Alle barbecues en buitenkeukens van Weber kunnen daarom het hele jaar door onder een hoes buiten blijven staan; zo pakt u makkelijk de barbecue erbij om buiten een maaltijd te bereiden. Ook in de winter!
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof. Met een hoes van Weber zijn condensatie, schimmelvorming, enz. uitgesloten.
Een overkapping of veranda is de ideale plek om je barbecue op stal te zetten, zeker voor een gasbarbecue: veilig in de buitenlucht maar toch afgeschermd van de weersinvloeden (bewaar je glasfles altijd buitenshuis!). Een houtskool- of elektrische barbecue kan je ook gerust in een schuur of garage zetten.
Onze eerste tip spreekt eigenlijk voor zich: de barbecue mag niet nat worden. Met een natte gril kan je uiteraard niets beginnen. Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue.
Doe het deksel dicht en wacht totdat er rook verschijnt. De temperatuur van de barbecue dient rond de 120 graden te zijn. Dit doe je door de stand van de ventilatieroosters aan te passen in het deksel en in de ketel: zorg dat deze half open staan.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Wist je dat de gas- en houtskoolbarbecues van Weber een leven lang mee kunnen gaan als je ze maar goed onderhoudt? Als je goed voor je barbecue zorgt, heb je altijd de beste resultaten en met een beetje kennis hoeft het schoonmaken niet lastig te zijn.
Altijd barbecueweer met een terrasoverkapping
Het barbecuestel rol je toch gewoon even onder de overkapping. En terwijl het vlees rustig op de barbecue ligt de sudderen, zitten jij en je gasten lekker droog.
Barbecue niet op het balkon. De rook kan de woning worden ingeblazen met kans op koolmonoxide (CO) in de woning (en ook overlast voor je buren).
De gemeente geeft aan dat je in principe overal mag barbecueën 'zolang je geen overlast of gevaar veroorzaakt'.
Mag je barbecueën op je balkon of terras? Check voor je gaat barbecueën op je balkon eerst even het huishoudelijke reglement van de VvE of de huisregels van je huurbaas. Er is geen wet die barbecueën op een balkon verbiedt maar de meeste VvE's hebben in het reglement duidelijk vermeld wat wel en niet mag.
Zelfs als het vriest of regent kun je je kamado gebruiken want weer of geen weer, het is altijd BBQ-weer! De kamado kan het gehele jaar door worden gebruikt, ook als het vriest.
Een elektrische en een Gas BBQ geven bij het aansteken en grillen weinig tot geen overlast. Dit zijn daarom zeer geschikt als balkon BBQ. Zeker als je indirect grilt ontstaan er tijdens het koken geen vlammen en rook. Maak je gebruik van een briketten barbecue, dan is er wat overlast tijdens het aansteken.
De Weber barbecues op houtskool, gas of elektriciteit, die stuk voor stuk beantwoorden aan de Europese normen en zijn uitgerust met alle snufjes van het huis, bieden de beste voorwaarden om in alle veiligheid te grillen. Het assortiment accessoires kan het comfort optimaliseren en ongelukjes beperken.
De kolen kunnen immers uren na het bakken nog gloeiend heet zijn. Als de barbecue dringend uit moet, kan je twee dingen doen: Ofwel gooi je zand over de barbecue zodat de kolen zachtjes aan doven,ofwel giet je de kolen uit over de grond terwijl je de barbecue kantelt.
Voordelen Weber barbecue
De Weber barbecues zijn ontworpen in een specifieke fabriek in Chicago, waar ze in optimale omstandigheden worden vervaardigd om tegen alles bestand te zijn. Dit maakt de barbecues enorm duurzaam. Doordacht ontwerp en van optimale kwaliteit.
Plaats een onderrooster in de barbecue. Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen.
Een vuurkorf stoot per kilo hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen tijdens een rit van 3000 km (Bron: GGD). Een gasbarbecue is minder vervuilend dan een houtskoolbarbecue. Nog beter is een solarbarbecue, een barbecue op zonne-energie.
Dan kun je een wijkagent, buurtbemiddelaar of mediator inschakelen via jouw gemeente of wijkteam. Dit zijn onafhankelijke personen die je kunnen helpen om een oplossing te vinden. Als buurtbemiddeling niet helpt, kun je de rookoverlast melden bij jouw gemeente. Veel gemeenten hebben een meldpunt voor overlast.
Barbecueën op een hout gestookt vuur is net zo leuk en eenvoudig als met briketten of houtskool. Het voordeel aan stoken met hout is dat het vaak snel en erg smaakvol is. De smaak van hout en barbecue trekken echt in de ingrediënten en geven een unieke rooksmaak aan het gerecht.
Gelukkig is barbecueën een uitzondering en is er geen sprake van een verbod als het gaat om vuur stoken om te kokkerellen. Uiteraard als het geen brandgevaar voor de omgeving oplevert, dit in je tuin gebeurt en niet op openbare plekken waar dit verboden is. Check bij twijfel de wetgeving in jouw gemeente.
Een Weber Q 2000 verbruikt maximaal 260 gr gas per uur – dit houdt in dat een fles van 6 kg een gebruiksduur van bijna 24 uur heeft en een fles van 15 kg, 57 uur.
UW GASBARBECUE REINIGEN
Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een keukenpapiertje. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel. Wacht 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn en borstel daarna het rooster schoon met de Weber schoonmaakborstel.
Sluit het deksel en laat de rook opbouwen voordat je het voedsel op het grillrooster plaatst.Nu kun je de temperatuur verlagen tot 130° C: de ideale temperatuur voor roken. Opmerking: een handvol houtsnippers is genoeg om die gewilde rooksmaak aan het gerecht te geven.