Het emaille kan er dof van worden. Let op; het emaille kan door een ouderwetse tip aangetast worden. Gebruik nooit aluminiumfolie, soda of zout in een bakje water om sieraden met emaille te reinigen. Het emaille kan daardoor aangetast en dof worden.
Als men bijvoorbeeld metalen producten of voorwerpen heeft die men wil beschermen is een positieve eigenschap van emaille dat de emaillelaag het metaal goed afsluit. Hierdoor kan er geen water en zuurstof bij het metaal komen en is het metaal goed beschermd tegen corrosie.
Strooi een flinke laag baking soda op de bakplaat. Doe wat (lauw)warm water en azijn in een plantenspuit en spray op de baking soda tot het een dik mengsel wordt. Een uurtje* laten intrekken, schrobben, afspoelen, droogmaken (meteen doen om roest te voorkomen) en je kunt de blinkende bakplaat weer gebruiken.
Vul een ovenschaal met water en voeg hier een kopje met baking soda aan toe. Zet dit in de oven en laat dit minimaal 30 minuten staan (oven niet uitzetten) Laat de oven afkoelen tot een lauwe temperatuur en houd de deur dicht. Haal de schaal uit de oven en veeg de oven schoon met een vochtige doek.
Met baking soda kun je heel wat schoonmaken in huis, zo ook de oven. Doe wat van het poeder op een vochtig doekje en neem hiermee de binnenkant van de oven af. Laat het middel dan ongeveer 30 minuten intrekken en ga er vervolgens met een schoongespoelde doek of spons nog eens goed overheen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Soda is een prima keuken ontvetter en ook nog eens multifunctioneel. Je kan het gebruiken om je keukenkastjes, de tegels en de vloer mee schoon te maken. Los soda op in warm water voor je het gebruikt. Ook voor de afwas kan soda een hulpmiddeltje zijn als je bijvoorbeeld blinkende glazen wilt hebben.
Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: allemaal hetzelfde. Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder.
Op zich hoef je emaille niet te poetsen. Gewoon schoonmaken met een klein beetje water en zeep is al voldoende. Pas wel op met chemicaliën bij je emaille. Bijvoorbeeld chloor, of andere heftige middeltjes kun je beter niet bij je sieraden in de buurt hebben.
De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden. Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven. Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !
Kalkvlekken die zijn ontstaan op het emaille door kalkrijk water kunnen goed met azijnwater worden verwijderd.
Hoe gebruik je emaille? Emaille mag in de oven, tot 250 ºC. Emaille is niet geschikt voor de magnetron. Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch.
Met een oude, witte wasbak van emaille kun je maar beter geen schuurspons of bleekmiddel gebruiken. Marja gebruikt het liefst borax, zuiveringszout of keukenzout. Meng één van deze drie met het sap van een halve citroen totdat het een papje is. Vervolgens kun je met een borsteltje voorzichtig je gootsteen schrobben.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Gebruik Dasty voor een aangekoekte oven. Spray aangekoekte etensresten en donkerbruin verbrand vet royaal in met Dasty. Verwarm de oven voor op 60 graden en laat het middel 5 minuten inwerken zodra de oven de temperatuur van 60 graden bereikt heeft. Hierna poetsen.
Misschien grijp je normaal gesproken gelijk naar de fles met chloor, toch kun je de binnenkant van de wc ook schoonmaken zonder chloor te gebruiken. Kristalsoda is hier zeer geschikt voor. Maak een sopje van soda en water en laat het even oplossen.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.