Mondkanker kan vaak worden opgemerkt in een vroeg stadium, door uw tandheelkundig team een grondig mondonderzoek te laten uitvoeren.
Om de diagnose mondkanker te stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Daarna krijg je een kijkonderzoek van de mond.
Controlemiddel 1: Zicht. Het belangrijkste middel dat een tandarts of mondhygiënist heeft om mond- en keelkanker op te sporen is het zicht. Afwijkingen aan het slijmvlies kunnen wijzen op (voorstadia van) kanker.
Klachten en symptomen
een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.
Klachten bij kanker van de mond of keelholte
Keelkanker geeft in het beginstadium vage klachten zoals slikklachten, veel slijm in de keel, het gevoel dat er iets blijft hangen in de keelholte, pijnklachten en soms een zwelling in de hals.
Als mondkanker vroegtijdig wordt opgemerkt, is er de kans op een volledige genezing. Hoe kleiner het gebied of de zweer, hoe groter de kans op genezing. Echter komt het regelmatig voor dat mensen te laat de tandarts bezoeken, waardoor afwijkingen tijdens de controle niet vroegtijdig kunnen worden opgemerkt.
Wat is de overleving van mondkanker en tongkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Oorzaken. Mondkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn.
Keelkanker komt weinig voor: elk jaar horen ongeveer 850 mensen in Nederland dat ze keelkanker hebben. De meesten van hen zijn tussen 55-75 jaar. Mannen krijgen de ziekte veel vaker dan vrouwen. Het aantal mensen dat keelkanker krijgt, is de afgelopen jaren gestegen.
De eerste keuze van behandeling bij mondkanker is een operatie.Soms volgt er na de operatie nog radiotherapie (bestraling). Een operatie kan afhankelijk van de plek waar de tumor zit en hoe groot de tumor is klein of uitgebreid zijn.
Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken. Deze symptomen komen ook vaak voor bij onschuldige aandoeningen zoals keelontsteking of poliepen.
Mondkanker is niet besmettelijk
Kanker is niet besmettelijk, ook mondkanker niet. Je kunt geen mondkanker krijgen van iemand die de ziekte heeft.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto.
Als mondkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen.
Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie.Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.
Vaak ontstaat kanker zonder dat je het doorhebt. Gelukkig kun je de ziekte soms op tijd ontdekken. Je hebt dan meer kans op een succesvolle behandeling.
In het begin vage klachten
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke klachten. Zoals keelpijn die niet vanzelf overgaat, moeite met slikken en opgezette klieren in de hals. Deze klachten komen ook bij andere, meer onschuldige aandoeningen voor. Zoals een keelontsteking, of een poliep in de keel.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Bij deze symptomen denken artsen niet altijd direct aan mondkanker.
Mond- en keelkanker blijken wereldwijd steeds vaker op jonge leeftijd voor te komen. Bij jonge vrouwen tussen het 30-45 levensjaar is dat het vaakst op het mobiele deel van de tong.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult.Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Symptomen bij een tumor in of op de tong
De tong doet pijn bij eten, slikken of praten. Hierdoor heb je moeite met deze dingen. Er zit een bultje op de tong. Let op: de achterste smaakpapillen van je tong zien er ook uit als bultjes.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Symptomen van keelkanker
Soms kun je het wel herkennen. Let daarom op bij deze symptomen: keelpijn, blijvende heesheid, pijn of problemen bij het slikken, een knobbel in de nek. Heb je 1 van deze klachten langer dan 3 weken? Ga dan naar je huisarts.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
Kankeronderzoek (MRI en CT) Door middel van preventief kankeronderzoek kunnen tumoren in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Kanker is beter te behandelen en de kans op genezing stijgt, wanneer dit vroegtijdig wordt ontdekt.