Probeer Pinot Grigio te combineren met Gruyere-kaas, brie-kaas of geitenkaas.
Voor liefhebbers van milde kazen zoals Mozzarella, Ricotta of Burrata, is een lichte Pinot Grigio een sublieme keuze. De frisse, fruitige tonen van deze witte wijn uit Noord-Italië vormen een verfijnde begeleiding voor de zachtheid van de kazen, waardoor een gebalanceerde smaakexplosie ontstaat.
Wij genieten het meest van Pinot Grigio in combinatie met verse mozzarella, Humboldt Fog Chevre of Garrotxa , een aardse, stevige geitenkaas uit Catalonië. Rieslingwijn heeft de neiging om een hoge zuurgraad en een pittige, zoete, honingachtige smaak te hebben, waardoor het een uitstekende tegenhanger is voor gewassen korstkazen.
Pinot Grigio combineert als vanzelfsprekend heerlijk met Italiaanse antipasti, een caprese-salade en pasta's met licht gegrilde wit vis. De Pinot Gris heeft iets meer body dan zijn Italiaanse broer, en gaat daarom goed samen met lichte vleesgerechten zoals geroosterde kip of kalfsoester met romige saus.
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Zoute kazen, zoals geitenkaas of de verschillende blauwe kazen , passen bijzonder goed bij zoete wijnen, omdat de zoute smaak de zoetheid nog meer naar voren brengt. Moscato en Sauternes staan bekend als uitstekende combinaties met deze hartige zwaargewichten.
TIP 9: DRINKEN
Bij een kaasplank hoort witte wijn. Vooral als er geitenkazen bijzitten. Wat veel mensen niet weten is dat bijna alle rode wijn de kaasaroma's overstemt. Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan voor een hele lichte rode wijn, zoals een rode Loire-wijn of een Beaujolais.
Als delicate, neutrale wijn combineert pinot grigio het beste met lichte, frisse smaken . Denk aan zomerse gerechten zoals salades, kip en zeevruchten, maar ook lichte pastagerechten en risotto's, en vermijd zware sauzen ten gunste van crèmes en vinaigrettes.
Pinot Grigio is Populair onder wijnliefhebbers. Van kenners tot casual drinkers. De druif kan makkelijke fruitige borrel en terraswijnen opleveren maar ook zeker exclusieve wijnen van top kwaliteit!
Vanwege de pittige en zoute smaak, combineert het goed met de frisse fruitigheid van Pinot Grigio . Waarom het werkt: De frisse zuurgraad van Pinot Grigio is de perfecte aanvulling op de romige, vette tonen van geitenkaas.
Pasta. Lichte pastagerechten zijn perfect om te combineren met Pinot Grigio, vooral als je pasta combineert met vis of groenten. Je moet zwaardere pastagerechten vermijden als je Pinot Grigio hebt.
Rode wijn bevat tannines (waar je mond van samentrekt), en tannines gaan niet goed samen met het romige karakter van de meeste kazen. Jonge, harde koemelkkazen zijn wel goed gezelschap voor rode wijn. Witte wijn is de betere keuze bij de meeste kaassoorten. Ook zoete witte wijn is in veel gevallen een ideale match.
Bieren en wijnen zijn onze go-to voor Wisconsin muenster. Stouts, pilsners, pale ales, porters, brown ales, lagers en Belgian ales zijn er allemaal erg lekker bij. Als u liever wijn drinkt, raden wij chardonnay, pinot noir, merlot, red zinfandel, riesling, sauvignon blanc, beaujolais, pinot gris of gruner veltliner aan.
Een volle rode wijn zoals Syrah, Tempranillo of Chianti is heerlijk bij Gruyère, Manchego of bij onze 'ouwe grijze'. Gruyère is een Zwitserse romige kaas met een pikant tintje. De kaas komt uit het gelijknamige stadje Gruyère in Zwitserland.
Mont d'Or past heel goed met witte wijn. Men zal zich wenden tot een witte wijn uit de Jura of een Chardonnay uit de Bourgogne, met subtiele honing – aroma's van…
Pittige, pikante en zoetzure gerechten passen goed bij een pinot gris wijn. Het lichte zoetje in deze wijn is een mooie tegenhanger van de exotische aroma's en pittige pepers.
Pinot Grigio is subtieler en kan daardoor veelzijdiger zijn, terwijl Sauvignon Blanc met zijn uitgesproken smaken een statement maakt en de voorkeur kan hebben bij diegenen die op zoek zijn naar een wijn met meer karakter. De smaak van beide wijnen kan sterk beïnvloed worden door de regio waar ze worden verbouwd.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Pinot Noir en Spätburgunder zijn dezelfde druivensoort, maar Pinot Noir wordt voornamelijk gebruikt voor wijnen buiten Duitsland en Spätburgunder voor Duitse wijnen.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Drie tot vier stukken kaas voor een groot bord of een robuuste plank is voldoende. Als je de combinatie maakt van verschillende kazen zoals een zachte brie, een harde Piave en een blauwaderkaas - bijvoorbeeld Gorgonzola - dan heb je een mooie samenstelling van smaken, vormen en kleuren voor een goede kaasplank.
Witte wijn en kaas
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.