Teken verplaatsen zich op eigen kracht waarschijnlijk niet veel verder dan één meter vanaf de plaats waar ze uit hun ei zijn gekropen of zijn verveld. Voor hun verspreiding zijn teken afhankelijk van hun gastheren. Vogels maken transport over lange afstand mogelijk.
Een teek wacht in grashalmen of lage bosjes op een passerende gastheer waaraan hij zich in het voorbijgaan vastklampt. Eenmaal op zijn gastheer kruipt de teek naar een plaats waar de huid het dunst is. Daar bijt hij zich stevig vast.
Dat is niet waar. Teken kunnen niet springen en laten zich ook niet zomaar vallen. Ze kunnen wel goed lopen en klimmen, vooral de grotere teken. Om een gastheer te vinden zal een teek omhoog kruipen in gras en struiken.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten.
De teek zuigt zich langzaam vol met bloed. De teek ziet er dan uit als een grijs of bruinzwart bolletje van ongeveer 1 centimeter (zo groot als een erwt). Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.
Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
Tekennest. Meestal leggen teken hun nest in gebieden waar het warm is en de lucht vochtig is. Meestal bevinden ze zich tussen vochtige bladeren en in gras waar veel schaduw over valt.
Antwoord van de bieb: Teken hebben natuurlijke vijanden o.a. Wespen en verschillende vogels die het in eerste instantie gemunt hebben op de eitjes van de teken. Teken houden van een beetje vocht. In zeer droge zomers zullen er minder teken zijn dan nu omdat de zomermaanden nogal vochtig zijn.
Over de teek
Als er een mens of dier voorbij komt, laten ze zich daarop vallen en bijten zich vast in de huid. Gedurende een dag of vijf zuigen ze zich vol bloed, totdat ze verzadigd zijn. Dan laten ze zich weer vallen. Op dat moment ziet een teek eruit als een blaasje op pootjes.
Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger. Als de teek niet meer in de huid zit, is de beet van een teek lastig te onderscheiden van een muggenbeet.
Antwoord: Totale bescherming tegen teken geeft een panty, net als een broek, niet. Een teek kan kruipen tot voorbij de panty en dan alsnog bijten. Draag liever gesloten schoenen en kleding die je armen, benen en buik aan één stuk bedekken. Stop ook je broekspijpen in je sokken.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Het volwassen mannetje heeft een lengte van ca. 2 mm; het vrouwtje ca. 4 mm, maar kan in volgezogen toestand tot wel 11 millimeter groot worden (vergelijkbare grootte als een erwt).
De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Bij ver- keerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers vergroot.
Je kunt een tekenbeet herkennen aan een minuscuul zwart puntje, dat op je huid ligt. Vaak ontstaat daar binnen drie dagen een rood vlekje omheen. Dit vlekje verdwijnt na een week weer.
Als de teek besmet is, kan tijdens de bloedmaaltijd ook de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood.
Dit spinachtige beestje lift mee op het lichaam van mens en dier om daar bloed af te tappen. Dat is voor een teek letterlijk van levensbelang, maar kan het leven van de gastheer ernstig verstoren. Na de steekmug is de teek namelijk van alle geleedpotigen de belangrijkste verspreider van ziekteverwekkers.
Er zijn verschillende kruiden die goed werken om vlooien en teken te weren. Munt, rozemarijn, citroengras, lavendel en kattenkruid zijn hier goede voorbeelden van, omdat ze een hele sterke geur hebben. Daarnaast zijn ze geheel veilig voor je huisdieren.
' Voel je een tekenbeet? 'In Nederland komen vooral zachte teken voor, als ze bijten voel je dit niet. Wel kan je jeuk of irritatie aan de huid krijgen als de teek er langer zit.
Maaien langs paden kan helpen te voorkomen dat mensen in contact komen met teken, maar op grote schaal is het niet haalbaar of onwenselijk. Bovendien neigen mensen meer naar de zijkant van het pad te lopen als er gemaaid is. Hoe lang kan een teek op kleding overleven? Zo'n drie dagen.
Vermijd plekken waar teken graag zitten
Teken bevinden zich meestal in de buurt van de grond; in bladafval, gras, bloemen, planten en struiken tot een hoogte van 1,5 meter. Ze houden van een bodem die vochtig blijft en zitten vaak tussen de bladeren, op grassprietjes of op takjes.
Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen. Toch kunnen restanten wel leiden tot een infectie van de bijtplek.
Maak je niet druk als er een pootje van de teek achterblijft in de huid. Deze komt er (net als een splinter) vanzelf uit na een tijdje zonder dat het kwaad kan. Probeer echter altijd de gehele teek in één keer los te draaien, zonder iets achter te laten. Dit is altijd beter.
Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.