Ruinen staan er wel voor open om geknuffeld te worden, maar merries laten je werken in ruil voor wat genegenheid.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven. Daarna moeten ze worden weggehaald of gecastreerd om te voorkomen dat ze hun moeder gaan dekken.
Twee hengsten kunnen, net als twee merries, heel goed samen. Ook hier geldt dat ze in de beginfase behoorlijk vervelend gedrag kunnen vertonen, zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van hun verzorgers. Dit gedrag is overigens voor een deel afhankelijk van de leeftijd.
Zet ze vast of apart tijdens het voeren van krachtvoer of suikerrijke voeding (zoals wortelen/appels). - Er is contact mogelijk. Zorg dat paarden die met elkaar loslopen, elkaar ook kunnen zien, en dat paarden met hechte vriendschappen naast elkaar op stal staan zodat ze contact kunnen houden.
Paarden vechten weliswaar om hun plek maar accepteren de rangorde. Ze kennen geen wraakgevoelens, hebben geen dubbele agenda's en kunnen tevreden zijn met de allerlaagste rang. Niet elk paard is gemaakt om een hogere rang te hebben. Veel dieren zijn geboren volgers en voelen zich op hun plaats in een lagere rang.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Neem de tijd om je paard te laten wennen aan de locatie en aan de nieuwe paarden. Het wennen aan een nieuwe locatie en nieuwe paarden kan makkelijk drie tot negen maanden duren!
Gillen kan ook een teken van speelsheid zijn, net als wanneer je paard bokt. Je paard zal briesen door snel in te ademen en dan door zijn neus uit te ademen. Met dit geluid kan hij aangeven dat hij gealarmeerd is wanneer een ander dier te dicht bij hem komt. Hij kan ook aangeven dat hij ergens over opgewonden is.
In de natuur kan bijten om verschillende redenen worden ingezet. Het kan agressief gedrag zijn, waarbij het bijten wordt gebruikt als vechttechniek. Dit zie je vooral bij hengsten onderling, waarbij de hengsten elkaar meestal in de manenkam of benen beetpakken. Het kan worden ingezet bij het bepalen van de rangorde.
Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden.
Ruintjes (gecastreerde hengsten) zijn het meest geschikt om voor de hobby te houden. Wil je met alpaca's gaan fokken dan is er veel verschil in kwaliteit.
Alpaca hengsten zijn vaak zeer agressief onder elkaar en kunnen dan niet samen de wei of stal in. Ook alpaca merries hebben hun nukken vooral als ze drachtig zijn. Ze gunnen elkaar het voer soms niet. Ze bespuwen elkaar wel eens.
Waarom castreren? Hengsten worden in de meeste gevallen gecastreerd, omdat het dier door deze ingreep geschikter wordt voor de sport en voor recreatie. Door de castratie stopt namelijk de productie van testosteron.
Het is ongewenst om met een klophengst te fokken, omdat de kans groter is dat deze veulens ook klophengst worden. Dekken met een klophengst is dus sterk af te raden omdat 'slechte' genen verspreid worden in de populatie.
Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Een paard zal hard en vol melodie hinniken als hij aan u wil laten merken waar hij is. Veel paarden doen dit naar hun eigenaren wanneer deze op stal aankomen. Een paard kan ook briesen, dit doet hij wanneer hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst.
Hoe blijer een paard, hoe meer het briest, blijkt uit Frans onderzoek. Paarden briesen vooral als ze het naar hun zin hebben. Hoe paardvriendelijker hun omgeving, hoe meer ze briesen.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Verschillende kuddes
Zo'n groep bestaat uit 1 tot 4 merries met hun jongen en een hengst. Alles bij elkaar zijn dat meestal zo'n 10 dieren. De volwassen merries vormen samen de kern van de groep; zij blijven doorgaans lang bij elkaar en zijn soms goede vriendinnen.
Het ruiken aan vreemde objecten
Wanneer blijkt dat het voorwerp toch niet zo eng is als gedacht, zal het paard nieuwsgierig worden. Het voorwerp zal dan voorzichtig benaderd worden, terwijl er tegenaan geblazen wordt. Beweegt het voorwerp zich dan nog steeds niet, dan zal het paard er voorzichtig aan snuffelen.
Complete röntgenologische keuring voor €368,- incl. BTW. Klinische en röntgenologische keuring (22 foto's) voor €508,- incl. BTW.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Zo is het goed om te weten dat paarden kuddedieren zijn. De eigenschap van een kuddedier is dat hij niet alleen wil zijn. Ook vinden paarden het fijn om in de natuur te lopen en naar voedsel te zoeken. De kosten van het onderhoud, zoals de stalling, de hoefsmid, de dierenarts en de verzekering komen hier ook nog bij.