Tropische planten zijn zowel geschikt voor een moderne strakke tuin als voor een stoere tuin of een romantische tuin vol bloemen. Uw sinaasappelboompje voor buiten past er perfect in.
De sinaasappelboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 á 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen voordat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
Sinaasappelboom Wiki – Sinaasappelboom Info & Gebruik
De sinaasappelboom (Citrus x sinensis) is een lid van de Rutaceae-familie. Het is een bloeiende boom en een volwassen boom kan 5 tot 15 m hoog worden. De boom wordt voornamelijk gekweekt voor zijn vruchten, maar ook voor zijn bloemen en als sierplant.
Daarom worden in Nederland geen sinaasappelbomen gekweekt, en de enkeling die als hobby een sinaasappelboom heeft, kweekt deze vaak in een kas of in een pot (om in de winter binnen te zetten). Sinaasappelbomen geven de voorkeur aan lichte tot middelzware bodems, met goede drainage en vrij van stilstaand water.
De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de plant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is.
De vorstbestendigheid van een citrusboom is beter wanneer het in de weken voordat het vriest koel is geweest, met temperaturen tussen de 5 en 10 graden Celsius. Wanneer de stam van de citrusboom in de weken voordat het vriest regelmatig opwarmt, dan is de kans groter dat de citrusboom beschadigd raakt als het vriest.
De sinaasappel houdt van een zure grond, dus gebruik bij het verpotten liefst speciale citrusgrond of potgrond voor planten die van een zure bodem houden. Om 'natte voeten' te voorkomen kunt u potscherven of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen.
Sinaasappelboom kopen vanaf € 69,95 | Bomenbezorgd.nl.
Sinaasappelopbrengst per hectare. De gemiddelde gezonde en volwassen sinaasappelboom produceert 200-350 sinaasappels. Ervaren sinaasappelboeren kunnen echter na jaren van oefenen tussen de 400 en 600 sinaasappels per boom oogsten.
Hun meest productieve periode is echter tussen de 10 en 40 jaar oud. De gemiddelde gezonde en volwassen sinaasappelboom produceert 200-350 sinaasappels.
Veredelde sinaasappelbomen dragen gewoonlijk al na 3 jaar volop vruchten, als de cultuur- omstandigheden tenminste in orde zijn. Klimaat: Sinaasappelen groeien wereldwijd in tropische en subtropische gebieden.
Bomen die schade oplopen door vorst, zeer hoge temperaturen of knaagdieren hebben speciale snoei nodig. We hoeven niet te snoeien als de schade gering is en alleen geïnfecteerd blad en jonge scheuten heeft. Maar wanneer een strenge vorst grotere takken heeft aangetast, is voorzichtig snoeien noodzakelijk.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Een citrusplant snoei je in het voorjaar (maart, april, voordat hij naar buiten gaat). Snoei de naar binnen gerichte takken weg. Zo zorg je voor een open kroon, en kan de zon erin schijnen.
Een sinaasappel is rijp na 15 maanden aan de boom. Aan 1 boom kunnen wel 500 sinaasappels groeien. Daarvan zitten er 15 in één literpak Appelsientje.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
Plant elke zaad in een klein potje met goed gedraineerde potplantenmix of grond. Plant ze ongeveer 1 cm diep in de grond. Sinaasappelbomen zijn niet heel kieskeurig over welke potgrond je kiest, maar het is belangrijk dat er zich geen waterplassen vormen rond de zaden (en later de wortels) en daardoor rot veroorzaken.
We snijden 4-5 takken van verschillende boomdelen. We hebben ze ingekort tot 20-25 cm. We verwijderen de bladeren van de onderste 2/3 van de takken en dompelen de onderkant van de takken in een wortelgroeihormoonoplossing. Als alternatief kunnen we ook wortelhormoonpoeder op de onderste 1/3 van de takken doen.
De schil van de vrucht smaakt zoet maar het vruchtvlees is zuur. De Calamondin kan als handfruit gegeten worden maar wordt vaker verwerkt in diverse gerechten en likeuren. Deze heerlijk geurende plant kan prima dienst doen als kamerplant. Kan tegelijkertijd bloem, beginnende vruchten en volgroeide vruchten dragen.
De sinaasappel groeit aan een sinaasappelboom en behoort dan ook bij de Citrus. Er zijn verschillende soorten sinaasappelen, denk aan de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Aan het begin zijn ze geelgroen van kleur, maar door de nachtelijke kou veranderen ze in oranje.
De best scorende potgrond in de groeitest (van Central Park) heeft alleen het 'keurmerk goede grond' en ook de RHP-loze potgrond van DCM doet het prima.
Erg kwetsbare of heel jonge planten moet u voor de eerste nachtvorst naar binnen halen. Sterkere planten, zoals de Oleander of Agave kunt u bij heel lichte of korte nachtvorst nog wel even buiten laten. Zeker wanneer u de wortelkluit inpakt om de wortels te beschermen.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.
Citrusplanten groeien van april tot september. Geef ze in die periode elke twee weken organische meststoffen. Bloedmeel zorgt voor groen blad en de ontwikkeling van de vruchten, beendermeel (stikstof) bevordert de groei. Voeg speciale citrusvoeding toe; deze is rijk aan ijzer en sporenelementen.