Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Laat gekleurde was een uur inweken. Witte was kun je maximaal zes uur laten inweken. Wring de kleding na het inweken uit en voeg deze bij de was.
Doe een flinke scheut soda in een teiltje, vul het teiltje met lauw water, dompel het textiel onder en laat het een dagje weken. Ten slotte was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift en zie het resultaat!
Voor het verwijderen van weervlekken uit kleding gebruikt u schoonmaakazijn. Vul een emmer voor de helft met water en voor de helft met de azijn en laat het kledingstuk hier voor een periode van ongeveer 2 uur in weken. Was vervolgens zoals u normaal zou doen. De weervlekken verdwijnen op deze manier eenvoudig.
Schimmel-, schimmel- of meeldauwgroei op kleding is niet alleen beschamend, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. De volgende keer dat u een witte poederachtige schimmel op uw kleding ziet, moet u het volgende doen. Het meest verwachte seizoen van het jaar – moesson – is officieel hier.
#1 Je vuile was ligt te lang in de wasmand
Als je vuile was, met daartussen vochtige handdoeken, zweterige sportkleding en vuile sokken te lang in de wasmand liggen, dan kunnen bacteriën hun gang gaan. Vuil en vocht zijn een goede voedingsbodem voor schimmels zoals meeldauw en bacteriën.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
Niet te veel tegelijk, alles moet goed onder water staan en je moet het gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen. Laat kleding gerust een nachtje weken in het sopje. Het kan geen kwaad dat het water koud wordt. Je kleren kunnen nooit krimpen bij handwas.
Zweetlucht tegengaan met soda
Niet om vrolijk van te worden. In vervolg kun je beter deze shirts beter een uurtje in Sodawater laten inweken en daarna wassen. Let op, soda kan de kleur wel aantasten, dus absoluut niet te lang laten staan. Witte was daarentegen kun je lekker even een nacht laten inweken.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Niet te veel tegelijk, alles moet goed onder water staan en je moet het gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen. Zorg ervoor dat alle kleding helemaal verzadigd is met het sopje. Laat het hierna minimaal 5 minuten staan. Kleding die erg vies is kun je beter een half uurtje laten weken.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee. Maak je wasmachine één à twee keer per maand schoon.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.