Een allergische reactie is zeldzaam en kan wor- den veroorzaakt door lokaal anaestheticum, toevoegingen zoals adrenaline/epinefrine en conserveermiddelen, maar ook door andere gebruikte geneesmiddelen zoals NSAID en anti- biotica.
Een verdoving is niet zonder risico's. Het is heel belangrijk om aan je tandarts door te geven welke medicijnen je gebruikt, hoe je medische situatie (bijvoorbeeld aandoening of allergie) is en of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.
Voelt u na de verdoving toch nog pijn, geef dit dan meteen aan. De tandarts kan dan eventueel nog een extra verdoving toevoegen. Zodra de verdoving werkt, kunnen uw tong, wangen en/of lippen tintelig en anders aanvoelen. Daarnaast kunt u enige moeite ervaren bij spreken, lachen, slikken, spugen en spoelen.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Misselijkheid en braken
Komt voor bij ongeveer 1 op 100 verdovingen, zowel bij algemene als regionale anesthesie. Sommige operaties en anesthetische geneesmiddelen veroorzaken meer misselijkheid en/of braken dan andere.
Een lokale verdoving
Bij de tanden en kiezen in de bovenkaak en bij de voortanden in de onderkaak kunnen wij lokaal verdoven. Dat wil zeggen: ter plaatse van de kies zelf. Vaak zijn één of twee injecties voldoende om het hele gebied gevoelloos te maken voor het boren en vullen.
Onder andere vermoeidheid, een algeheel gevoel van malaise, allergische reacties, voedselintolerantie, spieruitval aan armen en/of benen en vage klachten zonder herleidbare afwijkingen.
De tandartsverdoving kan na een half uur uitgewerkt zijn of pas na 4 tot 5 uur. De duur van een verdoving verschilt per persoon, omdat ieder lichaam anders op de verdoving reageert.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
De zenuw die het meest wordt aangedaan bij het geven van een mandibulair block is de n. lingualis.
Kiespijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces.
Met een composietvulling kunt u direct eten, met een amalgaamvulling is het verstandig 24 uur niet aan die zijde te kauwen. Dit omdat amalgaamvullingen zijn volledige hardheid/sterkte bereikt na 24 uur en er anders direct (kleine) breuken in de vulling ontstaan.
Het duurt ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief de uitleg van de tandarts vooraf. Als er meerdere tanden of kiezen gevuld moeten worden binnen één sessie, duurt het ongeveer 20 minuten om een tand of kies te vullen.
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Wij adviseren u de bijsluiter goed te lezen. Komt na circa 3 dagen de pijn weer terug dan is er meestal sprake van een ontsteking van de wond (alveolitis).
De anesthesioloog dient een verdovende stof toe rond zenuwen die de pijnprikkels overbrengen. Dit maakt het gedeelte van het lichaam dat bij die zenuwen hoort gevoelloos, zodat u tijdens de operatie geen pijn heeft in dat gebied. In het verdoofde lichaamsdeel kan ook de spierkracht verminderen.
Het lachgas ademt u via uw neus in tezamen met zuurstof. Lachgas blokkeert een receptor in de hersenen, waardoor het effect wordt bereikt. De receptor neemt normaliter glutamaat op.
Conventionele verdoving
Bij geleidings- of infiltratie verdoving wordt er via een naald verdovingsvloeistof toegediend bij de tand of kies die behandeld wordt. Voor de onderkaak wordt vaak de helft van de kaak verdoofd. Geleidings- of infiltratie verdoving is de meest toegepaste manier van verdoven.
Als de verdoving na enige tijd nog niet is uitgewerkt, dan kan er sprake zijn van een beschadigde zenuw. U kunt de verdoving niet sneller uit laten werken, maar u kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Gelukkig is narcose zeer veilig dankzij geavanceerde bewakingsapparatuur, moderne geneesmiddelen en goede opleiding van de anesthesioloog en anesthesiemedewerkers. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen. Zo kan er bijvoorbeeld een allergische reactie op de medicijnen optreden.
Het toevoegen van adrenaline aan lokale anesthetica veroorzaakt een afname van de bloedstroom maar geen stilstand. Toevoegen van adrenaline aan een lokaal anestheticum vermindert het bloedverlies en verlengt de duur van de anesthesie.
Locoregionale anesthesie
Het lokale verdovingsmiddel zorgt er voor dat de pijnsignalen die in het operatiegebied worden gevormd, tegengehouden worden op de plek waar de verdoving wordt ingespoten en van daar uit niet doorgestuurd kunnen worden naar het hoofd, waardoor u geen pijn voelt.
Wanneer u tandartsangst heeft of een behandeling door kokhalsreflex onmogelijk is, kan een behandeling onder volledige narcose u helpen. U krijgt voorafgaand aan de behandeling een slaapmiddel toegediend, waardoor u tijdens de behandeling even 'weg' bent. U merkt dus niets van de behandeling.