Technische gegevens: BMW R1250 RT, 136PK benzinemotor. Acceleratie (0-100 km/u): 3,1 seconden. Topsnelheid (km/h): > 200 km/u.
In principe is het de nieuwste variant van dezelfde motor die ze nu opnieuw kopen. De tweecilinder boxermotor heeft een cilinderinhoud van 1.170 cc en levert 125 pk. Goed voor een topsnelheid van boven de 200 km/h.
Het blok met een inhoud van 1.170 cc levert 110 pk, wat een topsnelheid van 223 kilometer per uur mogelijk maakt.
De snelste auto van de Nederlandse politie is de Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro S Tronic. Deze politieauto beschikt over een 286 pk sterke dieselmotor en heeft een topsnelheid van 250 km/u. In 5,6 seconden zit de politie-Audi op de 100 km/u. Deze auto is het snelle interventie voertuig van de politie in Nederland.
286 PK dieselmotor. Acceleratie (0-100 km/h): 5,6 seconden. Topsnelheid (km/h): 250 km/u.
Het is daarom tijd voor een nieuwe nieuwe Audi A6 voor de politie. De snelle Audi's worden ook wel snelle interventievoertuigen (SIV) genoemd. De eerste exemplaren van de SIV stammen alweer uit 2018 en mogen over een tijdje met pensioen. In de plaats komen A6'jes van de nieuwste (C8) generatie.
De 0-100-tijd van deze B-klasse is met 8,3 seconden gelijk gebleven en de topsnelheid is 219 km/u, wat 5 km/u langzamer is. De catalogusprijs van de nieuwe politieauto is zo'n 50.000 euro.
Doordat de maximumsnelheid per half maart omlaag gaat, mogen ook politie, brandweer en ambulances 'slechts' 140 kilometer per uur.
Volgens de vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) kost een gemiddelde surveillancewagen zo'n 40.000 euro. En daarvoor krijgen ze dan een auto met mobilofoon, navigatie, zwaailichten en sirene.
Team Motorondersteuning is een onderdeel van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid (LE) van de Nederlandse politie. Ongeveer dertig motorrijders vormen de vaste kern van dit team. Zij hebben verkeersinzicht en kunnen verkeersstromen reguleren.
Ze zijn voorzien van blauwe Leds in de grille, 1 op het dashboard, 1 links en 1 rechts thv de achterste zijruit en 2 op de hoedeplank. Verder zijn ze ook voorzien van een opklapbord STOP/POLITIE.
De politie heeft met de nieuwe Audi A6 Avant gekozen voor een stuk snellere wagen dan de Volvo V70 van nu. Aan autojournalist Carlo Brantsen de vraag wat hij vindt van die keuze.
Topsnelheid. Maar je wil natuurlijk harder dan 100 km/h. Daarom pakten we ook een stukje snelweg om te kijken wat de topsnelheid van dit bijtertje. 160 kilometer per uur lukt vrij makkelijk, waardoor het meekomen en inhalen op de snelweg geen problemen oplevert.
Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt.
De politie heeft echter ook andere auto's die je met een flitser langs de kant van de weg kunt aantreffen. Dat kunnen andere typen bestelauto's zijn, maar ook SUV's en gewone personenauto's. Die kunnen hun controles zowel uitvoeren als ze langs de weg staan geparkeerd, als met een radar op een statief vanuit de berm.
Dat betekent dat politieauto's, ook zonder optische- en geluidssignalen, bijvoorbeeld de maximum snelheid mogen overtreden, door rood licht mogen rijden, over de vluchtstrook of busbaan kunnen rijden of op het trottoir mogen parkeren. Dit geldt voor alle politievoertuigen, zowel opvallend als onopvallende voertuigen.
Om te beginnen mogen de grotere brandweerauto's die zwaarder zijn dan 5.000 kilo maar 20 km/u te hard rijden (ten opzichte van de geldende snelheid). In de praktijk halen de brandweerauto's een maximale snelheid van tussen de 110 en 115 km/u, zo laat de brandweer weten aan TopGear.
Nee. Alleen de ambtenaren die daarvoor geautoriseerd zijn door de politie. Omdat de politie zulke gevoelige persoonsgegevens verwerkt, stelt de wet strikte eisen aan het systeem dat regelt wie waar toegang toe heeft.
Om te beginnen zijn de meeste Mercedes B-klasses voor de politie geleverd als B 220 d met 177 pk en een automaat. Vanbuiten herken je ze aan de metalen buizen onder de deuren, deze zijn er om de dorpels te beschermen.
Het apparaat Target Blu Eye is bedoeld om burgers te waarschuwen voor de komst van hulpdiensten, aldus de producent. Ze kunnen dan veilig aan de kant gaan staan om ambulances, politieauto's en brandweerwagens te laten passeren. Het kost ongeveer 1.000 euro.
De politie, brandweer, ambulance, marechaussee, het Rode Kruis, Rijkswaterstaat, ProRail en nu ook nog de veiligheidsregio. Ze rijden allemaal in voertuigen met blauwe zwaailichten en sirene.
De hoogst gemeten snelheid van de 300+ is 490 km/u, maar het schijnt dat 500 km/u prima te doen is in deze Chiron. De Koenigsegg Agera RS is trouwens officieel nog de snelste auto ter wereld.