Een wijnvlek kan in het begin roze zijn van kleur en in de loop van de tijd donkerder (rood tot paars) en dikker worden. Het doet geen pijn en het heeft dezelfde temperatuur als de huid eromheen. Meestal zitten de wijnvlekken in het gezicht of in de nek, maar ze kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen.
Een wijnvlek is in de meeste gevallen onschuldig. Bij sommige kinderen (10-15%) met een wijnvlek in het gezicht kunnen er ook klachten in de ogen en hersenen zijn wat kan passen bij sturge-webersyndroom. Uw arts zal hier verder onderzoek naar laten doen.
Een blauw/paarse verkleuring van de wijnvlek is een goed teken, er is dan sprake geweest van goede absorptie van het licht. Deze verkleuring kan na een aantal dagen bruiner worden (stolling van het bloed). Dit kan een beetje jeuken.
Een wijnvlek is een roze tot paarse verkleuring. Een wijnvlek is aanwezig bij de geboorte en groeit mee met de leeftijd. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar op oudere leeftijd kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.
Wijnvlekken komen bij 3 op de 1000 pasgeborenen voor en evenveel bij jongens als bij meisjes. Zelden ontstaan zij op latere leeftijd. Zij komen minder voor bij Aziaten en Afrikanen.
Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring, dikwijls ter hoogte van het gelaat maar soms ook op andere plaatsen van het lichaam. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar met het ouder worden kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.
De ooievaarsbeet zou dan zogenaamd een afdruk zijn van de snavel in zijn nek. Als de vlek groeit of hobbelig is, heb je misschien te maken met een aardbeienvlek of een wijnvlek. De wijnvlek is vaak wat groter en paars van kleur en verdwijnt niet vanzelf.
Een wijnvlek is een goedaardige aandoening die nooit maligne zal ontaarden. Bij een wijnvlek in het gelaat of een grote wijnvlek op een ledemaat dient men bedacht te zijn op bijkomende pathologie. Wijnvlekken verdwijnen nooit spontaan. Laserbehandeling kan wijnvlekken in intensiteit en omvang doen afnemen.
Een laserbehandeling is de meest efficiënte manier om wijnvlekken te behandelen, omdat er tot op de millimeter bepaald kan worden welk gebied aangepakt moet worden. Met laser ontstaat er een mogelijkheid om effectief in een diepere huidlaag te behandelen.
Wijnvlekken verwijderen met een laserbehandeling
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus, is een afwijking waar veel mensen last van hebben. Ze kunnen op verschillende plekken voorkomen, bijvoorbeeld op het lichaam of in het gezicht. Met behulp van een laserbehandeling kun je de wijnvlek verwijderen.
Wat is deze aandoening? Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog. Het syndroom van Sturge-Weber is aangeboren, maar niet erfelijk.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Donkerrode vlekken (wijnvlek)
Wijnvlekken zijn onschuldig, maar blijvend. Als de vlekken in het gezicht zitten of erg groot zijn, kan dat psychisch belastend zijn. Lasertherapie op latere leeftijd kan goed helpen. In heel zeldzame gevallen wijst een wijnvlek op een aangeboren aandoening (het Sturge-Webersyndroom).
Een wijnvlek, ook wel een naevus flammeus genoemd, is een opvallende rode vlek op de huid die ontstaat door bloedvaatjes die wijder staan dan normaal in de huid. Meestal is een wijnvlek bij de geboorte al zichtbaar en deze kan met de jaren groter worden.
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Er is geen sprake van groei door celvermeerdering. Wijnvlekken worden ook wel capillaire malformaties genoemd.
Oorzaak van een ooievaarsbeet
De bloedvaten staan door de misvorming verder open en laten daardoor meer bloed door. Doordat ze meer bloed doorlaten, heeft de plek een roze/ rode kleur. Als je kind een ooievaarsbeet heeft, dan zijn de bloedvaten op de bewuste plek van de huid licht misvormd.
Oorzaak en ontstaan
Hemangiomen ontstaan als bloedvatcellen zich snel delen en extra bloedvaten vormen. We weten niet wat daar de oorzaak van is. 4 tot 5% van de baby's heeft een hemangioom dat bij de geboorte vaak nog niet of nauwelijks zichtbaar is.
De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien.
Galbulten of netelroos (medische term urticaria) is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid, die vaak hevig jeuken. Bij één vlek wordt de aandoening galbulten genoemd. Wanneer er meerdere vlekken op de huid verschijnen, spreekt men van netelroos.
Een wijnvlek, ook naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeborenen heeft een wijnvlek, het is niet erfelijk.
Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek, die een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar wordt. Meestal hebben baby's meer van deze vlekjes bij elkaar. Er kan een groepje vlekjes verschijnen op het voorhoofd van je kind, op de bovenste oogleden of in de haargrens op het achterhoofd.
De symptomen van een ooievaarsbeet
Van alle pasgeborenen heeft ongeveer één derde een ooievaarsbeet. De huid waar de rode vlekjes zitten is vlak en niet gezwollen of kapot. Je kindje heeft er dan ook geen last van. Wel kan het zijn dat de vlekken roder worden als je kindje huilt of driftig is.
Hoe ziet een ooievaarsbeet eruit ? We zien bleekroze fijne wegdrukbare vaatjes of vlekjes in de nek, die duidelijk wordt als het kind huilt of zich opwindt. Dezelfde afwijking kan ook zitten op het voorhoofd en/of op de oogleden.
Een mongolenvlek of archipelvlek is een blauwgrijze vlek op de huid. De vlek wordt binnen enkele dagen na de geboorte zichtbaar en kan variëren in grootte. Het is goedaardig en je kindje heeft er geen last van.