De baars is een relatief kleine roofvis en daardoor zijn de filets ook wat kleiner en dunner. Maar deze zijn zeer stevig en vallen helemaal niet uit elkaar wanneer je de filet op de huid bakt. Ook zonder huid is een baarsfilet heerlijk.
In de keuken. Victoriabaars is geliefd vanwege zijn stevige structuur en witte visvlees. De smaak van Victoriabaars is te vergelijken met die van tilapia: een milde, niet vissige smaak. Daardoor is het een toegankelijke vissoort.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Eten of gegeten worden
Met zijn uitstulpbare bek zuigt hij zij prooi op. Wanneer hij ouder wordt, zwemt hij vaak solitair in dieper water. Baarzen staan evenals snoeken bekend om hun kannibalisme. En ondanks zijn stekels is de baars een gewilde prooi van de snoek.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
Jonge baars eet vooral wormpjes, larven, vliegjes en kleine visjes. Grote baars jaagt daarentegen vooral op wat grotere vissen. Een voorntje van een centimeter of 10 is daarbij geen enkel probleem. Tanden heeft de baars overigens niet.
Baars wordt zeer op prijs gesteld vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en is volgens velen de lekkerste zoetwatervis.
Het is echter geen culinair lekkere vis en dat komt wellicht door de vele graatje die hij heeft. Hij heeft ook geen uitgesproken smaak die eruit springt als je hem met de hoogwaardigere vissoorten vergelijkt. Je kunt hem echter wel smakelijk maken als je hem maar goed bereid.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben. Daarnaast geld dat bepaalde vissen een minimummaat hebben en voor paling geld dat deze altijd teruggezet moet worden.
Over het algemeen zijn de groene bladgroenten ook nitraatrijk en in combi met vis ontstaan nitrosmines en dit zijn wel schadelijke stoffen. Daarom worden ook vaak worteltjes als groente gegeten, zij bevatten geen nitraat.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
De roodbaars eet voornamelijk haring en diepzeegarnalen. De smaak van de roodbaars word bepaald door wat hij eet, doordat de roodbaars voornamelijk haring eet, is hij erg smakelijk en vet. Veel mensen vinden dat de roodbaarsfilet een garnaal achtige smaak heeft, dit komt doordat de zeebaars ook diepzeegarnalen eet.
Perca fluviatilis, oftewel de Baars is een van de meest vraatzuchtige rovers van de Nederlandse wateren. De baars kan 50 centimeter lang worden en gewichten bereiken van 3 kilo. De gestreepte rover kan geen grote lengtes bereiken en een vis van 50 cm of groter is zeldzaam, deze vis kan 16 jaar oud worden.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Baars vangen kan met levend aas zoals wormen en maden. Maar je kan ook prima baars vangen door met kunstaas te vissen. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Wijting bakken
De smaak en structuur van wijting is heel zacht en lijkt op die van kabeljauw. Je kunt wijting eenvoudig bakken, stoven en roken. Omdat de structuur zo zacht is, is de wijting ook erg geschikt om te bereiden in de oven. De zachte vis gaart erg snel.