Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser! Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan.
Geef glazen ruimte in de vaatwasser, door aanraking met elkaar of andere voorwerpen ontstaat risico op krassen of breuken. Open de deur van de vaatwasser na het wassen zo snel mogelijk, de gassen reageren niet fijn op het glaswerk.
Wanneer je de wijnglazen met de hand schoonmaakt, gebruik hiervoor dan lauwwarm water en een zachte spons. (geen schuurspons of afwasborstel, want dan krijg je krassen in je glas) Gebruik liever ook geen zeep. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, zorg er dan voor dat je een milde geurloze zeep gebruikt.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Het meest gunstig staan de wijnglazen op het bovenste rek in een standaard, waarbij de voet van het wijnglas dus vast staat. Op die manier kunnen de glazen niet omvallen tijdens het vaatwasprogramma. Daarnaast kun je de glazen het beste een stukje uit elkaar zetten, anders kunnen ze elkaar beschadigen.
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Met de hand afwassen
Zorg ervoor dat je de wijnglazen met lauwwarm water (door heet water breken je glazen sneller) en een zachte spons (of met je eigen hand) wast. Houd het glas bovendien vast bij de bolling. Het steeltje is namelijk het breekbaarst en op deze manier heb je ook meer grip.
Door de wijnglazen ondersteboven in de kast te plaatsen, voorkom je dat er stof in het glas komt. Heel slim bedacht natuurlijk, maar toch kun je de glazen de volgende keer beter met de steel naar beneden opbergen. De rand van een wijnglas is het zwakste onderdeel van het glas.
Maak een mengsel van water en een theelepel baking soda. Wrijf het mengsel met een doek over de witte aanslag en spoel het glas af. Herhaal indien nodig.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
De vaatwasser komt met allerlei soorten etensresten in contact. Tel daar de zeepresten en ander viezigheid bij op en je hebt een prima voedingsbodem voor bacteriën en andere stankveroorzakers. Bedenk je maar eens dat het water steeds met dergelijk vuil in contact komt en daarmee jouw glazen worden schoongemaakt.
Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen. Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Door deze viezigheid kunnen filters en afvoeren verstopt raken.
Hoe vaak moet er zout in de vaatwasser? Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Glas/ kristal
Een aantal kristallen voorwerpen en de meeste glazen voorwerpen mogen tegenwoordig wel gewoon de vaatwasser in. Wijnglazen van kristal of glas kan je beter altijd even met de hand wassen. Wat warm water en glasspoelmiddel en schoonmaken maar.
Simpele scheikunde. Maar hoe werkt dit dan? Het is niet zo dat het propje aluminiumfolie het bestek daadwerkelijk poetst, want het zit vast in het bestekbakje. Daarnaast zou dat juist zorgen voor meer krassen en vlekken.
Aluminiumfolie gebruiken als trechter
Ken je dat; je moet snel iets overschenken, maar er is in geen velden of wegen een trechter te bekennen. Geen nood, aluminiumfolie is een perfecte vervanger.