Naarmate het overgewicht groter is, treden de gezondheidsproblemen vaker op en zijn ze ernstiger. Ziekten gerelateerd aan overgewicht en obesitas zijn diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker.
BMI 30,0 – 34,9
Probeer je gewicht te verlagen. Door gezond te eten en meer te bewegen, verlaag je het risico. Elke kilo minder telt. Je vermindert de gezondheidsrisico's al door 5 tot 15 procent van je gewicht af te vallen.
Een BMI van 17,5 of minder wordt gezien als ernstig ondergewicht. Een BMI van 16 of minder is extreem schadelijk, de organen kunnen dan stoppen met functioneren. Medisch ingrijpen is dan noodzakelijk wanneer men zelf niet genoeg kan eten. Uiteraard is BMI een algemene formule en is elk lichaam anders.
De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar.
Te zware mensen lopen een veel groter risico op diabetes type 2. Ook verergert overgewicht (de kans op) ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, kanker en hartfalen. Dikke mannen hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, want het vet hoopt zich bij hen meer op rond hun buik.
Sommige ziektes, zoals een langzaam werkende schildklier of het syndroom van Cushing, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Soms ontstaat obesitas door een foutje in een gen. Of is obesitas een kenmerk van een erfelijke ziekte, zoals het Prader-Willi syndroom of het Bardet-Biedl syndroom.
uw gewicht.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Een voorbeeld ter berekening. Die is van een vrouw van 175 cm. Neem je 175 – 100 dan hou je 75 kilo als bovengrens aan en ongeveer 18% van 75 is 13,5 kilo eraf als benedengrens. Zo mag deze vrouw dan tussen 61,5 en 75 kilo wegen.
Een BMI van minder dan 18,5 betekent dat een persoon ondergewicht heeft. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 is ideaal. Een BMI tussen 25 en 29,9 is overgewicht. Een BMI boven de 30 duidt op overgewicht.
Vrouwen met een BMI tussen de 18,7 - 23,8 hebben een normaal gewicht. Mannen hebben een gezond BMI wanneer deze tussen de 20 en 25 valt (zie de BMI tabel).
Bij het cutten ga je met je voeding 200 tot 500 kcal onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten. 200 kcal als je niet veel gewicht hoeft te verliezen en 500 kcal als je veel vetmassa kwijt moet raken. Als je begint met het cutten dan ga je in eerste instantie 200 kcal onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten.
Daarnaast speelt de vochtbalans ook een belangrijke rol. Het is namelijk mogelijk om voor een lange periode vocht vast te houden. Dit door hormonale veranderingen, voeding of bijvoorbeeld een slaaptekort. Het kan dus 2 weken of langer duren om te observeren of je vetpercentage omlaag gaat.
Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief om snel af te vallen [2,3]. Uit onderzoek blijkt dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten [4]. Daarnaast is koolhydraatarm eten effectief tegen ongewenst buikvet en een vette lever [5,6].
Hoeveel kilo moet ik afvallen om 1 cm buikomtrek te verliezen? Onderzoek (1) heeft aangetoond dat 3 kg aan gewichtsverlies gelijk stond aan 3 cm verlies in buikomtrek. Toch is het lastig om hier een echte maatstaf voor te geven, omdat sommige mensen vet meer opslaan rond hun buik en anderen meer op hun heupen.
Er werd lang gedacht dat zwaarlijvigheid of obesitas het gevolg was van een ongezonde leefstijl, maar tegenwoordig is obesitas erkend als een chronische ziekte. Sinds 1975 is het percentage obesitaspatiënten over de hele wereld bijna verdriedubbeld. In 2016 hadden wereldwijd 650 miljoen mensen obesitas.
Lager dan 18,5: ondergewicht. Tussen 18,5 en 24,9: gezond gewicht. Tussen 25 en 29,9: overgewicht. 30 en hoger: ernstig overgewicht (obesitas)
Bij een BMI tussen de 18,5 en 25 heb je een gezond gewicht. Heb je een BMI tussen de 25 en de 30, dan heb je overgewicht en neemt de kans op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten toe. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas.
Je hebt risico op ondergewicht bij een omtrek onder de 79 cm (voor mannen) of 68 cm (voor vrouwen). Gezond is tussen 79 en 94, of tussen 68 en 80. Tot 102 en 88 cm wijst op overgewicht, daarboven wijst op obesitas.
Impostor syndrome. Ik vergelijk het slank zijn maar toch dik voelen ook met een soort impostor syndrome. Impostor syndrome ('oplichterssyndroom') beschrijft mensen die hun eigen prestaties in twijfel trekken en een ongegronde angst ervaren om te worden ontmaskerd als bedrieger of nepper.