Waarom shaken we een cocktail? Shaken is de meest efficiënte manier om zo snel mogelijk ingrediënten te vermengen. Suiker drijft op alcohol, citrussap drijft weer op suiker. Dus als we gaan shaken dan mixen we die ingrediënten gewoon het meest efficiënt en het snelst.
Deze bestaat uit een stalen beker waarop een deksel met ingebouwde strainer (zeef) geplaatst kan worden. Hierop wordt weer een dop geplaatst om de beker af te sluiten. De cocktail wordt door de zeef in het glas geschonken. De dop kan ook gebruikt worden om hoeveelheden mee af te meten.
Een shaker gebruik je om alcoholische dranken te shaken met fruitsappen, romige zuivel en siropen. Daiquiri, Cosmopolitan, Sours, Pornstar Martini zijn bekende voorbeelden. Pas op met koolzuurhoudende dranken als cola en tonic. Iedereen weet wat er gebeurt als je een fles cola schudt.
Eigenlijk is het makkelijk: als een cocktail alleen alcoholische ingrediënten bevat, stir je deze. Een belangrijk verschil met shaken is de verdunning en de structuur. Bij shaken krijg je veel meer verdunning dan bij roeren.
Hoe stir je je cocktail
Stap 1: Schenk de ingrediënten in een met ijs gevuld Boston-glas, mengbeker of shaker en roer (niet shaken!) met een barlepel gedurende 15 seconden of tot een optimale verwatering is bereikt. Door te stirren ontstaat over het algemeen een verdunning van minstens 10%.
Met een cocktailzeef, ook wel strainer genoemd, zorg je ervoor dat ingrediënten zoals fruit of ijs in de shaker achterblijft en je enkel de cocktail inschenkt. De meeste cocktailzeven passen op een shaker of losse beker.
De Vodka Martini heeft zijn bekendheid heel erg te danken aan James Bond. De bereidingswijze van het drankje had Bond het liefst geshaket maar niet geroerd. Terwijl het drankje traditioneel wel geroerd moest worden en juist niet geshaket.
De Vodka Martini, iedere Bond-fan kent hem wel. Deze cocktail werd enorm bekend door de James Bond films en boeken. Deze cocktail wordt altijd vergezeld met één van de meest bekendste quotes uit de Bond-films en boeken, 'shaken, not stirred'.
Er zijn verschillende manieren om uw cocktail te serveren. De meeste cocktails worden geserveerd met een roerstaafje en een rietje. Een aantal cocktails heeft een vaste garnering: zo heeft een martini een olijf en hoort een takje munt bij een mojito. Het glas van een magarita heeft een zoutrandje.
Een goede cocktail set bestaat uit minimaal vijf delen: shaker, jigger of barmaatje, strainer (zeefje), barlepel en een muddler (stamper). Met een barmaatje kun je de verhoudingen van de drank meten. Het heeft twee maten, vandaar het zandlopermodel.
an alle drankjes in de kroeg zijn mixdrankjes het duurst. Een mix heb je vanaf ca. €7,- (maar in een chique tent betaal je zo €15,-) Over het algemeen kun je voor de prijs van één mixdrankje in de kroeg, 4,3 mixjes thuis maken.
Een Bartender wordt vaak ook Barkeeper genoemd, Barman of Barvrouw. Er zijn ook gespecialiseerde Bartenders, zoals Cocktailshakers of Mixologisten, die cocktails en mixen bereiden. Ook vind je vaak in hotels dat de Bartender kleine gerechten serveert en dan draagt hij/zij de naam F&B Employee/Bartender.
Voor cocktails gebruikt u 5 à 6 ijsklontjes per glas, u kunt dan 80 glazen van ijs voorzien met 5 kg ijs. Wij adviseren om ongeveer 150 gram crushed ice per cocktail te gebruiken. Door veel ijs te gebruiken koelt de drank sneller af, waardoor het ijs niet hoeft te smelten.
Bij ons zijn ze meestal 20 en 40 ml. Heb je geen jigger? Gebruik een shotglas of de dop van een drankfles.
Dry shaken: sommige cocktails bevatten eiwit, zoals deze Peruaanse pisco sour. Het eiwit geeft de cocktail een mooie schuimkraag aan de bovenkant. Deze cocktails krijgen eerst een dry shake: alle ingrediënten worden eerst een keer met ijs geshaket.
3 tot 4 is normaal. Mocht je stevige drinkers hebben; zorg voor extra cocktail ingrediënten of voor meer bier en wijn.
Altijd al cocktails willen leren maken? Dan is dit het moment. Onze bartenders leren u en uw vrienden, collega's of familie hoe de lekkerste cocktails gemaakt worden, zodat u deze hierna zelf ook kunt maken. Het allerleukste is misschien wel dat u de door u gemaakte cocktails ook zelf mag opdrinken!
Hierbij heb ik gekozen voor gemarineerde knoflook olijven om de Martini extra smaak van de olie mee te geven. Dit geeft een oliërige, wat troebele uitstraling, waardoor je een “Dirty” Martini krijgt.
Een martini is een klassieke cocktail die uit gin en droge witte vermout bestaat. Er bestaat een variant waarbij de gin vervangen wordt door wodka, dat is een zogenaamde wodkatini, ook wel wodka martini genoemd.
Dankzij James Bond is de 'Vodka Martini' waarschijnlijk de beroemdste cocktail in de geschiedenis van de film. Zelfs als je nog nooit een Martini hebt geproefd weet je dat 007 hem altijd bestelde als “shaken, not stirred”.
Vermout is geen sterke drank. Met een alcoholpercentage tussen de 14,5 en 21% zit het tussen sterk en wijn in. Vermout verliest zijn smaak na het openen.
Een goede set bestaat uit minimaal 4 delen: shaker, jigger (barmaatje), strainer, barlepel. Je kan daar eventueel ook nog een muddler (stamper) citrusperser (of elbow) aan toevoegen.
De barzeef wordt gebruikt tijdens het uitschenken om onder andere ijsblokjes, citroenpitten, etcetera die niet in het glas mogen komen tegen te houden. De zeef is vervaardigd van gematteerd RVS en vaatwasmachinebestendig.
Een glas vol met ijs zorgt voor een sterke temperatuurdaling. De cocktail benadert het nulpunt en de verwatering gaat langzaam. Een cocktail met weinig ijs is een paar graden warmer. Bovendien is het ijs met meer vloeistof omgeven dan wanneer het glas vol zit met ijs.