Apulië (Italiaans: Puglia) is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio van Italië.
Bruschetta - [Broes-ket-ta] Ook dit Italiaanse gerechtje kent vele uitspraken: van brus-jet-ta tot brus-get-ta... Maar het enige juiste is broes-ket-ta.
Verder is het handig om te weten dat de gl zoals in de beroemde tagliatelle wordt uigesproken als lj zo krijg je , en de sc wordt uitgesproken als sj zoals in het woord sci: (ski).
Ciabatta
'Tsjaa-bat-taa' in plaats van 'siee-ja-bat-ta'.
Het is een doodsimpel broodje van meel, gist, water, zout, soms een beetje suiker en olijfolie. Je ziet ze in elke bakkerij, en dat is geen toeval. Goedkoop brood is namelijk een basisrecht in Italië. Je mag bakken wat je wilt als bakker, maar je bent verplicht om Il pane comune in je assortiment te hebben.
Wie voor het meest gezonde brood wil gaan, kan het beste kiezen voor volkorenbrood. Dat levert naar verhouding weinig calorieën en veel voedingsstoffen! Een wit puntje en een ciabatta bevatten meer calorieën, iets meer koolhydraten en vaak wat meer zout.
Je spreekt 'm uit als 'nj' zoals boloGNese en lasaGNe. En net als bij bruschetta spreek je de 'ch' uit als k.
Veel Nederlanders hebben al moeite met de uitspraak van het Italiaans, maar 'Nduja stamt ook nog eens van een Italiaans dialect: het Calabrees. 'Nduja spreek je uit als [Nd-oe-sja].
Penne wordt uitgesproken met een korte e en de dubbele n is duidelijk hoorbaar, maak je er op z'n Hollands peene van dan heb je het niet meer over pasta maar over een penis.
4. Grazi. Vergeet je de uitspraak van de 'e' aan het einde van grazie, dan verraad je onmiddellijk je buitenlandse afkomst. Gra-zi-eh, dus.
Oregano. Op z'n Italiaans zeg je orégano (klemtoon op -re-). Dat weten we heus wel, maar het is toch fijner als je gewoon oregaano zegt.
Limoncello
De letter 'c' spreek je uit als 'tsj'. Voor de rest is het woord limoncello niet zo lastig. Het is dus: 'limontsjello'. Niet: 'limonsjello' en ook niet: 'limontjello'.
Het woord hummus ('kikkererwtenpuree') kan uitgesproken worden als [hoemoes], met twee keer de [oe] van moes, en als [humus], met twee keer de [u] van mus. De [oe] van [hoemoes] komt van het Arabisch, de taal waaraan het woord is ontleend. [Humus] is de vernederlandste uitspraak.
We pleiten er daarom voor om vanille ook op die manier uit te spreken: als 'vanie-je', dus. Tequila daarentegen schrijf je met één 'l', en dus is er geen reden om in dit woord een 'j' te verwerken. Gewoon 'tekiela' zeggen dus, en geen 'tekielja'.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
In België komt ook de uitspraak [sal·laa·mie] voor, maar wij gebruiken de algemeen Nederlandse uitspraak.
Deze smeerbare worst uit Calabrië is een varkensworst zonder kunstmatige toevoegingen. De enige ingrediënten zijn gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte pepers uit dit gebied. 'Nduja betekent dan ook niets anders dan 'worst'.
Tijdens het droogproces wordt niet alleen de worst pikanter, ook de Calabrische rode pepers krijgen zo de tijd hun eigen identieke pepersmaak aan de het vlees af te geven. `Nduja is als een goede wijn, hoe rijper hoe smakelijker. `Nduja, betekend niets anders dan 'worst'.
Reacties. Je spreekt 'entrecôte' uit als 'antrekoot', met een neusklank-'an', zoals je 'Provence' uitspreekt als 'Proovansj', dit alles met de klemtoon op de laatste lettergreep.
Chipotle is een populaire smaakmaker in de Mexicaanse keuken. Het is een gerookte en gedroogde jalapeñopeper die vaak verwerkt wordt in sauzen en pasta's. Maar hoe spreek je chipotle uit? De enige juiste uitspraak is tsji-pot-le.
Als er één gerecht is dat we kunnen omschrijven als het nationale gerecht van Vietnam dan is dat Pho ( spreek uit Fuh ) Deze krachtige noedelsoep wordt dagelijks door miljoenen Vietnamezen en toeristen gegeten, zij het als ontbijt, lunch of avondeten.
Er zit 0,7 gram vet in 1 stuk (45 gram) turks brood, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Maar, stokbrood bevat ook erg veel zout en levert minder waardevolle mineralen. Het gezondste brood is dit dus ook zeker niet. Stokbrood als basis voor de dagelijkse broodmaaltijd is niet iets wat we je aanraden.
Ingrediënten. Ingrediënten: tarwebloem, water, bakkersgist, zout, 1% zwarte komijn, 1% sesamzaad, veldbonenmeel, tarwe-eiwit, aardappelmeel, dextrose, antioxidant (ascorbinezuur [E300]).