Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer. Fineer hout is minder onderhevig aan bijvoorbeeld wisselende luchtvochtigheid en heeft de uiterlijke karaktereigenschappen van massief hout.
Voor een vochtige ruimte, zoals een badkamer, raden we aan om tropisch hardhout te gebruiken. Deze houtsoort is beter geschikt voor een vochtige ruimte dan fijnere houtsoorten zoals eiken, kerselaar, cedar of douglas.
Olie is de meest natuurlijke afwerking van hout voor een vochtige ruimte. De nieuwste generatie hardwaxolie verhardt de oppervlakte van zachtere houtsoorten en behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout. Wasolie is na meerdere behandelingen goed bestand tegen indringen van vocht.
De voordelen van fineer zijn:
Natuurlijke uitstraling door unieke houttekening. Ook te spuiten in iedere gewenste kleur. Het materiaal is in de fabriek geperst op een basismateriaal. Dit materiaal is (gegrondeerde) mdf wat erg sterk is.
Een ideale optie voor de badkamer is tropisch hardhout. Dit is namelijk een duurzame variant, die erg geschikt is voor een vochtige ruimte. Een aantal voorbeelden hiervan zijn merbeau, iroko en azobé. Deze hebben allemaal een unieke uitstraling en zorgen voor een bijzondere sfeer.
MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.
Zowel massief hout als plaatmateriaal zijn geschikte materialen voor in de badkamer. Een badkamermeubel van massief hout bestaat volledig uit hout. Voor in de badkamer is tropisch hardhout het meest geschikt, omdat deze soort goed kan tegen vocht. Denk dan aan teak, merbau of jatoba.
Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte, niet pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.
Ja. Onder invloed van licht kleurt het hout altijd na. Een goede UV lak kan daarin tegen wel verkleuring voorkomen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Hout als grondstof heeft een aartsvijand: water. Niet alleen regen en vocht bederven het uiterlijk van hout, maar bevorderen ook blauwe vlek schimmel, andere schimmels en insecten aanvallen – wat kan leiden tot onherstelbare schade van het hout.
Een houten vloer kan heel goed in een badkamer, tenminste als je daar de multiplank voor neemt. Deze gelaagde plank heeft een drager van berkenmultiplex voorzien een een eiken toplaag. Deze plank werkt van zichzelf nauwelijks en goed rechtsreeks op beton verlijmd ligt zo'n speciaal hiervoor bestemde plank super strak.
De luchtvochtigheid van een badkamer is veel hoger dan andere ruimtes en bamboe is een natuurproduct, wat betekent dat het kan gaan werken. Gelukkig is bamboe ook een heel hard materiaal. De meeste bamboe vloeren kunnen dus prima in de badkamer worden geplaatst.
Gefineerd hout is niet meer dan een dun laagje hout. Het dunne laagje massief hout wordt op plaatmateriaal aangebracht met de intentie het te laten lijken op volledig massief hout. Je kunt het nog wel eens herkennen door goed naar de kopse kant van het hout te kijken.
Eerst de fineer ontvetten en daarna schuren. Ga je fineer lakken dan eerst grondverf aanbrengen en weer schuren. Fineer beitsen is geen grondverf nodig. Controleer eerst of de fineer nog goed hecht op de ondergrond en lijm deze anders vast met houtlijm.
Bij een gefineerde tafel raden we af om te tafel te schuren. Dit omdat fineer maar uit enkele millimeters echt hout bestaat en als u dit schuurt kan het tot onherstelbare schade leiden. Heel lichtjes opschuren zou wel kunnen maar dit kunt u dan beter met staalwol 5×0 of 4×0 doen.
Snijfineer. Ook wel 'gestoken fineer' of 'edelfineer' genoemd, wordt onder andere gebruikt voor meubels en (binnen)deuren. Het lijkt dan of deze gemaakt zijn van massief hout, doordat de (vlam)tekening van het hout behouden blijft.
Deze verf moet zo goed mogelijk hechten en daarom is het cruciaal om grondverf te gebruiken. Deze grondverf zorgt als het ware voor de verbinding tussen de fineerlaag en de toplaag. Gebruik voor een fineerlaag multiprimer. Na het aanbrengen van de multiprimer schuur je het geheel lichtjes op zodat de verf beter hecht.
Fineer kun je probleemloos schuren met p220. Wel met de hand schuren met de nerf richting mee.
Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Het heeft sterke vochtwerende eigenschappen en is daarom geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes.
Spaanplaat in zijn ruwe vorm is niet geschikt voor badkamers omdat het onomkeerbaar zwelt bij blootstelling aan vocht. Dit kan echter worden vermeden met een goede oppervlakteafdichting. Een set badkamermeubels van spaanplaat is dus in principe geen slecht idee.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.