Deze sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland is wat aromatischer en stuitender dan andere in zijn soort. De fruitige smaak van deze wijn pakt het smakenpallet van de tzatziki goed op. Zo heeft het hinten naar meer rokerige tonen en groener fruit. Ideaal voor bij tzatziki.
Wijn bij slakken
Vervangt u de rijke knoflooksmaak in de botersaus door frisse citroen, dan mag de wijn ook frisser van smaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan: Sauvignon Blanc. Riesling.
Dat de gyros gemaakt is door een tentje om de hoek maakt dan even niet uit. Kies voor een volle witte wijn; deze past perfect bij je Gyros. Shop hier alle Griekse wijn!
Ga dan voor een droge witte wijn met volle smaak, zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of Chardonnay.
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen.
Pinot Noir wijn is op zichzelf al lekker, maar komt nog beter tot zijn recht bij entrecote, eend, kip en bij gerechten met paddenstoelen en truffel.
Bij de fijne smaak van zwezerik, meestal van het kalf, passen witte wijnen het best. Bij de intense smaak en zachte structuur van lever en niertjes doen opwekkende, soepele wijnen het goed. De kleur van de wijn ligt aan de bereiding en bijgerechten.
Inheemse druivenrassen voor Griekse wijn. Griekse harswijn: Retsina. Zoete Griekse dessertwijn.
Aioli Deze dikke knoflookmayonaise wordt vaak geserveerd bij een voorafje van crudités. Een bleke, droge rosé uit de Provence spoelt het geheel met genoegen weg en maakt het plaatje van een zwoele zomeravond compleet. Als de knoflook erg overheersend is, is een neutrale witte wijn met steviger zuren misschien beter.
Zo is de bekende "vol-au-vent" beter gediend met een romige chardonnay, terwijl kip in tomatensaus het prima kan vinden met een barbera, montepulciano of sangiovese uit Italië, of een rode wijn uit de zuidelijke Rhônevallei of uit Provence.
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Retsina, de witte wijn met een typische harssmaak, lekker bij vis en zeegerechten. .. De heerlijke zoet dessert wijn van Malamatina in een 2 liter fles! .. De welbekende, goudgele dessert wijn van het eiland Samos.
Retsina wijn wordt door heel Griekenland gemaakt, maar het belangrijkste productiegebied ligt in het centrale gedeelte van Griekenland en Attika. Retsina wijn wordt gemaakt van de Savatiano en Roditis druif. Retsina wijn past goed bij Grieks eten en kan het beste koud worden geserveerd.
Retsina is de toverdrank van de Grieken. Deze 'hars-wijn' werd al in de verre oudheid gedronken en werd het een genezende werking toegeschreven. 'Retsina' (Griekse woord voor hars) wordt gemaakt door tijdens de gisting van de most denne-hars van de Aleppo-boom toe te voegen, dat oplost in de zich ontwikkelde alcohol.
Welke wijn bij Wiener schnitzel? Met een droge Oostenrijkse Grüner Veltliner zit je vrijwel altijd goed. Naast het loepzuivere en sappige fruit, hebben deze wijnen levendige, verkwikkende zuren en een mooi kruidig bouquet.
Zo kan je enerzijds gaan voor een fruitige, frisse rode wijn. Doordat deze weinig tannines bevat, overklast de wijn de fijne vleeswaren niet. Denk hierbij aan een Franse beaujolais of jonge Spaanse of Italiaanse wijn. Serveer de rode wijnen licht gekoeld om de smaken van je soorten charcuterie te respecteren.
Zoals gezegd kun je merlot heel goed op zichzelf drinken, maar combineren met lam, kalf, stoof en rundvlees kan. Kip of varkensvlees mogen ook, maar let dan wel op de bereidingswijze en de saus. Het mag dan wel wat voller en steviger.
Spätburgunder is de Duitse naam van de pinot noir. Het is de populairste blauwe druif van Duitsland. Duitsland is goed voor ongeveer 14% van de totale productie van spätbrugunder. In Duitsland is de spätburgunder voor rode wijn wat de riesling is voor witte wijn: wijnen van goede kwaliteit.