Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Verschillende materialen vragen namelijk om verschillende wasprogramma's en temperaturen. Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen.
Bonte was is gekleurde was waarbij je meerdere kleuren bij elkaar doet. Je kunt paars, rood, blauw en roze bij elkaar wassen. Hierbij gaat het om kleding van katoen, polyester, linnen, nylon, tricot of elastan. Handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes was je apart.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Bij een witte was kan je lakens, t-shirts, blouses, broeken en nog veel meer kleding in de wasmachine doen, zolang het dus maar wit is. Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren. Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma's.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Grijze was bij witte was? Heb je een grijs kledingstuk, dan kun je dit bij de witte was doen, maar dit geldt niet voor alle grijze was. Het kan eigenlijk alleen wanneer het kledingstuk lichtgrijs is, of al zo vaak gewassen dat het vaal is. Is het donkergrijs, dan kun je het beter met een andere was meewassen.
Het beste is een mild wasmiddel of kleurwasmiddel. Deze bevatten meestal geen bleekmiddel, zodat de kleuren mooi blijven. Bovendien worden de vezels beschermd als je wast met een fijnwasmiddel of een kleurwasmiddel, wat vooral belangrijk is voor stretch jeans.
Voor het wassen van je jeans kun je het beste een vloeibaar wasmiddel gebruiken. Wasmiddel in poedervorm kan namelijk vlekken achterlaten op een donkere jeans.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden. Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma.
Niet te hard, dat zorgt ervoor dat de kleur sneller vervaagd. Laat je broek liggend drogen om de pasvorm zo goed mogelijk te houden. Kortom: Na vier tot vijf keer dragen je spijkerbroek wassen en tussendoor lekker luchten. Scheelt ook weer in waterkosten en het is beter voor het milieu.
Als wasgoed heel licht van kleur is (licht blauw of licht grijs) dan kan dit ook bij de witte was. Verder is het goed om kwetsbare stoffen apart te wassen en niet op een te hoge temperatuur.
Het blijkt namelijk dat de bestanddelen waaruit bleek bestaat pas actief worden bij 40 °C. Het kan dus geen kwaad voor je kleding om voor donkere was een wit wasmiddel te gebruiken zolang je dit op maximaal 30 °C doet. Natuurlijk raden we aan om dit niet te vaak te doen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Was de broek niet te heet; 30 graden is voldoende. Ook door heet water kan de kleur namelijk vervagen en de stof krimpen. Om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden, gebruik je een kleurbehoudend wasmiddel als Robijn Black Velvet.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Soda maakt jouw grauwe witte was weer een stuk witter. Ideaal bij verkleurde of doorgelopen witte was. De soda kun je gewoon in het bakje van de wasmachine doen of toevoegen aan de wastrommel. Tip: laat de witte kleding eerst even weken in een emmer water met soda.
Op hoeveel graden was ik mijn witte was? Wit wasgoed kan zowel met de hand als met de machine gewassen worden op temperaturen van 30 tot 60 graden.
Azijn. Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien.