Mexicanen kennen nachochips wel, maar dan heten het totopos. De chips worden gemaakt van gefrituurde maistortilla's.
Wij noemen ze totopos , nachos is het gerecht en daarom zeggen we niet "el nacho" voor één tortillachip.
Tortilla chips en nacho chips hebben daarom niet alleen een andere vorm, ze worden ook op een andere manier gemaakt. Nacho chips wordt gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, en tortilla chips van gewoon maïsmeel. Door maïs te nixtamaliseren, krijgt het een sterkere maïssmaak en is het steviger.
Dus, wat zijn nachos nou eigenlijk? Nachos zijn een heerlijke mix van tortillachips , gelaagd met een scala aan toppings en bedekt met kaas. Ze worden traditioneel geserveerd als snack, maar zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot een stevige maaltijd.
Het gerecht werd voor het eerst in 1943 in de Victoria Club bereid door de Mexicaanse ober Ignacio Anaya, die 'Nacho' werd genoemd. Het bestond uit stukjes tortilla, jalapeño en kaas.
Samen met een vleugje oven is het de perfecte en constante snack op het menu van bijna elk restaurant, of het nu in de Verenigde Staten is, Mexico (niet zonder een paar zijdelingse blikken) en, bij uitbreiding, aan de andere kant van de wereld. De geschiedenis van nachos is echter kort en verrassend traceerbaar.
Een ultiem Mexicaans gerecht wat oorspronkelijk uit het vuistje gegeten wordt: de taco. De dichtgevouwen mais of meel tortilla gebruik je als handigheidje om de lekkerste ingrediënten samen te voegen. Denk aan avocado, salsa's, koriander of bonen.
In Mexico worden nacho chips meestal " totopos " genoemd. Deze term is afgeleid van de Nahuatl-taal, die door de Azteken en andere inheemse groepen in Mexico werd gesproken vóór de komst van de Spanjaarden. Totopos worden meestal gemaakt van maïstortilla's die in partjes zijn gesneden en gebakken tot ze knapperig zijn.
Nachos zijn een Tex-Mex gerecht dat bestaat uit tortillachips of totopos bedekt met kaas of chile con queso, en daarnaast diverse andere toppings en garnituren, vaak bestaande uit vlees (zoals gehakt of gegrilde kip), groenten (zoals chilipepers, sla, tomaten en olijven) en smaakmakers zoals salsa, ...
Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus. Maak kaassaus liefst met een belegen of oude kaas met veel smaak.
In Mexico noemden we tortillachips totopos . Ze zijn het meest bekend omdat ze afkomstig zijn van de Zapotec-volkeren van de Mexicaanse staat Oaxaca.
De tortillachips
De heftige smaak van een nachochip met een smaakje overheerst het gerecht. Kies in plaats daarvan voor naturel, zoals maistortillachips. Ze laten je nachoschotel en al zijn ingrediënten beter tot z'n recht komen.
Het lijkt erop dat sommige mensen niet weten wat wat is en dat brengt ons op hun beurt in de war.... Nachos = Een bedje van maïstortilla's met geselecteerde toppings . Tacos = Zachte tortilla gevuld met geselecteerde toppings .
Nadat nachos populairder werden, werd Anaya gepromoveerd tot chef-kok en uiteindelijk begon hij in de jaren 60 zijn eigen restaurant. Zijn bijnaam was Nacho, afgeleid van het Spaanse Ignacio, de Spaanse versie van Ignatius .
Totopos zijn de tortillachips, meestal “nachos” genoemd. Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus: Dit zijn nachos met kaas….
Het verhaal van nachos kan worden herleid tot het jaar 1940 en een restaurant genaamd de Victory Club in Piedras Negras. Aan het roer van de keuken stond een creatieve en vindingrijke chef genaamd Ignacio Anaya, die door zijn vrienden en klanten liefkozend "Nacho" werd genoemd .
Tex-Mex eten is geworteld in de smaken, technieken en lange geschiedenis van de Mexicaanse keuken . Rijk gekruid vlees wordt gekookt met chilipepers en specerijen en geserveerd met bonen, tortilla's, kaas, koriander en meer. De betekenis van Tex-Mex kan het eenvoudigst worden samengevat door de verschillende soorten ingrediënten die worden gebruikt.
Het veelvoorkomende gerecht dat we nu kennen als nachos, komt oorspronkelijk uit Noord-Mexico . Nachos zijn eigenlijk een relatief recent gerecht. Zo recent zelfs dat onderzoekers denken dat ze de oorspronkelijke maker hebben getraceerd in het kleine Mexicaanse stadje Piedras Negras.
Patatas fritas of papas fritas zijn gewone aardappelchips (bijvoorbeeld Lay's of Pringles). Er zijn ook maïschips die meestal Tortillas de maíz of Nachos worden genoemd als er ingrediënten overheen worden gedaan.
"Duros de harina" (ook bekend als pasta para duros, duritos, durros, pasta para durito, chicharrones, churritos, Mexicaanse wagenwielen of pinwheels) zijn een populaire Mexicaanse snack gemaakt van gepofte tarwe, vaak op smaak gebracht met chili en limoen .
Tortillachips, die aanvankelijk tort chips werden, werden een instant hit en sindsdien is de vraag naar chips alleen maar toegenomen. Ze worden nu verkocht in meer dan 100 landen over de hele wereld en zijn een van Mexico's grootste exportproducten geworden en een hoofdbestanddeel van de Mexicaanse, Tex-Mex en Mexicali keuken .
De tortilla kun je zien als de ruggengraat van de Mexicaanse keuken. Deze platte gele pannenkoek wordt op traditionele wijze gemaakt van maïs.
Een tostada is een krokant gebakken of gefrituurde tortilla die je kunt beleggen met allerlei lekkere toppings. Ooit uitgevonden om oud geworden, ietwat taaie tortilla's weer nieuw leven in te blazen.
Wat is Tako Tsubo cardiomyopathie? Tako Tsubo cardiomyopathie is een ziekte van de hartspier waarbij de linkerkamer plotseling niet meer goed pompt. Dit kan optreden bij langdurige hevige emotionele stress of bij een heftige lichamelijke ervaring zoals een ongeval of pijn.