De ultra dunne mini tiener maandverbandjes zijn te gebruiken voor de lichte (beginnende) menstruatie en licht urineverlies. Door de hypo-allergene toplaag is het maandverband uitermate geschikt voor allergieën en de gevoelige huid.
Zorg er daarom voor dat er maandverband in huis is en dat ze maandverband in haar schooltas heeft. Natuurlijk zijn er ook andere producten te koop zoals tampons en cups, maar voor jonge meiden is dat vaak nog niet zo geschikt. Je kunt ook een paar soorten maandverband halen, met vleugels, zonder vleugels, dik en dun.
Welk maandverband je kiest, hangt af van hoeveel bloed je verliest en de maat van je ondergoed. Als je maat S of M hebt is bij een lichte tot gemiddelde menstruatie Normal maandverband vaak voldoende. Als je maat L hebt is het vaak prettig om de Long variant te gebruiken. Deze past beter in je ondergoed.
Inlegkruisjes is het aller dunste type maandverband. Ze zijn zodanig gevormd dat ze goed passen of je nu gewoon ondergoed draagt of een string. Aan de onderzijde zit een plak laag waarmee je het inlegkruisje in je slip kunt bevestigen.
Normaal had Libresse bij mij gewonnen, maar door hun nieuwe design met loslatende toplaag en het niet meer goed blijven zitten vind ik het toch een stuk minder geworden. Always wint daarom omdat hij goed blijft zitten, comfortabel zit en het vocht goed en snel opneemt.
Nacht maandverband
Deze nachtmaandverbanden zijn doorgaans de dikste van alle soorten; ze beschermen dan ook het meest van alle andere types. Vrouwen staan namelijk tijdens de nacht niet vaak op om het maandverband te verwisselen.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Ongeveer 3 a 7 dagen. Het begint met een kleine hoeveelheid bloed. Dat wordt gedurende de eerste dagen ongesteldheid wat zwaarder, en wordt daarna weer minder tot dat het bloeden stopt. Soms is het bloed roestig van kleur en behoorlijk waterig, en soms kan het donkerrood en dik zijn.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.
Zwemmen met maandverband
Hoewel maandverband een populair menstruatieproduct is, heb je er niets aan als je het zwembad in gaat. Maandverband absorbeert heel goed, en dat geldt niet alleen voor je menstruatiebloed, maar ook voor alle andere vloeistoffen (inclusief het water van de zee of zwembad).
Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug. Je kunt je dochter ook tips geven tegen menstruatiepijn. Ook hiervoor kun je de pubergids gebruiken.
Of je tijdens je menstruatie gaat zwemmen is helemaal jouw keuze. Er is geen reden waarom je dat niet zou doen! Er zijn zoveel voordelen aan wat lichaamsbeweging doen tijdens je menstruatie, zoals bijvoorbeeld een verhoging van endorfine (een soort hormoon) wat krampen verlicht.
Je kan rustig door de klas roepen: “WIE HEEFT ER EEN TAMPON?” “Ik zeg gewoon dat ik ongesteld ben, tis toch normaal?”
Welke jij nodig hebt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Mini is voor licht bloedverlies en super voor zwaar bloedverlies. Gebruik altijd de tampon met het laagste absorptieniveau dat jij nodig hebt voor jouw bloedverlies. Gebruik dus geen tampon die een hoger absorptieniveau heeft dan jij nodig hebt.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Mag ik zwemmen tijdens mijn menstruatie? Ja! De voordelen van tampons zijn vanzelfsprekend wanneer je sport tijdens je menstruatie, vooral als je wil gaan zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekjes want de tampon absorbeert het vocht al in je vagina.
Als je dochter tegen de menstruatie opziet, probeer haar dan gerust te stellen. Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug. Je kunt je dochter tips geven tegen menstruatiepijn.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Hoe zit het op de basisschool? Nog niet altijd zijn er goede voorzieningen op basisscholen voor meisjes die ongesteld zijn, stelt Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Basisscholen moeten voor afsluitbare prullenbakjes op de meisjestoiletten zorgen en voorraadjes maandverband.
"Maandverband en inlegkruisjes zijn niet geschikt omdat die meteen vol water komen te zitten en daarom geen bloed meer opnemen", zegt ze. Verder kan maandverband of een inlegkruisje dat is volgezogen met water, je omlaag trekken. Kun je zwemmen met een tampon? Tampons zijn op zich oké, zegt Dweck.