Eén van uw tanden of kiezen is afgebroken. In uw kaakbot is een stuk van de wortel achter gebleven (wortelrest). Een tand of kies kan afbreken als deze in slechte toestand verkeert door bijvoorbeeld een gaatje (cariës). Ook kan een wortelrest blijven zitten na een poging tot verwijderen van een tand of kies.
Tijdens het behandelen van een tand of kies door uw tandarts is er een wortelrest in uw kaakbot achtergebleven. De MKA-chirurg zal deze wortelrest verwijderen onder plaatselijke verdoving.
Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving in de kaak. Daarna maakt de kaakchirurg het tandvlees bij de kies of wortelrest los en boort vaak ook wat bot rond de kies weg. Daarna hecht hij de wond. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.
Het verwijderen van de wortelresten kan om verschillende redenen nodig zijn. Allereerst is een tandwortel zonder kroon nutteloos. Wanneer de kroon van een tand ontbreekt, verandert de krachtverdeling op de boven- en ondertanden. Hierdoor kan bijten moeilijker worden, of zelfs niet meer mogelijk zijn.
Wortel: het deel van de tand of kies dat in het bot ligt ingebed. De wortel maakt ongeveer twee derde van de tand uit en houdt de tand of kies op zijn plaats en is gemaakt van tandbeen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Hoe lang de behandeling duurt hangt af van het aantal wortels en wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel; kiezen hebben meerdere wortels en kanalen. Als het wortelkanaal uitgebreid schoongemaakt is, vult de tandarts het met een wortelkanaalvulling.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.
Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder extractie de tand of kies te repareren. De tandarts zal aan de hand van een controle vaststellen wat de beste behandeling is. De tandarts kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de tand of kies te verlijmen met het afgebroken deel.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
Tip 4: gebruik een tandvleesgel bij de ontsteking onder de kroon. Gebruik een tandvleesgel om je tandvlees te beschermen tegen bacteriën. De NBF Gingival Gel zit vol met voedende vitaminen.
Op iets hards bijten: bijvoorbeeld ijs, fruitpitjes of stukjes bot. Een stoot of slag tegen het gebit. Tandvleesaandoening, waarbij er sprake is van sterk botverlies. Dit kan ervoor zorgen dat de tanden meer kans krijgen op wortelfracturen.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voelt u dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat u toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling. U kunt dit direct aangeven.
Zolang de barst de bodem van de pulpakamer niet doorkruist, is het element nog te redden. Indien de scheur tot in de pulpakamer loopt dan moet er een endodontische behandeling uitgevoerd worden aan het element. Het is aan te raden om tenminste de aangedane knobbel te verkorten en te overkappen.
Er zijn verschillende manieren om een gebroken tand of kies te repareren. Van vastplakken (bonding) tot facings of kronen. Uw tandarts is het beste in staat om uit te vinden wat de beste manier is om uw gebroken tand of kies te behandelen en te repareren. Uw glimlach wordt dan in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.
Zit er aan de wortelpunt een ontsteking, dan is de zenuw in de tand of kies al dood. Het dode zenuwweefsel zorgt voor de ontstekingsreactie. Deze wortelpuntontsteking kan door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben. Dit kan heel gevaarlijk zijn.
Symptomen. Pijn bij de tand of kies. Een soort puistje op het tandvlees vlakbij de ontstoken wortelpunt (fistel). Meestal zijn er geen klachten, maar de ontsteking gaat niet vanzelf weg.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
De wortels van tanden en kiezen zijn hol, binnenin bevindt zich een ruimte die het wortelkanaal genoemd wordt. In de afbeelding is een kies te zien met drie wortelkanalen. Door het zenuwweefsel in de tand of kies kan o.a. wamte en koude gevoeld worden, mocht het weefsel geïrriteerd raken door bijv.
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).