De latente fase, waarin de weeën zo om de 4 à 5 minuten komen, gaat vanzelf over in de actieve fase, waarin de weeën elkaar steeds sneller opvolgen en steeds heviger worden. De weeën komen nu om de 2 à 3 minuten en duren een volle minuut. De pauze is maar kort.
De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren. We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger. Deze weeën veroorzaken ontsluiting.
De ontsluiting vordert bij regelmatige en krachtige weeën ongeveer 1 cm per uur bij het eerste kindje. Bij een tweede of volgend kindje gaat het meestal wat sneller.
Echte weeën komen regelmatig en doen meer pijn dan voorweeën. Deze weeën gaan niet over als je in bad gaat of rust. Indien de echte weeën gedurende een uur, om de 5 minuten komen, is de arbeid waarschijnlijk begonnen en kom je naar het ziekenhuis begeven.
neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.
Aan het eind van het eerste stadium komt er elke twee uur? een wee, die ongeveer een minuut aanhoudt. Deze fase kan lang duren. Twee dagen is zelfs niet abnormaal.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
2. Hoe herken je echte weeën? Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Eerste kind: een richtlijn is, wanneer de weeën 2 tot 3 uur lang om de 4-5 minuten komen, welke ± 1 minuut aanhouden en echt pijnlijk zijn.
Weeën timen, waarom? Op het moment dat je denkt dat je bevallingsweeën zijn begonnen, zal je verloskundige je vragen je weeën te timen. Zo weet zij of de weeën met een bepaalde frequentie komen en of de bevalling dus is begonnen. Anders kan het namelijk ook gaan om voorweeën, en is het vals alarm.
Sommige bevallingen gaan sneller dan anderen. Heb je echt een razendsnelle bevalling, dan wordt dat een stortbevalling genoemd. Het hele baringsproces duurt dan vier uur of korter. Dat klinkt als een droom, maar er zitten ook wat mogelijke nadelen aan.
Zolang de weeën nog niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen. De eerste uren (de zogenaamde latente fase) vordert de ontsluiting meestal nog niet zo snel.
Wanneer ze ongeveer om de 4 à 5 minuten komen en een minuut duren, spreken we van ontsluitingsweeën. Je bevalling is nu echt begonnen! Met deze weeën bereik je vaak zo'n 3 tot 4 centimeter ontsluiting. Dit noemen we de latente fase.
Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.
Bij sommige vrouwen stralen weeën uit naar rug of benen. Meestal zijn die weeën pijnlijker en moeilijker te verdragen. Of de weeën opgewekt zijn of natuurlijk. Weeën die opgewekt zijn met medicatie, zijn vaak heftiger en pijnlijker en duren ook langer.
Het prille begin van je bevalling:
Meestal begin je met weeën om de 7-8-9-10 minuten, die nog vrij kort zijn, zo'n 40 seconden en die nog niet echt heel erg zeer doen. Je voelt ze goed, maar je kan het nog best hebben. In deze periode kun je nog twijfelen of het voorweeën zijn of echt het begin van de bevalling.
Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een heftige menstruatieachtige pijn in je onderbuik, onderrug, soms bovenbenen, die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt.
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.
Harde buiken kunnen lang aanhouden.Soms wel uren. Vaak is het een teken dat je net te veel gedaan heb die dag. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren.
Sommige vrouwen ervaren voorweeën al weken voordat de echte bevalling begint, maar hoelang van tevoren dit precies is verschilt erg per persoon. Het is veelvoorkomend om deze weeën 's nachts te voelen, aangezien dan de baarmoeder het meest actief is.
Beginnende weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond verweekt, zachter en soepeler wordt, zoals je op het plaatje hierboven kan zien. Ze duren vaak nog kort (30 – 50 sec), komen onregelmatig en wisselen in kracht. Je voelt het vaak als stevige menstruatiekrampen in je onderrug of onderbuik.
Gemiddeld duurt het bij een eerste kindje 12 uur tot je volledige ontsluiting hebt. Daarna ga je nog ongeveer een uur persen. Bij een volgende bevalling gaat het in de regel allemaal wat sneller: 5-6 uur voor de ontsluiting en 10-15 minuten persen.