Zwarte urine betekent meestal dat er melanine wordt uitgescheiden via de urine. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer iemand huidkanker (melanomen) heeft. Ochronose, een stofwisselingsziekte, kan ook voor zwarte urine zorgen door uitscheiding van de kleurstof alkapton.
Bruine urine is een goede reden om naar de dokter te gaan als het een langere tijd aanhoudt. Het kan verschillende oorzaken hebben: Je urine bevat hemoglobine, spiereiwitten of andere afgebroken eiwitten. Je urine bevat bilirubine, een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.
Wat betekent zwarte urine? Zwarte urine kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen.Ook kan het zwart kleuren doordat er melanine (een huidpigment) wordt uitgescheiden via je urine. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij huidkanker (melanomen).
Hoe kunt u zien wanneer de kleur van uw urine op een mogelijk medisch probleem wijst? Roodachtig: Als het niet het gevolg is van voedsel, vitamines of medicatie, kan een roodachtige kleur duiden op bloed in de urine. Langeafstandslopen en zware oefeningen kunnen soms bloed in de urine veroorzaken.
Bij pseudohematurie kan de donkere kleur het gevolg zijn van porfyrie, medicatie (nitrofurantoïne, rifampicine) of kleurstoffen in voedsel (bramen, rode bieten), en moet de huisarts eerst die oorzaken uitsluiten.
Afwijkende kleur en geur van je urine.
Zo kan troebele of donkergele urine wijzen op een beginblaasontsteking. Wanneer er sprake is van een blaasontsteking, kan er ook bloed in de urine zitten.
Een volwassene plast normaal gesproken drie tot acht keer per dag, afhankelijk van de vochtinname. Meestal is de urine lichtgeel tot goudgeel van kleur. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur lichter. Urine kan ook kleurloos, bruin, zwart of zelfs paars zijn.
Rode urine
Voedingsmiddelen zoals bieten, bramen en rabarber kunnen urine een roodachtige, roze kleur geven. Als je niks geks gegeten hebt, dan is het tijd om je huisarts te bellen. Rode urine kan aangeven dat er bloed in je urine zit of dat je nierstenen hebt.
Gelukkig is ook dit (zeer waarschijnlijk) niets om je zorgen over te maken. De felgele kleur wordt namelijk niet door lichamelijke problemen veroorzaakt, maar door toedoen van E101, oftewel riboflavine. En riboflavine staat ook wel bekend onder de naam B2-vitamine.
Vuilbruine urine: 'koffie met veel melk'-kleur wijst op een ernstige bloedbijmenging in de blaas met oud bloed. Dit treedt ook op bij ernstige bloedafbraakprocessen zoals Babesiose, maandagziekte en ernstig trauma. Als bilirubine in de urine zit, kan na schudden en groenbruine schuim worden gezien.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
We onderzoeken uw urine in ons klinisch laboratorium. De meest voorkomende urineonderzoeken zijn: Bepalen hoeveelheid ureum, kreatinine en eiwit. Aan deze stoffen kunnen we zien hoe uw nieren functioneren.
De geur van verse urine is meestal tamelijk neutraal als u voldoende drinkt (meestal ongeveer anderhalf tot twee liter per dag) en de blaas regelmatig ledigt.
Wanneer je een ontsteking hebt opgelopen aan je urinewegen, geeft je lichaam vaak ook een andere geur af dan normaal. Om precies te zijn: je plas ruikt in geval van een blaasontsteking vaak naar ammoniak. De bacterie die hiervoor zorgt is ook de veroorzaker van de ik-moet-plassen-maar-er-komt-niks brandende ervaring.
De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker). Raadpleeg daarom altijd de huisarts.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Hoe helderder de urine, hoe beter het met je gezondheid gesteld is. Maar wanneer je plas helemaal doorzichtig is, bijna zoals water, wil dat zeggen dat je te veel water (wat slecht kan zijn voor de nieren) of koffie drinkt.
Een urineweginfectie is gelukkig niet besmettelijk, je hoeft dus niet bang te zijn dat je je partner er mee opzadelt. De incubatietijd is voor niemand hetzelfde, maar sommige vrouwen voelen de ontsteking al in een vroeg stadium aankomen, bij wijs van spreken een paar uur nadat je seks hebt gehad....
Om ervoor te zorgen dat je geen extra pijn hebt of de blaasontsteking erger maakt, is het aangeraden om alle vormen van seks te vermijden totdat de symptomen volledig verdwenen zijn.
Loop vooral niet te lang rond met een blaasontsteking: die kan namelijk opstijgen en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dan heb je echt een antibioticum nodig. Malaise, pijn, koorts, koude rillingen en pijn in de zij zijn goede redenen naar een arts te gaan.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer. "Kom jij erachter dat je steeds maar 50-100 ml plast, dan kun je overwegen je blaas te trainen of - als dat niet helpt - onderzoek te laten doen", zegt van Rey.