Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Dit komt omdat ze geen oogleden hebben. Uitzondering hierop zijn de haaien, die hebben wel oogleden. Vissen kunnen hun ogen dus niet dichtdoen en kunnen dus ook niet knipperen.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Vissen trekken een nachthemd aan En aantal vissen krijgt 's nachts een andere kleur. Dat is hun manier om zich te camoufleren. De meeste vissen doen dit door hun blinkende kleuren te laten verdwijnen en de licht gekleurde zones met een donkere laag af te dekken.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Het hoornvlies van een vissenoog heeft dezelfde brekingsindex als water en er treedt daardoor heel wat minder vervorming op dan dat bij mensen onder water gebeurt. Door de bolle vorm van het oog en doordat de lens als het ware buiten de pupil ligt, kan een vis een gezichtsveld van bijna 180° benutten.
Vissen hebben 's nachts geen licht nodig en raken zelfs gestrest. Het is beter om het aquariumlicht niet aan te laten. Vissen hebben een donkere periode nodig om te slapen en om gezond te blijven. Verder zouden algen heel hard gaan groeien als het licht in een aquarium 24 uur per dag aan was.
Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan. Dit doen ze door dicht bij een obstakel te zijn die hun beschut en zorgt dat ze niet snel weggespoeld worden door de stroming. Andere vissen liggen liever in een kuil of ondiep geultje op de bodem.
Een vis heeft kieuwen, die dezelfde functie hebben als de longen bij een mens. Komt een vis uit het water, dan zijn de kieuwen niet in staat om zuurstof op te nemen en zal de vis stikken. Ergo: een vis uit het water 'verdrinkt' op dezelfde manier als een mens in het water.
Bovendien houden sommige vissen er van zich overdag op te warmen in de zon. 's Avonds zoeken deze vissen een veilige rustplaats op. Zodra het donker wordt, verkeren ze in een soort slaaptoestand. Vissen hebben geen oogleden, waardoor ze hun ogen niet kunnen sluiten tijdens het 'slapen'.
Het zou wel logisch zijn dat de meeste vissoorten in ieder geval blauw en groen licht goed kunnen waarnemen, net zoals de goudvis in het onderzoek uit de jaren zestig. Dat zijn namelijk de lichtkleuren die elke vis tegenkomt, omdat ze het makkelijkst en het verst in het water doordringen.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Vissen hebben een beter geheugen dan gedacht wordt
Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het geheugen van goudvissen. Uit deze onderzoeken blijkt dat de diertjes zich dingen kunnen herinneren, zelfs van meer dan drie maanden geleden.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit licht kan je op verschillende manieren aanbieden.
Rood en blauw licht
Rood licht is goed voor aquariumplanten omdat het de groei bevorderd. Blauw licht is goed voor de groei van algen. Deze kleur licht heb je daarom ook nodig voor je aquarium, maar het is wel belangrijk dat er meer rood dan blauw licht aanwezig is.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
(de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.