MENOPAUZE PROTOCOL (3) Ook dan is het mogelijk om je melkproductie op gang te brengen en borstvoeding te geven. Een vrouw heeft geen baarmoeder of eierstokken nodig om borstvoeding te kunnen geven. Alles wat je nodig hebt, zijn je borsten en een functionerende hypofyse.
Het kost wel tijd en moeite. Sommige vrouwen zijn er in geslaagd hun adoptiekind (gedeeltelijk) zelf te voeden, zonder dat ze ooit een kind hadden gebaard of zwanger waren geweest.
Als een vrouw eerder borstvoeding heeft gegeven, vergroot dit de kans dat zij volledige melkproductie kan genereren. Sommige vrouwen die borstvoeding geven zonder zwangerschap, hebben alle melk geproduceerd die de baby nodig had.Helaas is dit niet het geval voor allen.
Kan elke vrouw borstvoeding geven? De meeste vrouwen die stoppen met borstvoeding geven, doen dat omdat ze denken dat ze te weinig melk hebben. Toch klopt dat meestal niet: slechts 2% van het vrouwelijke deel van de wereldbevolking heeft te weinig melk.
Na een bevalling zal niemand ongerust zijn als er melk uit de tepel komt. Maar het gebeurt vrij vaak dat er vocht uit de tepels komt zonder dat de vrouw zwanger is geweest. Veel vrouwen hebben angst voor kanker. Toch is tepelafscheiding meestal een onschuldig verschijnsel.
Ja.Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren. Dit kan gebeuren als het hormoon prolactine, dat zorgt voor de productie van melk, overmatig aanwezig is door ziekte.
Terwijl je borsten zich voorbereiden om melk te produceren, zijn er twee belangrijke hormonen die hard aan het werk zijn om de melk te maken: prolactine en oxytocine. Prolactine maakt de melk en wordt geactiveerd wanneer de tepel of tepelhof wordt gestimuleerd.
Zes maanden uitsluitend
Het is ideaal als de borstvoedingsrelatie blijft bestaan totdat de baby er geen behoefte meer aan heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven.
Door schommelingen in de hormoonspiegel tijdens de menstruatiecyclus worden de melkklieren actief.Hierdoor gaan deze vocht afscheiden. Meestal merken vrouwen daar niets van omdat het lichaam het vocht weer opneemt. Bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, stroomt melk uit de tepel.
In 2018 startte 69 procent van de moeders na de geboorte met borstvoeding, blijkt uit onderzoek. Na zes maanden gaf 19 procent van de moeders nog volledige borstvoeding. Na een jaar was dat nog 9 procent. Volgens lactatiekundige De Graaf is borstvoeding goed voor een baby en zelfs peuter.
Lekkende borsten
Je borsten kunnen gaan lekken. Dat kan gebeuren als je aan je baby denkt of als je hem hoort huilen. Soms lekken ze ook spontaan. Dit is de toeschietreflex.
Zwanger tijdens borstvoeding: kan dat? Ja, je kan zwanger worden tijdens het geven van borstvoeding. Het is geen alternatief voor anticonceptie.
Als u zwanger bent, kunt u in de laatste weken van de zwangerschap al moedermelk uit uw borst afkolven. Dit heet antenataal kolven. Antenataal wil zeggen: vóór de bevalling. In deze folder leest u wat antenataal kolven inhoudt, wat de mogelijkheden zijn en welke voordelen antenataal kolven kan hebben.
Dus ook als je geen borstvoeding geeft, komt er melk in je borsten terecht.Normaal gesproken vermindert dit binnen een week. Als je je baby niet aanlegt, wordt er geen nieuwe melk aangemaakt. De melk die zich in je borsten heeft opgehoopt, wordt door je lichaam opgenomen.
Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden. Naast je kindje weer aan de borst krijgen, is relactatie ook het (terug) op gang brengen van je melkproductie.
Ook kan het bij zowel vrouwen als bij mannen optreden. Door schommelingen in de hormoonspiegel tijdens de menstruatiecyclus worden de melkklieren actief. Hierdoor gaan deze vocht afscheiden. Meestal merken vrouwen daar niets van omdat het lichaam het vocht weer opneemt.
Beschermend vet op de tepels
Op je tepels ontstaan kleine bobbeltjes waar vet uit komt. Dat is talg dat de tepels beschermt. Dit geeft de tepels ook een eigen geur.
Waarschuw dan je huisarts. Het is ook verstandig om dit te doen als je andere opmerkelijke veranderingen opmerkt aan je tepel of tepelhof (het donkergekleurde gebied rond de tepels van de borsten), zoals een zwelling, roodheid, vervelling, schilfertjes of eczeemachtige plekjes.
Borstvoeding geven aan je baby waar je niet zwanger van was, bestaat uit het drinken van je baby aan de borst, en ook uit het kunnen maken van moedermelk. Slechts een kleine groep vrouwen kan genoeg melk kan produceren om een baby die ze niet zelf heeft gedragen volledig te kunnen voeden.
Moedermelk = Vloeibaar goud
„We noemen donormelk vloeibaar goud.” Niet alleen omdat het voor baby's zo waardevol is. Oók omdat het – alle kosten voor testen, vervoer en pasteurisatie meegerekend – driehonderd euro per liter kost.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Bepaalde sporten hebben een positief effect op de vorm en stevigheid van je borsten. Denk maar aan roeien en zwemmen. Bij beiden worden je borstspieren actief gebruikt. Daardoor worden je borsten gespierder en bijgevolg ook steviger.
Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.