Vleermuizen poepjes zijn gemakkelijk te herkennen. Ze hebben ongeveer het formaat van muizenkeutels. Omdat vleermuizen veelal onder een dakbeschot of andere hoge plek kruipen blijven de uitwerpselen op de muur geplakt. Ook kunt u op het dak keutels vinden.
In de keuteltjes van vleermuizen zijn ook glinsteringen te zien; de resten van kevers en andere insecten. Die van muizen zijn vrij hard en brokkelig, en als ze wat ouder zijn ook heel moeilijk kapot te wrijven. Keuteltjes met witte delen zijn van vogels (vaak ook met spetters erbij).
Uitwerpselen herkennen
Dieren als konijnen en herten hebben keutels, vossen en boom- en steenmarters geven meer sliertachtige drollen. Uit een edelhert komt een samengeplakte hoop keuteltjes en een wild zwijn produceert wat grotere keuteldrollen.
Vleermuizen hebben heel specifieke toiletgebruiken. Waar mensen het liefst thuis hun behoefte doen, vliegen vleermuizen weg van hun grot voordat ze hun lading droppen. Meestal poepen vleermuizen dus niet terwijl ze in hun slaapplekken hangen, maar onderweg tijdens de jacht op eten.
Overdag slapen vleermuizen hangend op hun kop of weggekropen op plekken waar ze moeilijk te bereiken zijn voor hun vijanden (roofvogels, uilen, katten, marters). Ze zitten op warme, droge, donkere plekken. Bijvoorbeeld in een spouwmuur, onder dakpan- nen van een modern gebouw of in een boomholte.
in een enkel geval maakt de kolonie, of een deel ervan, ook voor en na de kraamtijd van een woning gebruik. de meeste vleermuizen verhuizen regelmatig. ze zoeken iedere keer een plek op met de gunstigste temperatuur. Soms wonen ze op een plek een maand, soms een week of maar enkele dagen voordat ze alweer verhuizen.
Vijanden: De grootste bedreiging voor de vleermuizen zijn de mensen.Maar ook hebben ze andere natuurlijke vijanden zoals: grote vogels, uilen, af en toe zelfs jonge en onervaren katten. Vleermuizen hebben vaak last van vlooien, mijten en teken.
Ontlasting bestaat uit onverteerbare resten van het voedsel. Bij vleermuizen en veel vogels zijn dit de onverteerbare buitenkanten van insekten (het zogenaamde chitine exoskelet). Zoogdieren scheiden ontlasting uit via hun aars, vogels via hun cloaca.
Vleermuizen bijten niet tenzij ze zich bedreigd voelen bijvoorbeeld wanneer mensen hem proberen op te pakken. Vleermuizen veroorzaken veel overlast. Deze dieren maken nauwelijks geluid en hebben een zeer droge ontlasting waardoor ze niet stinken.
De meeste vleermuizen komen nooit in aanraking met mensen. Andersom geldt dit dus ook. Er zijn maar weinig mensen die een vleermuis van dichtbij hebben kunnen bekijken. Toch kan het gebeuren dat een directe ontmoeting plaats vindt.
Wat is het verschil tussen muizenkeutels en rattenkeutels? Het verschil tussen de keutels van muizen en ratten zijn eenvoudig te herkennen. De uitwerpselen van de bruine rat dikker en groter.Daarnaast zijn rattenkeutels vaak bruiner van kleur.
Uitwerpselen worden wel regelmatig gevonden, 4-8 centimeter lange en 0,5-1,5 centimeter dikke 'worstjes' , een pink groot, met een gedraaide punt, vaak in de vorm van een vraagteken. Vaak zijn er nog pitten van steenvruchten in zichtbaar.
Een steenmarter laat verschil- lende sporen achter. Zo kunt u buiten of binnen uitwerpselen aantreffen. Normaal zijn de uit- werpselen 5-10 cm lang en 1,5 cm dik en hebben ze een spitse punt. De uitwerpselen bevatten vaak haren, veren, botresten en pitten van vruchten.
Ratten herkennen aan rattenpoep
Bruine ratten leggen hun keutels in kleine groepjes bij elkaar. De keutels van bruine ratten zijn rechthoekig met stompe uiteinden. Ze zijn ongeveer 2 cm lang en 0.5 cm dik. De kleur is bruin/grijs.
Lange, glanzende drol
Ook de poep van de egel is herkenbaar. Egels leggen een lange, glanzende zwarte drol met aan het einde een puntje. De drol is zo'n drie tot zes centimeter lang. In de poep zie je vaak de gekleurde pantsers van een kever.
Hyena's zijn echte vleesters. En wie veel eet, moet ook veel poepen. Toch zien de uitwerpselen van hyena's er opmerkelijk anders uit dan dat van andere roofdieren. De kleur van de poep van hyena's is namelijk wit.
Doe als eerste de deuren naar andere woonruimten dicht zodat u zeker weet dat de vleermuis niet naar een andere woonruimte kan vliegen. Zet in de ruimte waar de vleermuis vliegt een raam of buitendeur open.Wacht geduldig tot de vleermuis de weg naar buiten heeft gevonden, dit kan een hele tijd duren.
Wanneer de vleermuis verschijnt, is het tijd bepaalde angsten onder ogen te zien. Misschien is dit het moment om iets los te laten wat je lang dierbaar is geweest. Of om een levensfase af te ronden. Dat is het onderdeel van de cyclus van het leven waar mensen over het algemeen de meeste moeite mee hebben.
Vleermuizen gaan het liefst 's nachts op pad om eten te zoeken. Dan gaan ze vaak met een heleboel tegelijk hun schuilplaats uit. Ze zoeken naar muggen, nachtvlinders, torren en vliegen. Midden in de nacht jagen kan lastig zijn.
In alle holle ruimtes die via een kleine opening toegankelijk zijn, kunnen vleermuizen leven. Een opening van 2,5 x 1 cm volstaat. Vleermuizen kunnen zich verschuilen in spleten tussen dakpannen en de muur, achter overhangende loodslabben van een dak, in spouwmuren of onder vensterbanken en leien.
Vleermuizen zijn uitsluitend nachtactieve dieren. Ze vliegen uit rond zonsondergang en keren rond zonsopgang weer terug naar hun schuilplek, het precieze tijdstip van in- en uitvliegen verschilt per vleermuissoort. In de nacht vangen ze hun voedsel wat bestaat uit insecten, deze worden gevangen tijdens de vlucht.
Zolder met vleermuizen; omdat veel vleermuizen nachtdieren zijn, zijn zolders de ideale plek voor vleermuizen om overdag hun toevlucht te nemen. Ze kunnen zich vastklampen aan muren, plafonds en balken in zolderruimtes. Muurholtes met vleermuizen; sommige vleermuizen nestelen zich meestal in kleine spleten.
Toch zijn vleermuizen echte liefhebbers van de zon vanwege alle warmte die ze geeft. Overdag warmen onze muren en daken lekker op; 's avonds geven ze deze warmte gedoseerd weer af. De warmte zorgt enerzijds voor minder energieverlies voor de vleermuizen en anderzijds voor veel voedsel in de lucht.
Vleermuizen kunnen last hebben van hele kleine vijanden: parasieten, zoals vlooien, mijten en teken waardoor ze ziek kunnen worden.
Gebruik wel handschoenen en een doek, ze hebben maar kleine tandjes maar ze kunnen wel bijten.