken dan een mens. Met hun goede neus kunnen ze uitstekend aangeven waar de rattengangen en nesten zich bevinden. Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood.
Nadat een hond dus rattengif heeft ingenomen ontstaan er na een paar dagen bloedingen. Meestal zijn dit inwendige bloedingen en is dit uitwendig niet waarneembaar. Een hond wordt sloom, bleek en koud en zal door bloedverlies overlijden. Soms ontstaan er longbloedingen en kan een hond bloed ophoesten.
Muizen en ratten kunnen hantavirussen bij zich dragen. Ze worden er zelf niet ziek van, maar ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel. Dit kan na indrogen ook als stofdeeltjes ingeademd worden.
Toxiciteit. De LD50 (dosis waarbij 50% van de honden sterft) heeft een range die gaat van 0.25 mg/Kg voor brodifacoum tot 50 mg/Kg voor difenacoum. Voor een hond van 20 Kg met een concentratie van 0.005% actief product komt dat bijvoorbeeld voor brodifacoum overeen met 100 gram lokaas.
Een hond wordt besmet via urine of met urine besmet water. De kans op de infectieziekte is het grootst bij honden die zwemmen of in een waterrijk gebied wonen. Honden kunnen elkaar besmetten en als baasje kun je via de urine van je hond de ziekte ook krijgen. Je kunt je hond inenten tegen de ziekte van Weil.
Je kunt ziek worden van een rattenbeet, want ratten dragen meestal zeer schadelijke bacteriën en virussen met zich mee. De meest bekende ziekte door rattenbeten is misschien wel de rattenbeetziekte. Die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptobacillus moniliformis en die komt vrijwel bij alle knaagdieren voor.
Er zijn jaarlijkse vaccinaties waar de Ziekte van Weil onder valt, uw hond is dus in te enten tegen de ziekte. De entstoffen die bij honden worden toegepast, beschermen tegen de twee meest voorkomende typen van de bacterie.