Varkens kunnen zitten en draaien op commando, sommige kunnen liggen of een pootje geven en er zijn ook varkens die kunnen springen door een hoepel of op een skateboard kunnen staan.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Varkens zijn erg snel, ze kunnen tot wel 17.5 kilometer per uur rennen. Dit is een erg leuk gezicht als ze op u af komen rennen!
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien hoe we de emoties van varkens kunnen herkennen, zonder het dier te vermenselijken.
Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.
hekel aan tocht en wind. Als er wind de drijfgang inwaait, zullen de varkens juist de andere kant op lopen.
Uit de geluiden die varkens maken valt veel informatie te halen, over onder meer hun emotionele, motivationele en psychologische toestand. Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden.
Varkens zijn luie dieren, ze rusten wel 19 uur per dag.
Varkens blaffen
Niet zoals een hond, maar het geluid lijkt er wel op. Dat doen ze vaak als ze aan het spelen zijn.
Varkens zien voornamelijk contrasten en alleen de kleuren rood, groen en blauw. Wat dan wel weer handig is: ze hebben een zicht van 310 graden en zien dus bijna helemaal rondom. Toch gebruikt een varken liever zijn snuit om een nieuwe omgeving te verkennen.
Natuurlijke vijanden van wilde zwijnen zijn wolf, lynx en bruine beer.Ook de mens behoort tot zijn natuurlijke vijanden: er zijn van het wilde zwijn fossiele botten gevonden die bewerkt waren door de mens.
Bijterij ontstaat vooral door verveling, onvoldoende stimulatie en frustratie. De kans op bijtgedrag neemt toe bij gefrustreerde varkens. Bijvoorbeeld wanneer het klimaat niet goed is, er teveel dieren in een kleine ruimte worden gehouden, er iets mis is met de voersamenstelling of wijze van voerverstrekking.
Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag.Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Varkens kunnen zo'n 17,5 kilometer per uur rennen en hebben een enorm goed richtingsgevoel!
Varkens worden snel te dik en dit kan leiden tot problemen met de gezondheid. Geef ze daarom niet teveel eten. Keukenafval en vleesproducten voeren heeft gezorgd voor uitbraken van klassieke en Afrikaanse varkenspest. Dit zijn ernstige ziektes waar geen behandeling voor mogelijk is.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar.
Varkens kunnen heel goed ruiken met hun platte neus. Het platte gedeelte wordt de wroetschijf genoemd. De wroetschijf is sterk, maar ook gevoelig. Zo kunnen varkens de grond omwoelen om naar eten te zoeken.
Varkens hebben een uitstekend gehoor en reukvermogen. Met hun gevoelige neus kunnen ze net zo goed voelen als wij met onze handen en zelfs beter ruiken dan honden. Hun gezichtsvermogen is wat minder goed ontwikkeld: varkens zijn sterk bijziend.
Korte knorren, snel achter elkaar
Met een zachte, korte knor zegt het varken: “Hallo!” Maar als het hard klinkt, geeft het varken aan dat hij bang is en zich bedreigd voelt.
Haaien hebben geen slaapcycli zoals de meeste andere dieren, dus ze kunnen altijd alert blijven. De giraffe: Giraffen lijken misschien rustig en relaxte dieren, maar ze slapen eigenlijk maar voor ongeveer 2-4 uur per dag. Dit is verreweg het minste van alle landdieren.
Hoeveel kost een varken? De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen.
Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag. Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag. En kippen zelfs 12! Bij honden verschilt het heel erg per leeftijd, een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur.
Varkens houden van nesten maken, ze slapen graag onder stro of dekens en je zult ze dan ook vaak dingen zien meeslepen naar hun eigen nest (ketel). Ook kun je ze zien graven in dekens of hun mand om alles precies zo te schikken dat ze er lekker onder weg kunnen duiken.
Een varken kan niet omhoog kijken. Zo zit een varken nu eenmaal in elkaar. Zijn ogen zijn gericht op de grond, waar lekkere hapjes te vinden zijn.