Uw endeldarm kan goed geleegd worden: als er telkens ontlasting achterblijft, heeft u regelmatig een gevoel van aandrang om te ontlasten. U kunt sneller incontinent worden omdat u ongemerkt ontlasting verliest bij dagelijkse activiteiten. U kunt uw ontlasting goed ophouden.
Ontlasting die in de endeldarm blijft zitten – een ledigingsstoornis – kan komen door een verzakking van de endeldarm. Uw ontlasting kan door de verzakking moeilijker uit het laatste stuk van de darm komen. Als er altijd wat achterblijft in de endeldarm, voelt u constant aandrang.
Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd. Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen.
Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Klachten en symptomen bij ileus
een opgezette buik; een pijnlijk gevoel als de arts op de buik drukt; braken, het braaksel wordt steeds donkerder van kleur en lijkt steeds meer op ontlasting; het wegblijven van winden en ontlasting.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Je hebt obstipatie wanneer je minder dan 3 keer per week moet poepen. De ontlasting is dan vaak droog en hard. Andere woorden voor obstipatie zijn verstopping of constipatie.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Senna is misschien wel het meest bekende en meest gebruikte laxerende ingrediënt voor thee. Het werkt door je darmen te stimuleren om ontlasting mee te laten stromen. De thee wordt gewonnen uit de peulen en bladeren (gedroogd) van de Senna alexandrina-struik.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet om te poepen en anderen om de dag. Dat is allemaal normaal. Iedereen heeft zijn eigen ontlastingspatroon. We spreken van verstopping wanneer het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan drie keer per week moet poepen.
Ook zorgt het ervoor dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang. De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang. De zetpillen werken veel sneller, meestal binnen 20 minuten.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Als behandeling van de oorzaak niet mogelijk of gewenst is, kan behandeling van de klachten uitkomst bieden: de poep zacht maken door vloeistof via de anus in de darm te laten lopen (klysma) de maag leeg maken/houden met een slangetje via de neus (maaghevel)
Bij een ileus liggen je darmen stil of zijn ze helemaal afgesloten, bijvoorbeeld door een tumor of uitzaaiing. Daardoor kan je lichaam geen voedingstoffen en vocht meer opnemen. De oorzaak is niet altijd te behandelen.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Poliepen worden bijna altijd opgespoord door middel van een kijkonderzoek (endoscopie) van de dikke darm. Dit onderzoek is de eerste keuze om de diagnose darmpoliepen mee te stellen. De endoscoop is een dunne, flexibele slang die via de anus in de darm wordt geschoven.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.