Je nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als je het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan je voelde voordat je je nek kraakte.
Dit krakende gevoel of geluid worden ook wel crepetaties genoemd en kunnen in de gewrichten van je lichaam voorkomen. Het is een normaal fenomeen en het kan absoluut geen schade als je dit in je lichaam voelt.
Het horen van krakende, knakkende en ploppende geluiden in je nek kunnen duiden op degeneratie van je nekgewrichten of hypermobiliteit. Dit kan zorgelijk zijn, maar betekent niet automatisch dat je last hebt van een ernstige medische aandoening.
Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht. Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend - en wordt deze druk snel heel hoog - dan knappen de gasbubbels in het kapsel van het gewricht als het ware uit elkaar.
Als een stijve nek gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en abnormale slaperigheid, ga dan naar een arts (omdat dit symptomen van hersenvliesontsteking zijn). Als een van de structuren in je nek opzwellen, kun je een dikke nek krijgen. Dat kan komen door een tumor, allergie, bloeding of ontsteking.
Wel of niet doorgaan met sporten bij nekklachten? Bij nekpijn geldt over het algemeen dat het goed is om te blijven bewegen. Normaal bewegen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je klachten afnemen. Daarbij mag je eventueel een pijnstiller gebruiken.
'Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te draaien of te kraken, komt er gas vrij (dat is het krakende geluid)', legt hij uit. 'Zo nu en dan is dat geen probleem, maar als je dit dagelijks doet, kan je kraakbeen verslijten, wat leidt tot pijn of mogelijke pees- en ligamentscheuren.
Schadelijk? Er zijn tot nu toe nog geen onderzoeken geweest die hebben getoond dat knakken van je vingers slecht is voor de botten of het kraakbeen. Ook het verhaal dat het veelvuldig knakken van gewrichten kan leiden tot slijtage of gewrichtsontstekingen is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Het begrip “kraken” doet namelijk denken aan breken en uiteraard ook aan pijn en beide zijn onjuist. Het kraken zelf is een bijverschijnsel dat geen enkele betekenis heeft en geen pijn doet. Dus een chiropractor “kraakt” de patiënt niet, maar corrigeert. Sommige chiropractische technieken zijn zelfs geruisloos.
Je zal je eigen nek niet zomaar kunnen breken, net zoals je eigen tong afbijten bijzonder lastig is. Als je je nek wat te ver verdraaid, dan zal je misschien wat last krijgen van verrekte spieren, maar verder moet je je vooral niet al te druk maken. En een goede stelregel is: als het pijn gaat doen, stoppen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Over het algemeen heeft kraken geen bijwerkingen. Het enige dat men als een nadeel zou kunnen beschouwen is dat u wel kunt merken/voelen dat u een sessie bij de chiropractor hebt gehad. Dit is dan vaak in de vorm van spierpijn, net zoals u dat kunt hebben na een sporttraining.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Knakken niet schadelijk
Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal.
Onaangename geluid is nog niet schadelijk
Dan denk je meteen: dat kan niet goed zijn. Maar gelukkig is dat niet het geval.” Het ploppende geluid dat knakken voortbrengt, komt waarschijnlijk door druk bij de gewrichten. Wanneer aan het vingerkootje wordt getrokken, ontstaat er drukopbouw in het gewrichtskapsel.
Wat veroorzaakt het krakende geluid? Wanneer u uw nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas.
Veel mensen knakken met hun vingers, al of niet dwangmatig, terwijl anderen juist gruwen van het knakgeluid. Mogelijk is de fabel dat je reuma krijgt van knakken met je gewrichten de wereld in gebracht door de laatste groep. Er is in elk geval geen wetenschappelijk onderzoek dat deze theorie steunt – integendeel.
Oorzaak van een krakende knie
Een gangbare verklaring is dat de knieschijf niet goed door zijn geultje loopt en daardoor “kraakt”. Het niet goed lopen door de het geultje kan o.a. komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.
Maak een draaiende beweging met je schouders van voor naar achter. Probeer daarbij een zo groot mogelijke range of motion te maken; dus breng je schouders maximaal omhoog en maximaal naar beneden. Draai je schouders 20 keer van voor naar achter en daarna 20 keer van achter naar voor.
Iedereen kan te allen tijde een bezoek brengen aan een chiropractor. Chiropractie, ook wel bekend onder de term “kraken” is een alternatieve zorgmethode en bestaat inmiddels al ruim 100 jaar. Bij klachten rondom de wervelkolom, zoals pijn in de rug, kunt u terecht bij de chiropractor.
Het grote publiek kent chiropractie vooral van het zogenoemde “kraken”. De term bottenkraker of kraker wordt dan ook vaak gebruikt voor chiropractors.
Gewone nekpijn gaat vaak vanzelf over. Soms kunnen de klachten terugkomen. Gebruik pijnstillers, zo mogelijk, maar een paar dagen. In ieder geval niet langer dan twaalf weken.
Nekklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.
In de meeste gevallen is er geen duidelijk aantoonbare oorzaak voor uw nekklachten. De pijn in uw nek is het gevolg van overbelasting of slijtage van uw spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven. Meestal verdwijnen uw nekklachten na enkele dagen tot weken. We spreken daarom over acute nekpijn.