OPLEIDINGSNIVEAU. Een academische bachelor situeert zich op niveau 6 tussen graduaat (niveau 5) en master (niveau 7).
Het verschil tussen een graduaat, bachelor of master zit'm in het niveau van onderwijs – nu worden we even technisch. Graduaten bevinden zich op onderwijsniveau 5, dus tussen het secundair onderwijs op niveau 4 en de professionele bachelors (niveau 6).
Bachelor en master zijn graden voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master.
Vóór de invoering van de bachelor-masterstructuur (BaMa) kende men in Nederland na een afgeronde vierjarige hbo-studie ook de titel van baccalaureus (bc) en tot begin jaren 1970 in het universitair onderwijs bij bepaalde vijfjarige studies die men (verkort) na 4 jaar afsloot met een zogeheten baccalaureaats-examen ( ...
Vanaf 1 september 2019 spreekt men niet langer van HBO5-opleidingen, maar wel van graduaatsopleidingen. Deze opleidingen worden volledig door de hogeschool georganiseerd. Cursisten zijn volwaardige hogeschoolstudenten en krijgen toegang tot studietoelagen en studentenvoorzieningen.
Het huidige niveau dat overeenstemt met A1 is de professionele bachelor en met B1 HBO5 graduaatsopleiding. Een A1-diploma is niet hetzelfde als een academische bachelor (aan een universiteit). A1'ers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse hts'ers of heao'ers.
Titels na een universitaire opleiding
na een bacheloropleiding: Bachelor (B); na een masteropleiding of een postinitiële opleiding: Master (M); na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.);
Na een bachelor op de universiteit in principe nog niet. Je hebt dan namelijk nog geen praktijk- en stage-ervaring gehad. Die krijg je in principe tijdens de universitaire master. Daarom bestaat een volwaardige universitaire opleiding uit een bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding.
Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten). Wo-bacheloropleidingen zijn 3-jarig (180 studiepunten). De toelatingseis voor een hbo-bacheloropleiding is een diploma op minimaal mbo (niveau 4) of havo-niveau. Voor wo-bachelors is dat een vwo-diploma of hbo-propedeuse.
Hbo-bachelor
B (van Bachelor), gevolgd door het vakgebied waarin je bent afgestudeerd. Vanaf 2014 mogen de titels Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc) ook wanneer dat in internationaal perspectief de meest passende titel is.
Een bacheloropleiding is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Aan de hogeschool duurt de bachelor vier jaar, op de universiteit drie jaar. Als je de opleiding hebt behaald, ontvang je een bachelortitel.
Starten met een graduaat, maar nog geen diploma secundair onderwijs? Wil je een graduaatsopleiding volgen (HBO5), dan kan je al starten met een getuigschrift van het 6de jaar BSO (minstens 3 jaar behaald) of een certificaat van het secundair volwassenenonderwijs (minimaal 900 lestijden).
Ook die 3 graden van gegradueerde zijn op basis van de Codex Hoger Onderwijs van 20 december 2013 gelijkgeschakeld met de graad van bachelor. De houders van die graden zijn gerechtigd tot het voeren van de titel van bachelor.
Verschillen tussen hbo- en wo-bachelor
De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd. Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten).
De studiepunten kun je, na je BSA, in een langzamer tempo halen. Veel studenten doen vier jaar over een driejarige universitaire bacheloropleiding. Hbo studenten doen vaak vijf jaar over hun vierjarige bacheloropleiding. Je mag er, als je Bindend Studieadvies positief is, langer over doen.
Niet twee keer een bacheloropleiding
Je mag best twee bacheloropleidingen na elkaar doen. Voor je eerste bacheloropleiding krijg je die overheidssubsidie en betaal je 'maar' €2083,- per jaar collegegeld. Rond je de bacheloropleiding af en wil je nog een bacheloropleiding doen, dan krijg je die subsidie niet.
Gewoonlijk staan afkortingen van titels en graden en functieaanduidingen in een vaste volgorde. Bij de traditionele titels is de volgorde: prof., dr., mr., ir., drs., ing. Verder gelden de volgende specifiekere regels.
Tegenwoordig gebruiken de meeste afgestudeerde hbo'ers de titel Bachelor of Master, maar je mag ook de 'ouderwetse', Nederlandse titels gebruiken. Meestal zet je dan 'bc. ' voor je naam. Bc. is de afkorting van 'baccalaureus'.
dr. Hoogste universitaire titel; te verkrijgen door het doen van promotie-onderzoek. Een eredoctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, op maatschappelijk gebied of in de politiek. drs.
Graduaat (HBO5)
Dankzij een kort, maar krachtig opleidingsprogramma met massaal veel praktijk, is een graduaat de ideale (tussen)stap van secundair naar hoger onderwijs. Je kan in amper twee jaar al al een hoger diploma behalen.