Kosten. De sterilisatie bij een vrouw is ingewikkelder en kost meer tijd. Daardoor liggen de tarieven voor de behandeling tevens hoger: gemiddeld tussen de 1250 en 1500 euro, maar er zijn ook uitschieters richting de 2000 euro. Het loont daarom zeker om verschillende zorgaanbieders te benaderen voor een richtprijs.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.
Wat is een sterilisatie? Sterilisatie is een kleine operatie waardoor u onvruchtbaar wordt. De arts in het ziekenhuis of de huisarts kan deze operatie doen. Door de sterilisatie komen er geen zaadcellen meer uit de penis.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Nee, sterilisatie heeft geen impact op het libido, en een vrouw kan seks hebben nadat ze is hersteld van de ingreep, op dezelfde manier als voordien.
Na de ingreep
Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang. Na een sterilisatie via de buikwand ben je direct onvruchtbaar. Sterilisatie is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, maar er is een kleine kans op een zwangerschap.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 tot 5 per 1.000 vrouwen zwanger. Dit betekent dat in een groep van 1.000 vrouwen die een laparoscopische sterilisatie hebben ondergaan er 2 tot 5 vrouwen daarna zwanger worden in de loop van hun leven.
De operatie zelf duurt ongeveer een half uur. Meestal ben je in totaal een dagdeel in het ziekenhuis. Dit verschilt per ziekenhuis. Van tevoren legt een verpleegkundige uit wat er gaat gebeuren tijdens de operatie en hij/zij voert ook controles uit.
Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten. Een zwangerschap is dan niet meer mogelijk. Slechts bij zeer grote uitzondering worden vrouwen na een sterilisatie toch zwanger.
Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd is wereldwijd 18% gesteriliseerd; van de mannen slechts 4%. Er zin grote regionale verschillen, mede een gevolg van een al dan niet restrictief overheidsbeleid. Zo is het percentage gesteriliseerde vrouwen in ontwikkelingslanden 21% vergeleken met 8% in de rest van de wereld.
Een sterilisatie van de man is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Toch geeft deze ingreep geen 100% garantie dat de zaadleiders niet spontaan herstellen. Echter, wanneer de sterilisatie op een juiste manier is uitgevoerd is de kans op zwangerschap zeer klein.
Alleen een arts kan bepalen of het ongedaan maken van steriliseren in een specifiek geval uitgevoerd kan worden. De vruchtbaarheid van een gesteriliseerde vrouw kan in sommige gevallen terugkomen met een hersteloperatie. Hierbij word geprobeerd de eileiders te herstellen.
De kosten voor refertilisatie kunnen oplopen tot 4600 euro. De basisverzekering vergoedt dit niet. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren, maar niet alle zorgverzekeraars bieden een aanvullend pakket voor refertilisatie.
Een hond kan vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden). Ondanks dat dit als voordeel heeft dat de kans op melkkliertumoren nóg kleiner is, wordt de kans op incontinentie dus juist groter. Daarnaast neemt de kans op melkkliertumoren pas echt veel meer toe na de tweede loopsheid.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
In de vagina, baarmoeder en eileiders kunnen zaadcellen nog zo'n drie dagen overleven. Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Na de sterilisatie kunt u last hebben van buikpijn, die meestal in de eerste uren daarna verdwijnt. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last van pijn. Ook schouderpijn komt voor. Deze pijn verdwijnt meestal nog dezelfde dag.
Wilt u uw sterilisatie ongedaan maken, omdat u een kinderwens heeft gekregen? In veel gevallen is dit mogelijk door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt. Deze ingreep heet ook wel vasovasotomie.
Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom gebruikt u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel. Na gemiddeld 25 zaadlozingen zijn de zaadcellen meestal verdwenen; dit is in de regel na ongeveer drie maanden het geval.