Allereerst een waarschuwing, een wolvilten hoed is geen paraplu! De wolvilten hoed is niet echt geschikt te dragen in de regen, in tegenstelling tot de uitvoering in konijnenbont. Het is dus belangrijk de hoed te behandelen met een neutraal product dat een waterafstotende werking heeft.
De wollen hoed is nog steeds gemaakt om te dragen en bescherming te geven tegen kou, vaak ook tegen wat regen en de zon, voor zowel hem als haar, ze zijn dus toch ook praktisch, zodat met een heerlijke wandeling u zo goed als beschermd bent tegen de elementen van de natuur.
Voor het verwijderen van kleine vlekjes kan een zachte, licht vochtige doek met een fijn wolwasmiddel worden gebruikt. Let er op dat hard en langdurig wrijven en te veel vocht de oppervalkte van het vilt aantasten en het materiaal plaatselijk kan doen krimpen en vervormen.
Indien u toch uw vilten voorwerpen wil wassen met zeep, kunt u dit doen met een sopje van lauw water en een scheut vloeibaar wolwasmiddel. Spoel het product naderhand goed uit. Aan het laatste spoelwater voegt u een scheut azijn toe. Laat het vilt nooit in het water liggen weken!
Vilt is waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Vilt is vuilafstotend door de zelfreinigende werking van vilt is het luchten van een vilten product meestal al genoeg. Je kunt eventueel wel afgenomen worden met een koude vochtige doek en het vilt daarna weer droog deppen.
Nat vilten
Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Een hoed bewaar je het beste door het ondersteboven weg te leggen. Dit voorkomt dat de rand vervormt of plat wordt. Dit geldt extra voor natte hoeden. Een vilten hoed van goede kwaliteit mag gerust nat worden, als je het daarna rustig en ondersteboven laat drogen.
Veeg heel licht om geen strepen of beschadigingen te krijgen. Als dat niet afdoende is, maak dan wat lauw water met citroen erin en probeer het vuil er dan zachtjes af te wassen. Veeg de hoed daarna voorzichtig droog en en laat de hoed eerst verder drogen in normale temperatuur.
Dit kan eenvoudig door een laagje water in een pan aan de kook te brengen en uw hoed een aantal minuten boven de stoom te houden. Op deze manier kunt u ook het model weer in uw hoed brengen, mocht deze door omstandigheden vervormd zijn geraakt. Af en toe nevelen met schoon water uit een bloemenspuit kan natuurlijk ook.
De panamahoed, de karakteristieke witte hoed met de zwarte band, is gemaakt van uiterst dun stro van de toquillapalm (Carludovica Palmata), die groeit in het tropische kustgebied van Ecuador.
De meest gebruikte manier om een strohoed te stomen is om een stoomreiniger of de stoomfunctie van een strijkijzer te gebruiken. Je kunt tevens met de hoed naar een hoedenwinkel gaan die een speciaal stoomapparaat voor hoeden heeft, maar dat is meestal niet nodig. Behandel de gehele rand van de hoed eerst met stoom.
De hoed wordt zeker groter met een echte vergroter die gemaakt is uit 2 delen rondhout die met behulp van een schroef uit elkaar gedraaid kunnen worden. Met een slag per dag wordt de hoed voorzichtig en geleidelijk groter gemaakt. Door de hoed wat vochtig te maken, gaat het proces sneller.
Gebreide hoed
Die kun je het beste met een mild wasmiddel op de hand wassen. Vul een emmer met koud water en doe er maar een paar druppels wasmiddel bij. Knijp een paar keer in de hoed als die in het water ligt, wring 'm niet te hard uit. Leg 'm op een handdoek te drogen.
Draag als vrouw je hoed altijd naar rechts. De meeste hoeden zijn zo gemaakt dat ze het mooist vallen als je ze naar de rechterkant draagt. Combineer je hoed met bijpassende kleding. Je hoed geeft op deze manier een wauw-effect aan jou outfit.
Zorgen voor jouw zijde – algemene voorzorgsmaatregelen
Laat zijde dus nooit weken in water. Zijde is een sterke, natuurlijke vezel en bestaat zoals alle dierlijke vezels uit eiwit. Dat houdt in dat geen chloor / optisch bleekmiddel gebuikt mag worden. Dat veroorzaakt erosie en zal de zijde beschadigen.
Geef dan, voordat je het met de hand gaat wassen, de vlekken een voorbehandeling door er met koud water en verdunde azijn op te deppen. Week de stof vervolgens in een bad met lauw water en een aantal druppels milde zeep – en laat dit niet langer dan vijf minuten staan.
Bij nat vilten gebruik je kleine, losse plukjes wol die je over elkaar heen legt en vervolgens met groene zeep, water en de wrijving van je handen aan elkaar vastmaakt zodat er als het ware een soort wollen weefwerkje ontstaat.
Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen.
Groene zeep: dit is al vloeibaar, dus je giet zo een scheutje bij je warme water en je bent klaar voor het viltwerk. De groene zeep heeft een herkenbare geur. Sommigen zijn er gek op, anderen juist niet. Neutral afwasmiddel: gebruik ik vaak tijdens viltworkshops voor kinderen.
Er zijn verschillende methodes om textiel waterdicht en vuilafstotend te maken: Katoen waterdicht maken via de handwasmethode: Zorg ervoor dat de te behandelen kleding schoon en droog is. Doe 6 liter water in een emmer en voeg de gehele flacon HG waterdicht katoen, linnen, wol en gemengde textielsoorten toe.
De kattenvacht bestaat uit duizenden haren.
Vilt bij katten ontstaat als zo'n klit steeds vaster komt te zitten en er meer haren in verstrikt raken. Uiteindelijk vormt zich een plakkaat die je met geen mogelijkheid meer kunt uitkammen. Vilt is een pijnlijke aangelegenheid voor je huistijger.