viool: C majeur (tweede positie), G-, B-, Bes-, As- majeur over twee octaven; a- en d-mineur over twee octaven (derde positie), b mineur over twee octaven, c mineur over twee octaven (tweede positie). bijbehorende drieklanken in grondligging.
De bovengrens van het bereik van de viool wordt grotendeels bepaald door de vaardigheid van de speler, die gemakkelijk meer dan twee octaven op een enkele snaar kan spelen, en vier octaven op het instrument als geheel.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Een viool bestaat uit ongeveer 82 onderdelen. Het aantal is afhankelijk van de manier waarop je de inleg maakt en/of het achterblad uit 1 of 2 delen bestaat.. Om al deze onderdelen te maken hebben we verschillende stukken hout nodig.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Cello. De cello is het grootste en laagste instrument uit de moderne vioolfamilie. De cello is een octaaf lager gestemd dan de altviool en wordt door de zittende speler tussen de knieën gehouden. Behalve dat de cello in elk symfonie orkest voortkomt, is er ook talloze solo muziek voor de cello geschreven.
De viool is een snaarinstrument met vier snaren. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok. De snaren hebben van laag naar hoog de noten G,D,A en E (sol, re, la en mi). De houten klankkast versterkt het geluid van de trillende snaren.
Een viool heeft vier snaren, die gestemd zijn op de noten G, D, A en E. De strijkstok is een lange stok van tropisch hardhout gemaakt, met echte paardestaart-haren waarmee je over de snaren heen strijkt.
De viool bestaat uit verschillende onderdelen, zoals: De klankkast, het belangrijkste onderdeel, om de klank van de snaren goed te laten uitkomen. De hals, het deel waarop de zwarte toets zit, waarop de violist zijn vingers plaatst. De krul, het woord zegt het al, een krulvormig stuk aan het uiteinde van de hals.
7 á 7,5 miljoen euro
In het interview met weekblad Privé onthulde de zanger het prijskaartje van het instrument dat hij geneigd is om te verkopen wanneer de nood hoog is om zijn 120 werknemers te kunnen betalen. Schrik niet: „'Vele miljoenen. Denk aan 7 á 7,5.
Waarom is de ene zoveel duurder dan de andere? De meeste mensen denken dat de prijs wordt bepaald door de klank… Verrassend misschien maar niets is minder waar. Een taxateur zal niet op de viool gaan spelen, maar bepaalt enkel de waarde door naar het instrument te kijken.
Geen verrassing als je bedenkt dat de bouwer, Antonio Stradivari (1644-1737) 'slechts' 1116 snaarinstrumenten produceerde, waarvan ongeveer 450 violen bewaard zijn gebleven. Het grootste deel hiervan staat in musea of is in het bezit van privé-verzamelaars.
Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
De viool heeft het hoogste toon bereik van alle snaarinstrumenten. Tot de snaarinstrumenten hoort dus de Viool maar ook de Cello, Contrabas en de Altviool. De klank wordt gemaakt door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato).
Het verschil tussen viool en altviool:
Het grootste en belangrijkste verschil met de viool is dat de altviool lager, voller, nasaler, mysterieus en donkerder klinkt. Dit komt grotendeels doordat de altviool een extra lage snaar heeft, nl. de C / Do-snaar, en de hoge E / Mi-snaar van de viool ontbreekt.
violistes (meerv.) musicus die een viool bespeelt. De violist speelt op professioneel niveau op de viool. De violist kan als zelfstandig violist werken (en solo optreden) of kan violist zijn bij een band.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over 'eerste' viool en 'tweede' viool. De eerste viool is dan diegene die de leiding heeft; de tweede viool komt wat op het achterplan. Als tweede viool ben je vooral ondersteunend voor het geheel.
De strijkstok bestaat uit een stok en beharing.
De stok wordt meestal gemaakt van brazielhout of kunststof en verder zitten er ebbenhout, parelmoer en edele metalen in verwerkt. De kop van de stok wordt de “punt” genoemd en de kant waar de stok wordt vastgehouden de “slof”.
Met je rechterhand en -arm hanteer je de strijkstok. Met je schouder en kin houd je de altviool vast. Altviool en boog berg je weg in een altvioolkist. Het gewicht is ongeveer 1 à 1,5 kg.
De concertmeester in een symfonieorkest is de aanvoerder van de eerste violen en daarnaast de belangrijkste musicus in het symfonieorkest. De concertmeester zit vanuit het publiek gezien altijd links van de dirigent.
Een volwassen viool meet 58,4 cm en weegt zo'n 500 gram, maar er bestaan ook kleinere 'kinder'modellen.
Hars is een essentieel element om een goede klank uit je viool te kunnen krijgen. De paardenharen van je strijkstok hebben hars nodig om de snaren te laten trillen. Te veel harsen is ook niet goed. Je zult merken dat het geluid dan schel wordt.
Het eerste als viool herkenbare instrument verscheen rond 1550. De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.
Een gitaar. De meeste gitaren hebben zes snaren, andere maar vier of maar liefst achttien!