Confituur gemaakt met suiker kan je zo wel tot een jaar bewaren. Vanaf dat je ze geopend hebt, zet je ze best in de koelkast.
Als je netjes gewerkt hebt, zoals het hoort, dan zijn je bokaaltjes zelfgemaakte confituur meestal minimaal 1 jaar houdbaar, en vaak zelfs langer. Tenminste, als je ze op een donkere, droge en koele plek bewaart.
Het moet meegeven, rimpelen, wanneer je het zachtjes met de top van je vinger indrukt. Is dat het geval, dan is de jam klaar. Houd het schoteltje ook nog even schuin. Als de jam niet van het schoteltje afdruipt, weet je zeker dat de dikte goed is en je de jam in potten kunt doen.
Bewaar maximum 1 jaar op een koele, donkere en droge plaats.Confituur zonder suiker kan je maximum 5 dagen bewaren in de koelkast.
Aangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje prima (tijdelijk) buiten de koelkast bewaren. Zelfs als het potje al open is, blijft-ie lange tijd goed.
Waarom? Er zit veel suiker in, en dat bindt water, net als zout.En micro-organismen hebben vrij water nodig om te kunnen groeien. Toch is een flesje water eindeloos houdbaar.
Als je dus confituur maakt zonder suikers en/of met laagcalorische zoetstoffen, is het belangrijk om die vanaf de opening in de koelkast te bewaren en bij voorkeur binnen de drie weken op te eten.
Bewaar je confituur in brandschone, gesteriliseerde potten die je afsluit met een deksel of met. Op een donkere, koele plaats kan je het maanden bewaren.
Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen. Vooral de wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C zijn hittegevoelig. Door zijn hoge energieaanbreng wordt confituur ingedeeld in de rode zone van de voedingsdriehoek.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel.Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
TIP 10: CONFITUUR ONDERSTEBOVEN AFKOELEN
Laat ze minstens 5 minuten ondersteboven staan nadat je ze gevuld had. Je kan ze ook ondersteboven volledig laten afkoelen. Op deze manier worden de bokalen vacuüm afgesloten wat voor langere houdbaarheid van de confituur zorgt.
Help mijn jam, confituur of gelei is te dik!
Te veel pectine en/of te veel suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Of misschien was de kooktijd te lang. Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten.
Als de potten gevuld zijn, laat je de confituur helemaal afkoelen. Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht in de pot kan tussen de pot en het deksel naar buiten. Bokalen met een rubber- en klemsluiting laat je gewoon rechtop afkoelen.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Jam kan zowel binnen als buiten de koelkast bewaard blijven.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed.Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.