argumentatie, bewijsvoering, redenatie, redenering, sermoen, toespraak, uiteenzetting. redenatie (zn) : argumentatie, betoog, bewijsvoering, gedachtegang, onderbouwing, redenering.
Een redenering is een constructie van argumenten, beweringen, premissen en/of axioma's die tot een conclusie leidt. Een redenering is meestal deductief (het toepassen van een algemene regel op een specifieke situatie) of inductief (het afleiden van een algemene regel uit een aantal specifieke situaties).
Bij een redenering gebaseerd op oorzaak en gevolg wordt ervan uitgegaan dat een feit of een gebeurtenis zal leiden tot een ander feit of andere gebeurtenis. Voorbeelden: Zijn vader is onlangs overleden.(oorzaak en argument) Daardoor is voor hem op dit moment zijn examen van minder belang.
reden (zn) : aanleiding, argument, beweeggrond, beweegreden, drijfveer, grond, motief, motivatie, motivering, oorzaak, verklaring. reden (zn) : bewijsgrond, bewijsvoering, bestaansrecht, waarom.
voor (vw) : aleer, alvorens, vooraleer, voordat. voor (vw) : om, omwille van.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord.
In gesprek, kun je op verschillende manieren verwoorden. Zo zijn synoniemen voor het woord gesprek onder andere; babbeltje, conversatie, dialoog, discussie en gedachtewisseling.
De woorden rede en reden worden regelmatig verward. Reden heeft over het algemeen betrekking op een beweegreden, een aanleiding, een motief; rede wordt vaak gebruikt in combinatie met handelingen die voortvloeien uit het logisch denkvermogen of uit redelijkheid.
kennisgeving (zn) : aankondiging, aanzegging, afkondiging, bekendmaking, bericht, communicatie, mededeling, notificatie, opgaaf, opgave, publicatie, uitspraak, verwittiging. gemeenschap (zn) : aansluiting, broederschap, communicatie, communiteit, gemeenschappelijkheid, omgang, verbinding.
(letterlijk: vanuit het tegenovergestelde) A-contrario is een argumentatievorm waarbij iemand een bepaalde stelling verdedigd door deze stelling om te keren om vervolgens te beargumenteren dat deze omgekeerde stelling niet juist is.
Wat is logisch denken? Logisch denken - of logisch redeneren - betekent dat je je focust op een bepaalde taak door stap per stap door het gedachteproces rond die taak te gaan. Eenvoudig uitgelegd: je analyseert een situatie en komt zo tot een logische, verstandige conclusie.
Goede argumenten voldoen aan twee eisen: Een goed argument is juist.Dat wil zeggen: het is waar wat je zegt.Een goed argument is daarnaast geldig: het gaat over het onderwerp van het meningsverschil en niet over iets anders.
manier waarop je tot een standpunt bent gekomen
Voorbeeld: `Die redenatie kan ik niet volgen. `
Een drogreden, schijnreden of sofisme is een reden of redenering die niet correct is, maar wel aannemelijk lijkt. Wanneer een Bewys de gedaante van Waarheid met zich brengt en evenwel ons doet dwaalen, is 't een Drogreden.
Het intellect kan concepten, percepties en ervaringen met elkaar vergelijken, samenvoegen, scheiden en uitsorteren. Dit proces wordt redeneren genoemd.
Een zin staat in de indirecte rede als iemands woorden in een tekst niet letterlijk worden weergegeven. Bij de indirecte rede worden geen aanhalingstekens gebruikt. Toen zei ze kwaad dat ze maar eens opstapte. Hij antwoordde dat ze niet mocht vergeten de deur goed achter zich dicht te trekken.
Het verschil tussen de directe en indirecte rede is dat je kind bij de directe rede letterlijk overneemt wat iemand zegt, terwijl de indirecte rede geen letterlijke weergave van een uitspraak is.
Directe rede: “Het is mooi weer.” Indirecte rede: Ze zegt dat het mooi weer is. Dit kan ook een vraag zijn: Directe rede: “Is het mooi weer?” Indirecte rede: Ze vraagt of het mooi weer is.
De tirade. Linksonder een competitief gesprek dat plaatsvindt middels eenrichtingsverkeer. Hier is één persoon aan het woord en het doel is om anderen te overtuigen van zijn of haar mening of gelijk.
Een tirade – een competitief gesprek via eenrichtingsverkeer. Hierin is er altijd 1 spreker die zijn emoties en overtuigingen uit aan 1 of meer personen.
Wat je namelijk vaak automatisch doet, is denken. Over jezelf vooral. Autobiografisch luisteren noemen experts dat. Je luistert maar half, want je bent vooral bezig met hoe jij gaat reageren op dit verhaal.
De termen pleonasme en tautologie hebben allebei betrekking op het gebruiken van verschillende woorden die ongeveer hetzelfde betekenen. Het zijn dus allebei gevallen van 'twee keer hetzelfde zeggen'. Als dat bewust en met een reden gebeurt, vallen pleonasmen en tautologieën onder de stijlfiguren.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde betekenen. Vaak gaat het om synoniemen die elkaar kunnen vervangen, waardoor je iets dubbelop zegt. Een tautologie kan een stijlfiguur of stijlfout zijn, afhankelijk van de inburgering of verstening van de gebruikte combinatie.