Een laag epoxy kan worden aangebracht op hout en geeft een mooi glanzend uiterlijk. Kiertjes en scheuren worden gevuld en het hout wordt beschermd tegen indringen van vocht en vervuiling.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Uitermate geschikt hiervoor zijn levendig gegroefde stukken hout of fijn gegroefde stukken hout. Zo kunt u bijvoorbeeld epoxyhars sieraden maken, het gegoten stuk gebruiken om te draaien of gewoon een decoratief stuk maken.
Je kunt de epoxy aflakken met DD lak transparant in hoogglans, matglans of zijdeglans. Vooral in buitentoepassingen, zoals boten, tuintafels, tuinmeubelen, luiken of deuren adviseren we om 2 lagen DD lak aan te brengen. Dit beschermt de epoxy en is krasbestendig.
Epoxy mal maken met polyethyleen
Een andere optie is het gebruiken van verpakkingstape. Dit kun je op bijvoorbeeld MDF plakken om te voorkomen dat de epoxy hieraan hecht. Als je meerdere banen tape naast elkaar moet plakken, zullen de randen in het eindresultaat te zien zijn.
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Van een epoxy kunstwerk tot een epoxy tafel: na verloop van tijd kunnen er krassen op het oppervlak ontstaan. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen: je kan namelijk epoxy giethars schuren en polijsten om krassen te verwijderen.
Het advies van Epoxywinkel.nl is eigenlijk altijd om bestaande verflagen te verwijderen, maar in sommige gevallen kunt u de nieuwe vloercoating over deze lagen heen aanbrengen.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Deze epoxy coating zorgt ervoor dat uw buitenvloer beschermd is tegen slijtage en is geheel naadloos, waardoor u de buitenvloer ook nog eens eenvoudig schoon kunt houden. Stof, vuil en aanslag verwijdert u gemakkelijk van deze coating.
Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig.
Het korte antwoord is; ja, een epoxy buiten tafel kan zeker. Mits je het goed doet. De epoxy zelf is goed bestand tegen water-, en weersinvloeden. Zelfs temperaturen zijn niet direct een probleem.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Verwerking van epoxy bij lage en hoge temperaturen
De uitharding stopt als de temperatuur onder nul is. Gaat de temperatuur weer omhoog dan gaat de epoxy weer uitharden. Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt zal de verwerkingstijd van de epoxy een stuk korter zijn.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Epoxy hecht op nagenoeg elke ondergrond behalve siliconen en polyethyleen, let hier op bij het afgieten van je epoxy schilderij. Verder is het belangrijk dat eventuele ondergronden als olieverf of acrylverf volledig droog zijn voor het afgieten van je schilderij of kunstwerk.
Epoxy is geen moeilijk materiaal om mee te werken maar er kan natuurlijk wel eens iets mis gaan waardoor het eindresultaat niet is wat je er van verwacht had. De meeste van deze gevallen zijn terug te voeren op een aantal factoren die van belang zijn voor een succesvol project.
Wanneer bijvoorbeeld watergedragen acryl pigmenten worden gemengd door epoxy kan dit heel rare dingen moet de uitharding. In veel gevallen wordt de epoxy erg heet en vervormt het. Gebruik dus altijd pigmenten speciaal voor epoxy, zoals RESION pigmenten voor epoxy, MetalTint pigmenten of TransTint pigmenten.
Een op epoxy gebaseerde polymeer is mechanisch zeer sterk, (Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton) bestand tegen chemicaliën (in de vaste vorm) en heeft een zeer groot hechtingsvermogen gedurende de overgang van vloeistof naar vaste stof.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
De primer heeft een excellente anti-corrosieve bescherming en een goede krasbestendigheid. De epoxy heeft een antifouling hechtlaag voor gebruik over epoxy primers. Aantal lagen: 1-5 lagen, geheel afhankelijk van oppervlak en gebruik. Ons advies is minimaal 2 a 3 lagen.
Door het inademen van dampen van epoxygebonden reparatiemiddelen kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor dan een huidallergie.