Sluierstaarten kunnen minder goed tegen koud water dan gewone goudvissen. De temperatuur van het water kan het beste tussen 12 en 24 graden Celsius worden gehouden, waarbij een temperatuur tussen 18 en 22 graden het meest gunstig is.
'Gewone' goudvissen tolereren watertemperaturen van 2 graden Celsius (°C) tot 28°C, maar een temperatuur tussen 10°C en 21 °C is het meest gunstig. In warm water zijn de vissen actiever dan in koud water.
De Sluierstaart Goudvis houdt van planten om haar heen. Sluierstaarten zijn echte groen liefhebbers. Ze vindt het fijn als de planten aan de zijkant van het aquarium staan, zodat de Sluiervissen in het midden veel zwemruimte hebben. Geschikte planten zijn onder andere: Waterpest en Cabomba.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.
Sluierstaarten kunnen minder goed tegen koud water dan gewone goudvissen. De temperatuur van het water kan het beste tussen 12 en 24 graden Celsius worden gehouden, waarbij een temperatuur tussen 18 en 22 graden het meest gunstig is.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Ze kunnen met de kop omhoog drijven, met de kop omlaag, langs een blad liggen, of zelfs op hun zij op het substraat liggen. Zinken naar de bodem – veel soorten vissen rusten op of dicht bij de bodem van het aquarium als ze slapen.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan. Een dag overslaan is niet erg maar ga dat niet overcompenseren door teveel voeding te gebruiken. Teveel voeding is zeer schadelijk voor het water.
Sluierstaarten zijn sociale dieren die nooit te lang alleen gehouden moeten worden. Alleen zijn zorgt ervoor dat ze zich kwetsbaar en onveilig voelen, wat onnodige stress veroorzaakt. Hou ze dus altijd met 2 of meer! Wat betreft andere bakgenootjes zijn er helaas niet al te veel opties.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Sluierstaart goudvis hapt naar lucht
Het kan zijn dat het aquarium in de volle zon staat, het water te ondiep is of het wateroppervlak te klein, waardoor er te weinig zuurstof in kan worden opgenomen. Het rottingsproces op de bodem van je bak verbruikt ook zuurstof, regelmatig schoonmaken is dus zeker een goed idee.
Dat is niets ernstigs. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Hoe snel groeit een sluierstaart? Tussen de 0,4 en 0,8 cm per maand. Jonge vissen groeien sneller dan wat oudere exemplaren.
Je kunt een goudvis prima samen met een sluierstaart houden. Het is echter wel belangrijk om dan zinkend voer te voeren, en beide vissen apart te voeren. Goudvissen zijn namelijk een stuk sneller en kunnen het voer al opeten voordat je sluierstaart er bij kan.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Het aquarium is niet op de juiste temperatuur
Bij een aquarium met te koud water zullen de vissen minder actief worden en gaan vaak stil liggen op de bodem van het aquarium om energie te besparen. Aan de andere kant is te warm water ook weer niet goed. In warm water kan namelijk minder zuurstof opgenomen worden.
Niet te onderschatten : de Guppie bevindt zich meestal in de bovenste waterlagen ( kijk maar naar zijn speciaal aangepaste bek ) en de Sluier zal meestal de bodem afzoeken naar eten, ze zwemmen mekaar dus niet in de weg. Besluit: mits het aquarium groot genoeg is... ja, Sluierstaart en Goudvis kunnen bij elkaar.
Dit zien ze door de intensiteit van de bewegingen van het kieuwdeksel. De ademhaling wordt regelmatig net zoals bij ons als we slapen. Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Het beste is één keer per week 1/4 tot 1/3 van het water te verschonen. Maak het filter alleen schoon als de doorstroming minder wordt. Maak je je filter de hele tijd schoon dan verstoor je de biologische werking in het water.
Een vissenkom maak je regelmatig schoon. Het belangrijkste is dat je het water wekelijks voor een deel (25-50%) ververst. Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten.