Kan een ontslag geweigerd worden? Een werkgever mag nooit je ontslag weigeren mits je de geldende opzegtermijn in acht neemt. Soms kan het wel gebeuren dat een werkgever een werknemer toch probeert over te halen om bij hun te blijven werken.
Het staat jou als je werkgever vrij om op ieder moment het dienstverband op te zeggen. Ontslag nemen bij een vast contract (onbepaalde tijd) kan in principe altijd, maar wel met inachtneming van je opzegtermijn.
Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt. Bedenk bijvoorbeeld dat u meestal geen recht heeft op een WW-uitkering.
Ontslag op staande voet
De gemaakte fouten zullen zich ook uiten in de werksfeer. Wanneer je fout dermate ernstig en/of opzettelijk is geweest, kan je werkgever je op staande voet ontslaan. Voor ontslag op staande voet is een dringende reden vereist.
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV?Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto.Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Als je je ontslag krijgt, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Wat is het verschil tussen VDAB, RVA, de uitbetalingsinstelling, Hulpkas en vakbond?
De zware fout is de ernstige tekortkoming die een normaal voorzichtig persoon niet zou begaan. Het gaat om een onopzettelijke fout die zo erg is dat zij onvergeeflijk wordt.
Voor een ontslag is één officiële waarschuwing nooit genoeg. In sommige gevallen zijn zelfs meerdere officiële waarschuwingen niet genoeg. Veel werkgevers denken dat ze na drie officiële waarschuwingen hun werknemer altijd mogen ontslaan. Dit is echter niet het geval.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Een werknemer houden aan zijn mondelinge ontslagname
Mag dat? Nee, dat mag niet. Een werknemer kan niet mondeling ontslag nemen, dat is niet rechtsgeldig.
Ja. Als je werkgever je ontslaat, dan wordt de opzeggingstermijn geschorst door je verlof. Als de opzeggingstermijn al liep voor het begin van je verlof, dan is er schorsing voor iedere genomen verlofdag. Bijvoorbeeld: Je bent ontslagen met een opzeggingstermijn van 3 maanden.
Hebt u nog vakantiedagen over als uw arbeidsovereenkomst stopt? U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven.
Tijdens de eerste 5 jaar tewerkstelling: progressieve opbouw. Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen. U heeft recht op WW als u werkloos raakt vanuit een dienstverband en aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent verzekerd voor werkloosheid. U verliest 5 uur of meer van uw werk per week.
De wet omschrijft de dringende reden als de ernstige tekortkoming die elke samenwerking tussen werkgever en werknemer definitief en onmiddellijk onmogelijk maakt. Een ernstige tekortkoming betekent dat de reden voor ontslag zo zwaarwichtig moet zijn dat deze de verdere samenwerking definitief onmogelijk maakt.
Bij een burn-out is er sprake van een langdurig verstoorde energiebalans, waarbij het evenwicht tussen je draagkracht (wat je aan kunt) en draaglast (wat je moet doen van jezelf of van een ander) is verstoord. Burn-out heeft ook een lichamelijke component.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
De ontslagvergoeding bedraagt vanaf 2020 een derde van je maandsalaris per gewerkt jaar. Er is een simpele som om uit te rekenen op welk bedrag jij recht hebt. *Indien er andere vaste bruto componenten zijn als bonus of 13e maand, moeten die ook meegenomen worden.
Onlangs zijn we benaderd door een werkgever met de vraag of een medewerker ook per email zijn baan rechtsgeldig kan opzeggen. Het antwoord daarop is: ja, dat kan (helaas?). Een medewerker hoeft zelfs nog niet eens schriftelijk op te zeggen, dat kan namelijk ook mondeling (tenzij uitgesloten in de arbeidsovereenkomst).