Een stukje uit de vin of staart groeit bij een vis weer aan. Echter, in de staart zitten dunne vinstralen die verbonden zijn met de vlies. Wanneer deze ernstig beschadigd zijn kan de staart niet goed meer herstellen. Alle vinnen die niet tot in het leven beschadigd zijn zullen weer snel aangroeien.
Een staartvin met brede, gespierde staartsteel heeft meer weerstand, maar ook grote stuwkracht. Vissen met zo'n staart, waaronder veel cichliden, bewegen zich doorgaans langzaam en weloverwogen. Vissen hebben meestal twee gepaarde vinnen, al kunnen de buikvinnen ook ontbreken.
Alle vinnen die NIET tot in het leven beschadigd zijn zullen snel weer aangroeien. Het hangt dus wel af van de ernst van de verwonding! In de vinnen zit namelijk vinstralen, een soort draadjes die vaak goed kan zien wanneer de vis tegen het licht in zwemt. Die vinstralen zijn onderling verbonden door de vlies.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Als plantaardig voedsel eten sluierstaartgoudvissen graag waterplanten, zoals waterpest, of algen. U kunt hen ook geblancheerde blaadjes sla, spinazie of waterkers geven. Geef de vissen één keer per dag voer. Af en toe een dag overslaan is niet erg, goudvissen eten snel teveel.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Samen: Sluierstaarten leven heel graag samen in een groepje. Het zijn geen dieren die je alleen kunt houden. Houd hier daarom rekening mee met de grootte van je aquarium.
Een vis die scheef (op zijn zij) of ondersteboven zwemt, heeft normaal gesproken last van een zwemblaas aandoening of zwemblaas probleem. Een zwemblaas is een met gas en soms met olie gevulde blaas in de vis. Het orgaan helpt de vis om de juiste diepte in het water te behouden en is te vinden in de meeste vissen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Een zwemblaas probleem kan door veel oorzaken komen. Het kan ook aangeboren zijn, daar is dan niets aan te doen. Het kan ook komen doordat de vis teveel drijvend voer eet, hier slikken ze dan lucht mee in. Het voer zwelt in hun maag en zo kunnen ze hun zwemblaas niet meer regelen.
Maar volgens dierenvrienden en aquariumhouders die vissen bestuderen zijn er genoeg die dit weer tegen spreken. Een stukje uit de vin of staart groeit bij een vis weer aan. Echter, in de staart zitten dunne vinstralen die verbonden zijn met de vlies.
Vinrot bij vijvervissen is een aandoening die de vinnen van de vis beschadigt. Het is gemakkelijk te herkennen aan de rafelende vinnen. Daarnaast kan de huid dof worden en kunnen er bij de staart bloederige plekken ontstaan.
Meestal is dat al binnen 2 weken weer helemaal hersteld.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
De staartvin is een vreemde vin die het lichaam van waterdieren, vooral vissen of bepaalde zeezoogdieren , beëindigt aan het einde van hun staartwortel . Dit is de reden waarom het soms " staart " wordt genoemd, waarbij de laatste het lichaam van veel dieren beëindigt.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Goudvissen zijn wel groepsdieren, dus een maatje is op zich geen slecht idee. Ik zou wel de kom goed schoonmaken (als het tijd is, niet te snel anders gaat hij alsnog dood) en alle plantjes en steentjes vervangen. En tegen schimmelziektes kun je middeltjes krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
Vissen kunnen elkaar behoorlijk pesten en intimideren. Vissen die hier slachtoffer van worden voelen zich erg ongelukkig en gestrest. Dit leidt vaak tot ziekte en overlijden. Let goed op de onderlinge verstandhouding.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.