Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren: geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Stremsel is dus afkomstig van een gedood dier en daarom is kaas strikt gezien niet vegetarisch.
Als er op de ingrediëntenlijst van jouw kaas staat dat het plantaardig stremsel of microbieel stremsel bevat is de kaas vegetarisch. Als er alleen stremsel op staat, kun je nooit zeker weten wat voor soort stremsel de kaas bevat.
Kaas bevat naast het basisingrediënt melk ook stremsel om de kaas vast te maken. Deze kan afkomstig zijn uit de maag van een dier. Daarnaast bevatten sommige kazen varkensgelatine of andere dierlijke producten. Vegetarische kaas bevat deze ingrediënten niet.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
Stremsel kan afkomstig zijn uit de maag van een dier, dit noemen we dierlijk stremsel. Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
AH biologische kaas wordt gemaakt van de lekkerste biologische koemelk, bereid met vegetarisch stremsel en heeft een mooie volle smaak.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier.Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Parmezaanse kaas is helaas een no-go voor vegetariërs: die bevat dierlijk stremsel (en dat potje pesto dus ook). Ook de meeste Franse kazen en Griekse feta worden met dierlijk stremsel gemaakt.
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis (ook schelp- of schaaldieren) en gevogelte eet. Er worden vaak nog wel dierlijke producten geconsumeerd waaronder eieren, melk of andere zuivelproducten. Een veganist eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Dus ook geen eieren, zuivel of honing.
Pesto wordt traditioneel gemaakt van olijfolie, basilicum, pijnboompitten en – komt 'ie – parmezaan. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt, is dus traditionele pesto per definitie niet vegetarisch. Gelukkig zijn er al genoeg vegetarische varianten te koop, maar check altijd goed het etiket als je het zeker wil weten.
Galbani Mozzarella is een Italiaanse verse mozzarella met een heerlijk frisse, zachte smaak. Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten. Geschikt voor vegetariërs.
Als beste plantaardige kazen noemt de klantenclub Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Ze kregen allemaal het hoogste cijfer. Een alternatief voor feta eindigde echter helemaal onderaan. Deze kaas bevat ruim een kwart aan verzadigd vet, veel meer zelfs dan gewone feta.
Emmentaler wordt gekenmerkt door de gaten in de kaas, die ontstaan tijdens de rijping. Deze kaas is gemaakt met vegetarisch stremsel, van gepasteuriseerde melk en heeft een vetgehalte van 31 %.
Oude Gouda type kaas met een sterk aromatische smaak en een karakter van een typisch oude kaas. De oude kaas is vrij van gluten, lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs.
Vegetarisch stremsel
In een vat met micro-organismen wordt het stremsel gemaakt. Micro-organismen scheiden namelijk tijdens hun groeiproces eiwitsplitsende enzymen af. Een van die enzymen lijkt op het enzym uit de lebmaag en daar kan dus kaas mee worden gemaakt.
Veganistische kaas (ook plantaardige kaas) is een plantaardige analoogkaas. Als plantaardige vervanging van melk wordt gebruik gemaakt van cashewnoten, sesamzaad, sojabonen, kokosolie, rijst, zetmeel, amandelen en voedingsgist.
Doordat ze geen dierlijke voedingsmiddelen eten, is het voor veganisten moeilijker om voldoende vitamine B12, ijzer, calcium en jodium op te nemen. Daarom moeten ze aandacht besteden aan goede eiwitcombinaties, voldoende energie innemen en ervoor zorgen dat ze genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen.
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen. Lees meer bij 'hoe eet ik minder vlees of vegetarisch'.
Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters: 3 tot 4 stuks per week. Door het eiwit, ijzer en vitamine B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.
Als je helemaal geen vlees eet, maar wel zuivel(kaas, melk, yoghurt) en eieren eet, dan heb je een vegetarisch voedingspatroon. In Nederland eet 5% van de mensen vegetarisch. Dit is een variant op vegetarisch eten. Je eet dan wel vis, ei en zuivel, maar geen vlees.
Omdat er aan de bereiding van deze kaas geen stremsel te pas komt is het uiterst geschikt voor de vegetarische keuken. Mascarpone vormt de basis voor een aantal zoete cremes, vaak vermengd of in combinatie met koffie, likeur, koekjes, suiker, dunne room en eieren. Mascarpone kan niet ontbreken in tiramisù.
Sinds deze week liggen er weer een hoop nieuwe vegan producten in de schappen van de Lidl. Denk aan geraspte kaas, kaas plakken, haver fraîche en vegan yoghurt. Zo ver de informatie strekt blijven deze producten voorlopig in de schappen.