Gastro-enteritis bij honden en katten kan dus het gevolg zijn van het inslikken van bedorven voeding die slecht is voor de gezondheid. We mogen deze aandoening niet verwarren met een voedselvergiftiging die ook kan leiden tot braken en/of diarree.
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree. bloedingen.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Hond misselijk symptomen
Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).
Wanneer je hond vergiftigd is, kunnen de symptomen (braken, neurologische klachten, diarree, schuimbekken, kwijlen, apathisch zijn, hoge hartslag, verminderd bewustzijn) heel erg naar en beangstigend zijn. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. Voor je hond ook vooral.
Ja, hoewel honden natuurlijk ook wel eens een minder dagje hebben en best ziek kunnen worden van bedorven voedsel. Ik zou persoonlijk zelf nooit bedorven vlees aan mijn honden voeren.
Als u ziet dat uw hond net een giftige plant heeft gegeten kunt u uw hond laten braken. Op die manier worden de giftige stoffen van de plant zo min mogelijk opgenomen in het bloed van uw hond. Vertoont uw hond één van de symptomen die hierboven beschreven staan? Neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden. Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Niet alleen bewegen ze veel, er zit ook (te) veel vocht in de darmen en (te) veel lucht. Veel vocht in de darmen kan passen bij de problemen veel drinken en plassen en/of diarree. Lucht in de darmen kan er op wijzen dat uw hond te schrokkerig eet , diarree heeft of misselijk is.
Beter is het om gedurende de dag je hond kleinere porties te geven, helemaal wanneer hij last heeft van buikpijn. Door kleinere porties te geven ontzie je de maag van je hond en kan deze weer rustig wennen aan voeding.
Voedselinfecties worden veroorzaakt door inname van voeding met een ziekteverwekkende hoeveelheid virussen, bacteriën of parasieten. Bij een voedselvergiftiging zijn de giftige stoffen die worden geproduceerd door bacteriën of schimmels de boosdoeners.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.