Een fout in het Kadaster kan vele oorzaken hebben. Er kan een fout in een akte of de tekening bij de akte zijn gemaakt. Een bij de inmeting (veldwerk) door de landmeter van het Kadaster kan iets fout zijn gegaan. Na een “aanwijs” die heeft plaatsgevonden wordt de situatie niet juist weergeven op de kadastrale kaart.
Twijfelt u aan de juistheid van gegevens in een registratie die het Kadaster beheert? Meld het dan bij ons. U helpt ons de registraties zo actueel en juist mogelijk te houden. Op deze pagina leest hoe u dit meldt voor verschillende gegevens die wij beheren.
De vermelding van de eigendom van grond bij het Kadaster heeft op zich geen juridische betekenis. Wie er als eigenaar staat vermeld bij het Kadaster, is niet doorslaggevend voor het antwoord op de vraag wie de eigenaar van een onroerende zaak is.
Hoe kun je een erfgrens laten bepalen? Om de erfgrens te laten bepalen kun je kiezen voor een exacte of globale bepaling door het Kadaster. De exacte erfgrens bepalen gebeurt met een landmeter. Deze landmeter maakt de erfgrenzen zichtbaar in het terrein zodat je voortaan exact weet waar deze grenzen liggen.
Is het stuk grond tussen de erfgrens en gebruiksgrens al lange tijd in gebruik door iemand anders dan de eigenaar? Dan kan door verjaring recht van eigendom op dat stuk grond ontstaan. Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring.
De gegevens die getoond worden in het product Maatvoering Perceel zijn de gegevens die één op één afkomstig zijn van de basisregistraties van de gemeente en het Kadaster. De gegevens van de gemeente zijn rechtsgeldig.
Voor verkrijgende verjaring is vereist dat er sprake is van een bezitter te goeder trouw die de grond tenminste 10 jaar onafgebroken in bezit heeft gehad. Er moet dus sprake zijn van bezit van 10 jaar. En er moet sprake zijn van goede trouw.
Wanneer je zelf de meetgegevens aanlevert bij het Kadaster bedragen de kadastrale kosten van deze methode van uitmeting in 2020 € 293,00. Kunnen deze meetgegevens niet aangeleverd worden, dan geldt er een tarief van € 440,00. Van het Kadaster ontvang je na de aanvraag een offerte met daarin de definitieve kosten.
Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
De maten zijn gebaseerd op de landelijke kadastrale basisregistratie en hebben een nauwkeurigheid van tien centimeter. Daarom geeft het rapport een uitstekende indicatie van de maten van uw perceel. Voor een nog nauwkeurigere weergave van de situatie rondom uw perceel kunt u een grensreconstructie laten uitvoeren.
De perceelsgrens wordt bepaald door een opmeting van het goed/terrein in combinatie met grensonderzoek. Na de opmeting wordt er een proces-verbaal van opmeting en grensbepaling met grafisch plan opgesteld.
Ik heb een niet-bebouwd terrein gewijzigd. Hoe en wanneer moet ik aangifte doen bij het kadaster? U moet de dienst bevoegd voor de gemeente waarin het onroerend goed ligt, binnen de 30 dagen na de voltooiing van de werken laten weten dat de werken aan het gewijzigde onroerend goed voltooid zijn.
De gegevens waar het Kadastrale kaart met maatvoering rapport op is gebaseerd zijn direct afkomstig uit twee landelijke basisregistraties: de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Kadastrale Percelen (BRK).
Een landmeter komt langs en laat u zien waar de kadastrale grens ligt. Hiervoor gebruikt de landmeter de meetgegevens van de oorspronkelijke grens. Deze grens hebben de betrokken partijen bij het vaststellen of ontstaan samen aangewezen.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Bij heggen en schuttingen op de erfgrens geldt: Wie een heg of schutting (erfafscheiding) op de erfgrens wil plaatsen, heeft toestemming van de buren nodig. De erfafscheiding op een erfgrens is gezamenlijk eigendom. Daarom moet je de kosten voor de heg of schutting en het onderhoud delen.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Die kadasterkosten betaalt de koper. De kosten zijn immers gekoppeld aan de hypotheek van de koper. Ook als de verkoper zijn of haar woning vrij op naam aanbiedt.
U kunt met uw DigiD kosteloos al uw eigen kadastrale gegevens inzien als u zich aanmeldt op de website Mijn Overheid.nl.
Definitie: Een tijdelijke registratie van een deel van een perceel in de Basisregistratie Kadaster (BRK). In het geval dat er een deel van een perceel wordt verkocht ontstaan er tijdelijk twee of meer deelpercelen.
Het is mogelijk om de verjaring van een vordering te voorkomen. Dit heet de verjaring “stuiten”. Stuiting vindt plaats door (1) een daad van vervolging, (2) een schriftelijke mededeling of aanmaning, of (3) erkenning door de schuldenaar.
Indien het bezit zonder titel 20 jaar of langer heeft geduurd, zonder dat de eigenaar hier tussentijds over heeft geklaagd, dan verjaart de vordering van de eigenaar strekkende tot beëindiging van het bezit. De eigenaar kan zijn grond niet meer opeisen en de bezitter wordt eigenaar.
Voor misdrijven geldt een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.