Maar kan een man dan ook melk geven als gevolg van overmatige borstontwikkeling? Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Schommelingen in de hormoonspiegel zorgen ervoor dat de melkklieren actief worden en vocht gaan afscheiden. Normaal gesproken merken de meeste vrouwen hier weinig van, omdat het lichaam het vocht weer opneemt. Maar soms raakt het evenwicht tussen aanmaak en opname verstoord en kan er toch vocht uit de tepel vloeien.
Je borsten lekken dan vaak vooral als er druk op staat of als je onder een warme douche staat. Dit kan ook gebeuren als je je baby knuffelt, of als je hem hoort huilen. Dit heeft te maken met de hormonen die nog in je lichaam zitten, zoals oxytocine, het 'knuffelhormoon'. Dit hormoon beïnvloedt de toeschietreflex.
Hij voelt dus heel goed wanneer hij vol zit en geeft dit meestal zelf ook aan. Je kan je dit merken, doordat je baby: Je tepel loslaat. Langzamer gaat drinken, met meer of langere pauzes tussen het slikken.
Vocht uit de tepel noemen we tepelafscheiding of tepelvloed. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatie, het begin van de puberteit en het begin van de overgang. Tepelafscheiding komt veel voor en is in de meeste gevallen onschuldig.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
Onder tepelafscheiding verstaan we het spontaan verlies van melkachtig (groen, bruin, geel), waterig of bloederig vocht langs de tepel.
Colostrum is de eerste moedermelk die je pasgeboren baby binnenkrijgt na zijn geboorte. Het heeft een gelige kleur en is dikker dan 'gewone' moedermelk. Dit komt doordat het een zeer hoge concentratie voedingstoffen en eiwitten bevat, maar juist weinig vet en suiker (lactose).
Wanneer je melkproductie op gang is gekomen, is het heel normaal dat je borsten melk lekken. Als je je baby aan het voeden bent, kan het zijn dat er melk lekt uit je andere borst. Ook kunnen je borsten gaan lekken als er veel tijd tussen twee voedingen zit.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Ook dan is het mogelijk om je melkproductie op gang te brengen en borstvoeding te geven. Een vrouw heeft geen baarmoeder of eierstokken nodig om borstvoeding te kunnen geven. Alles wat je nodig hebt, zijn je borsten en een functionerende hypofyse.
Mannen produceren melk als hun hormoonhuishouding is verstoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je aan een klierziekte lijdt. Op dat moment gaat het lichaam meer prolactine produceren, het hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam melk aanmaakt.
Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde. Inclusief tepels. Tot een week of zeven hebben zowel jongens als meisjes een opening in het kruis, met een knopje ('genitaal uitsteeksel') erboven.
Daarnaast is er nog iets nodig: een eicel. Vrouwen bezitten velen eicellen, waarvan maandelijks één (of soms twee) tot rijping komt. Een man bezit geen eierstokken, geen eileiders en geen baarmoeder. Praktisch gezien is het voor een man onmogelijk om zwanger te worden.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Plaats je handen op de borst, ieder aan een kant, en beweeg je handen heen en weer. Als laatste stap maak je met je vingers of de rug van je vingers zachtjes een rechte, strijkende beweging over je borst richting je tepel, alsof je de melk naar je tepel toe wilt sturen. Dit kun je de hele borst rond doen.
Colostrum smaakt en ruikt hetzelfde als het vruchtwaterwaarin de baby zich ontwikkeld heeft; een mooie stimulans voor de baby om op zoek te gaan naar de borst!
Een knobbeltje of plekje is vaak iets stugger of harder dan de rest van het borstweefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder je vingers weg als een knikker. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een strengetje achter je tepel.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
Wanneer ze op een bepaalde plaats in haar oksel duwt, komen er enkele druppeltjes melk uit. Het is uitzonderlijk, maar het kan wel degelijk, geeft vroedvrouw en lactatiekundige Dorien Daems aan in 'De Wereld Vandaag'.
Er zijn veel verschillende redenen waarom een blaasje op een tepel kan verschijnen. Vaak vormt zich een folie over een melkkanaal op de tepel. Dit gaat gepaard met een prik in de borst en pijn bij het geven van borstvoeding. Dit soort van membraan belemmert de melkstroom en kan leiden tot een melkopstopping.
Colostrum, de eerste melk die je lichaam na de bevalling aanmaakt, is vaak geel van kleur. Je eet veel groentes met bètacaroteen. Groentes zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of oranje kleur geven.