Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Glaswol is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het bestaat voor een groot deel uit gerecycled glas. Bij glaswol hoeft u zich geen zorgen te maken over schimmelvorming of ongedierte. Glaswol werkt waterafstotend.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
Thermische isolatie steenwol en glaswol
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
Steenwol of glaswol verschil
Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
Glaswol wordt vooral gebruikt als thermische en akoestische isolatie binnenshuis. Hellende daken, onder houten vloeren en in de binnenmuren zijn de vaakst voorkomende toepassingen. De reden dat glaswol voornamelijk binnen gebruikt wordt is dat het zijn isolatiewaarde snel verliest wanneer het in contact komt met vocht.
ROCKWOOL isolatiematerialen zijn waterafstotend, niet-hygroscopisch en niet-capillair. Dankzij de combinatie van eigenschappen vormt het geen voedingsbodem voor bacteriën en krijgt schimmelvorming geen kans.
Doordat een plat dak van boven luchtdicht is afgesloten, ik neem aan dat je geen dakpannen erop hebt liggen, kan het ontstane vocht tussen je glaswol en het dak niet weg. Gevolg hiervan is dat het hout in je dak aan het wegrotten is, dat is dus de stank.
PIR heeft de volgende voordelen: Het materiaal neemt geen vocht op en kan daarom prima in vochtige condities worden gebruikt (platte daken, spouwmuren). In veel gevallen heb je geen apart dampscherm nodig (platen zijn reeds voorzien van een dampscherm).
Vochtige lucht die op lange termijn het isolatiemateriaal kan aantasten en de isolatiewaarde naar beneden kan halen. In het ergste geval kunnen er zelfs schimmels ontstaan of kan het materiaal achter de isolatie rotten, met alle nadelige gevolgen van dien.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Je kunt glaswol gebruiken voor vloerisolatie. Je brengt de glaswol dekens dan aan aan de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte. Je kunt deze minerale wol ook gebruiken voor dakisolatie aan de binnenkant en voor het isoleren van tussenwanden.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
Vanwege het isolatiemateriaal is de spouwmuur een uiterst geschikte plek om te nestelen. Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd. De EPS korrels hebben een uitstekende isolatiewaarde en zijn daarnaast zeer vochtbestendig.